Σαν σήμερα το 1934, γεννήθηκε η Τζένη Καρέζη, μια από τις πιο θρυλικές και αγαπητές φιγούρες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. Με την ακαταμάχητη γοητεία, την πληθωρική προσωπικότητα και το ταλέντο που ξεχείλιζε σε κάθε της εμφάνιση, η Καρέζη έγινε σύμβολο της χρυσής εποχής του ελληνικού πολιτισμού και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της.
Γεννημένη ως Ευγενία Καρπούζη στην Αθήνα, η Τζένη μεγάλωσε σε ένα αυστηρό περιβάλλον που έμελλε να γίνει η αφετηρία για να «επαναστατήσει» μέσα από την τέχνη. Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου έγινε το φυτώριο όπου το ταλέντο της άνθισε, και η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση το 1955 στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» έβαλε τις βάσεις για μια μυθική καριέρα.
Η Τζένη δεν ήταν απλώς μια όμορφη πρωταγωνίστρια. Με το μοναδικό της χιούμορ και την αυθεντικότητα, κατάφερε να δημιουργήσει ρόλους που συνδυάζουν τη γλυκύτητα με τη δυναμικότητα. Από τη «Δεσποινίς διευθυντής» μέχρι τα «Κόκκινα φανάρια», οι ταινίες της γίνονταν η αντανάκλαση μιας εποχής γεμάτης αισιοδοξία αλλά και αγώνα για καλύτερη ζωή.
Πέρα από τον κινηματογράφο, η Καρέζη διέπρεψε και στο θέατρο, όπου εξερεύνησε πιο σύνθετους ρόλους, συνεργαζόμενη με σπουδαίους καλλιτέχνες. Η σχέση της με τον Κώστα Καζάκο δεν ήταν μόνο ρομαντική, αλλά και δημιουργική, καθώς μαζί ανέβασαν σημαντικές θεατρικές παραστάσεις, βάζοντας την προσωπική τους σφραγίδα στον πολιτισμό της εποχής.
Η ζωή της, ωστόσο, δεν ήταν μόνο φώτα και επιτυχίες. Η Τζένη Καρέζη ήταν μια γυναίκα που έζησε με πάθος, πάλεψε με δυσκολίες και παρέμεινε μέχρι τέλους πιστή στα ιδανικά της. Ο θάνατός της το 1992 σκόρπισε θλίψη, αλλά άφησε πίσω της μια τεράστια κληρονομιά που εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει.
5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Τζένη Καρέζη
Η επανάσταση ενάντια στον πατέρα της: Η Τζένη Καρέζη προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του πατέρα της, όταν αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Ο αυστηρός εκπαιδευτικός θεωρούσε την υποκριτική κατώτερη τέχνη και της απαγόρευσε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Η Τζένη, όμως, έκανε απεργία πείνας για εννιά ημέρες, μέχρι που της επέτρεψε να δώσει εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο. Παρά το ότι πέρασε, το γεγονός έμεινε κρυφό για έναν χρόνο, μέχρι που ο πατέρας της το ανακάλυψε και αντέδρασε βίαια, οδηγώντας στη ρήξη στη σχέση τους.
Το πάθος της για το τάβλι: Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Κοντσέρτο για πολυβόλα», η Τζένη Καρέζη συνήθιζε να παίζει τάβλι με τον συμπρωταγωνιστή της, Κώστα Καζάκο. Αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια οδήγησε στον έρωτά τους, με τον Καζάκο να λέει πως «η παρτίδα τάβλι τράβηξε για 27 χρόνια», αναφερόμενος στον γάμο τους.
Η πρώτη της φράση στον κινηματογράφο: Το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Τζένης Καρέζη έγινε το 1955 στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο». Η πρώτη της φράση ήταν: «Σας παρακαλώ, μήπως έχετε μια φωτιά;». Μια φράση που αποδείχτηκε συμβολική για την καριέρα της, καθώς η παρουσία της έβαλε «φωτιά» στον ελληνικό κινηματογράφο.
Η μοναδική της εμφάνιση στα Όσκαρ: Το 1963, πρωταγωνίστησε στα «Κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη, ταινία που έφτασε μέχρι την τελική πεντάδα των Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η ταινία την οδήγησε στο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών, όπου μάγεψε τον ξένο Τύπο, κερδίζοντας τον χαρακτηρισμό «βεντέτα χωρίς βεντετισμούς».
Η μάχη με τον καρκίνο: Η Τζένη Καρέζη διαγνώστηκε με καρκίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ πρωταγωνιστούσε στη θεατρική παράσταση «Βυσσινόκηπος». Παρά την επιβαρυμένη υγεία της, δεν εγκατέλειψε τη δουλειά της μέχρι το τέλος. Η μάχη της με την ασθένεια ήταν γενναία και γεμάτη αξιοπρέπεια, αφήνοντας πίσω της ένα φωτεινό παράδειγμα θάρρους. Στις τελευταίες της στιγμές, όπως ανέφερε ο Κώστας Καζάκος, εξέπεμπε ευγνωμοσύνη για τη ζωή και τη δημιουργία.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1822: Στα Στύρα της Εύβοιας οι Έλληνες, με αρχηγούς τον Ηλία Μαυρομιχάλη και Βάσο Μαυροβουνιώτη, αποκλείουν 800 Τούρκους. Όταν φτάνουν τούρκικες ενισχύσεις για να τους βοηθήσουν, οι Έλληνες διασκορπίζονται και μένει μόνο ο Μαυρομιχάλης με επτά άνδρες. Καταφεύγουν σε ένα ανεμόμυλο, όπου πολιορκούνται. Εκείνος, με τραβηγμένο ξίφος, πέφτει καταπάνω τους και μαχόμενος ηρωικά, ξεψυχά. Οι Τούρκοι τον αποκεφαλίζουν και στέλνουν το κεφάλι του στην Κωνσταντινούπολη.
1833: Η Αντιβασιλεία συνάπτει δάνειο 60 εκατομμυρίων φράγκων με την τράπεζα Ρότσιλντ των Παρισίων.
1899: Ο σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ και μετέπειτα υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Μιλτιάδης Νεγρεπόντης, εισηγείται τη διοργάνωση «πρωταθλήματος αγώνων ποδοσφαίρου».
1913: Ο επαναστάτης Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ένας από τους εκδότες της εφημερίδας «Πράβντα», σε επιστολή του προς το περιοδικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπογράφει για πρώτη φορά ως «Στάλιν», που σημαίνει «Ατσάλινος Άνθρωπος».
1959: Μετά τη δημοσίευση πληροφοριών ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ενημέρωσε διάφορους παράγοντες για τη βία και νοθεία στις εκλογές του 1961, οι σχέσεις του με την κυβέρνηση ψυχραίνονται και παραιτείται από τη θέση του συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδος.
1966: Κάνει πρεμιέρα στην αμερικανική τηλεόραση, στο ΑBC, ο Batman.
1967: Ο Αμερικανός καθηγητής ψυχολογίας, δρ. Τζέιμς Μπέντφορντ, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διατηρείται στην κατάψυξη. Είναι η επίσημη πρώτη της κρυογεννετικής.
1970: Μεταγωγικό αεροσκάφος Ντακότα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προσκρούει στις πλαγιές του Κιθαιρώνα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 από τους 27 επιβαίνοντες σε αυτό, μέλη, οι περισσότεροι, επίλεκτης μονάδας αλεξιπτωτιστών.
1976: Το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών με ψήφους 11-1 επιτρέπει στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης να συμμετάσχει σε συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας (χωρίς δικαίωμα ψήφου).
1997: Τρεις νεκροί, τέσσερις αγνοούμενοι, τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, είναι ο απολογισμός της θεομηνίας που πλήττει την Ελλάδα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις καταρρακτώδεις βροχές αντιμετωπίζουν οι νομοί Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας.
2000: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία συμφωνούν στην αναβολή της εκτέλεσης της θανατικής ποινής, που έχει επιβληθεί στον καταδικασμένο αρχηγό του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
2007: Στην Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπολύει επίθεση με ρουκέτα στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.
2010: Αυτοκτονεί ο νευροχειρουργός Δημήτριος Αγγελιδάκης (62 ετών), που είχε κατηγορηθεί ότι προκάλεσε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη στον σύζυγο της κόρης του Μιλτιάδη Έβερτ, Γιώργο Αλβέρτη.
2010: Ισχυρός σεισμός 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αϊτή. Ο σεισμός θα προκαλέσει το θάνατο 300.000 ανθρώπων, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει αναφερθεί είναι 316.000 νεκροί. Δεκάδες κτίρια καταρρέουν, μεταξύ των οποίων το πενταώροφο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών, τα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Προεδρικό Μέγαρο και το Κοινοβούλιο της χώρας.
Γεννήσεις
1873 – Σπύρος Λούης, έλληνας μαραθωνοδρόμος, ο πρώτος Ολυμπιονίκης του μαραθωνίου στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896
1907 – Σεργκέι Κορολιόφ, ρώσος επιστήμονας, πατέρας του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος και βασικός συντελεστής στην αποστολή του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα
1932 – Τζένη Καρέζη, ελληνίδα ηθοποιός, από τις πιο αγαπητές φιγούρες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου
1964 – Τζεφ Μπέζος, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της Amazon, από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και πρωτοπόρος στο ηλεκτρονικό εμπόριο
Θάνατοι
1827 – Ασήμω Λιδωρίκη – Γκούρα, ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης, σύζυγος του στρατηγού Γιάννη Γκούρα, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την ανεξαρτησία
1976 – Άγκαθα Κρίστι, αγγλίδα συγγραφέας, «βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος», με έργα όπως «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» και «Δέκα Μικροί Νέγροι»
2016 – Νίκος Παναγιωτόπουλος, έλληνας σκηνοθέτης, γνωστός για ταινίες όπως «Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» και «Αυτή η νύχτα μένει»
Γιορτάζουν
Μέρτιος, Μυρτιά, Τατιάνα