Σαν σήμερα το 1943 η μικρή πόλη των Καλαβρύτων βιώνει τη φρίκη της ναζιστικής θηριωδίας καθώς τότε σημειώθηκε το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Η σφαγή αυτή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αφήνοντας πίσω της καμένη γη, ορφανά παιδιά και ανείπωτο πόνο.
Η τραγωδία ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου 1943, όταν τα γερμανικά στρατεύματα δημιούργησαν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τα Καλάβρυτα. Οι κάτοικοι, αν και ανήσυχοι, πείστηκαν από τον Γερμανό διοικητή πως δεν διέτρεχαν κίνδυνο, καθώς δήλωσε ότι στόχος τους ήταν μόνο οι αντάρτες.
Στις 13 Δεκεμβρίου, πριν ξημερώσει, οι καμπάνες της κεντρικής εκκλησίας χτύπησαν, καλώντας όλους τους κατοίκους στο δημοτικό σχολείο. Με διαταγή των Γερμανών, οι άνδρες ηλικίας 14 ετών και άνω απομακρύνθηκαν και οδηγήθηκαν στη Ράχη του Καπή, έναν χώρο προσεκτικά επιλεγμένο ώστε να μη διαφύγει κανείς. Οι γυναίκες και τα παιδιά κλείστηκαν στο σχολείο, το οποίο φρουρούσαν πάνοπλοι στρατιώτες.
Στη Ράχη του Καπή, με το σύνθημα μιας φωτοβολίδας, τα πολυβόλα άρχισαν να θερίζουν τους άνδρες. Από τους εκατοντάδες Καλαβρυτινούς, μόλις 13 επιβίωσαν, προσποιούμενοι τους νεκρούς κάτω από τα σώματα των συγχωριανών τους. Παράλληλα, οι Γερμανοί έβαλαν φωτιά σε σπίτια, καταστήματα και δημόσια κτίρια, λεηλατώντας ό,τι πολύτιμο υπήρχε.
Οι γυναίκες και τα παιδιά, φυλακισμένα στο σχολείο, κατάφεραν να σπάσουν πόρτες και παράθυρα, διαφεύγοντας από τις φλόγες. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν ανείπωτες, καθώς βρήκαν τους άνδρες της πόλης τους νεκρούς και τα σπίτια τους κατεστραμμένα.
Συνολικά, περίπου 500 άνδρες έχασαν τη ζωή τους με τη σφαγή να αποτελεί σημείο αναφοράς για τις θηριωδίες των ναζί στην Ελλάδα, ενώ τα Καλάβρυτα ανακηρύχθηκαν μαρτυρική πόλη. Το μνημείο στον λόφο του Καπή, εκεί όπου έγινε η μαζική εκτέλεση, στέκει ως αιώνια υπενθύμιση της φρίκης του πολέμου και της σημασίας της μνήμης ενώ το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κρατά ζωντανή την ιστορία για τις επόμενες γενιές.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1803: Πραγματοποιείται το ολοκαύτωμα στο Κούγκι. Ο ιερομόναχος Σαμουήλ, μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθεί αυτός και πέντε Σουλιώτες από τους Τουρκαλβανούς του Αλή, βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα και ανατινάσσονται όλοι μαζί.
1943: Πραγματοποιείται η Σφαγή των Καλαβρύτων. Οι ναζί κατακτητές καταστρέφουν την ορεινή κωμόπολη και εκτελούν εκατοντάδες άτομα.
1967: Μετά την αποτυχία του βασιλικού κινήματος για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος διαφεύγει με την οικογένειά του στη Ρώμη, όπου θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.
1971: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταλήγει στην υπ’ αριθμόν 305 απόφαση για το Κυπριακό, βάσει της οποίας συνιστάται ο θεσμός των ενισχυμένων συνομιλιών, με συμμετοχή του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Τουρκία.
1990: Ψηφίζεται από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο λεγόμενος «τρομονόμος», που απαγορεύει τη δημοσίευση προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων.
1993: Δικαστής του Ντιτρόιτ αθωώνει τον γιατρό Κεβορκιάν, τον «δρ. Θάνατο», που διώκονταν για περίπτωση ευθανασίας, αναγνωρίζοντας «το δικαίωμα στην αυτοκτονία».
2002: Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, δέχεται επίθεση με καραμπίνα μέσα στο αυτοκίνητό της από τον 35χρονο, Γιώργο Σκανδάλη, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Από την επίθεση τραυματίζεται ο οδηγός της.
2002: Αποφασίζεται η ένταξή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με άλλες εννέα χώρες. Οι 15 ηγέτες αποφασίζουν, επίσης, την υπό όρους ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το Δεκέμβριο του 2004.
2007: Σε φυλάκιση 14 μηνών με αναστολή καταδικάζεται ο δικηγόρος Κώστας Πλεύρης, για παράβαση του νόμου περί φυλετικών διακρίσεων, που αφορά βιβλίο του με τίτλο «Εβραίοι, όλη η αλήθεια». Δύο χρόνια αργότερα θα αθωωθεί από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.
2021: 106 μέλη μιας ουκρανικής νεοναζιστικής ομάδας νέων συλλαμβάνονται στη Ρωσία, ύποπτα για σχεδιασμό επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων μαζικών δολοφονιών. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ότι χρηματοδοτούν οικονομικά την ομάδα. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι συλλήψεις και οι επακόλουθες αναφορές των ρωσικών μέσων ενημέρωσης είναι σκηνοθετημένες στο πλαίσιο των μέτρων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Γεννήσεις
1902 – Παναγιώτης Κανελλόπουλος, έλληνας πολιτικός και διανοούμενος, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, με σημαντική συμβολή στη μεταπολεμική πολιτική σκηνή
1953 – Μπεν Μπερνάνκι, αμερικανός οικονομολόγος, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), με κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του 2008
1967 – Τζέιμι Φοξ, αμερικανός ηθοποιός, τραγουδιστής και κωμικός, βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία «Ray»
1989 – Τέιλορ Σουίφτ, αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, από τις πιο επιτυχημένες καλλιτέχνιδες της pop και country μουσικής
Θάνατοι
1466 – Ντονατέλλο, ιταλός γλύπτης και ζωγράφος, από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, γνωστός για τα αριστουργήματά του όπως το μπρούτζινο άγαλμα του Δαβίδ
1932 – Γεώργιος Ιακωβίδης, έλληνας ζωγράφος, κορυφαίος εκπρόσωπος της Σχολής του Μονάχου και δημιουργός εμβληματικών έργων της ελληνικής τέχνης
1995 – Μποστ (κατά κόσμον Χρύσανθος Βοσταντζόγλου), έλληνας γελοιογράφος και θεατρικός συγγραφέας, γνωστός για το σατιρικό του ύφος και τις κοινωνικές του κριτικές
Γιορτάζουν
Αυξέντιος, Αυξεντία, Ευγένιος, Ευστράτιος, Ευστρατία, Λουκία, Μαρδάριος, Μαρδαρία, Ορέστης, Ορεστιάς