Ήταν μια μέρα που θα χαραζόταν για πάντα στη μνήμη του ελληνικού λαού. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφόνησε τον Παύλο Μπακογιάννη, έναν άνθρωπο που είχε αφιερώσει τη ζωή του στη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την ενότητα. Τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν το γραφείο του. Η δολοφονία του δεν ήταν απλώς ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα, ήταν ένα συμβολικό πλήγμα στο πολιτικό γίγνεσθαι μιας χώρας που ήδη στροβιλιζόταν στη δίνη των σκανδάλων και των πολιτικών αναταράξεων.

Τις ημέρες εκείνες, η ελληνική κοινωνία παρακολουθούσε με αγωνία την πολιτική επικαιρότητα, καθώς είχε ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής των πολιτικών που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Η χώρα βρισκόταν σε μια ασταθή πολιτική περίοδο, με το φάσμα της διαφθοράς να ρίχνει βαριά σκιά στην κυβέρνηση και τον δημόσιο διάλογο. Ο Παύλος Μπακογιάννης, με την καθαρή φωνή του, αγωνιζόταν για να προωθήσει την ενότητα και την εθνική συνεννόηση. Ήταν ο πολιτικός που προσπαθούσε να γεφυρώσει τις αντίθετες παρατάξεις και να φέρει την ηρεμία σε μια ταραγμένη πολιτική σκηνή.

Η τραγική ειρωνεία της ημέρας είναι πως, ενώ το χέρι των δολοφόνων αφαιρούσε τη ζωή του, από την Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρινόταν η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία – ένα έργο που ο ίδιος ο Μπακογιάννης είχε οραματιστεί και καταρτίσει για την περιοχή καταγωγής του. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο στόχευε στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, θα αποτελούσε την εκπλήρωση ενός από τους μεγαλύτερους στόχους του, να δώσει πίσω στην πατρίδα του όσα της άξιζαν.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1371: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Α’ νικούν τον Σερβικό Στρατό στη μάχη του Έβρου.

1687: Μερική καταστροφή σημειώνεται στην Ακρόπολη από βόμβα των Ενετών που πολιορκούν την Ακρόπολη. Τα μεσάνυχτα της 26ης προς 27ης Σεπτεμβρίου, που είναι πανσέληνος, μια οβίδα διαπερνά τη στέγη του Παρθενώνα και αναφλέγεται η πυρίτιδα που είναι αποθηκευμένη στο εσωτερικό του. Η έκρηξη ανοίγει τον ναό στα δύο, ενώ καταστρέφεται το τελειότερο κτίσμα της αρχαιότητας. Οι πολιορκητές ξεσπούν σε ζητωκραυγές.

1815: Ιδρύεται η «Ιερά Συμμαχία» μεταξύ Πρωσίας, Ρωσίας και Αυστρίας, που θα βάλει πολλά εμπόδια στην Ελληνική Επανάσταση.

1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει στη Θεσσαλονίκη με το στρατηγό Δαγκλή και το ναύαρχο Κουντουριώτη (Επαναστατική Τριανδρία) την Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης, η οποία διακηρύσσει την επιθυμία της για έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ.

1920: Επιδεινώνεται σοβαρά η υγεία του βασιλιά της Ελλάδας, Αλεξάνδρου, μετά από δάγκωμα πιθήκου.

1980: Βόμβα εκρήγνυται κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής μπίρας, του Οκτόμπερφεστ, στο Μόναχο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και να τραυματισθούν 211. Ένα από τα θύματα είναι και ο δράστης της επίθεσης, ο 21χρονος φοιτητής Γκούντολφ Κέλερ, γνωστός για το ακροδεξιό του παρελθόν.

1989: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον Παύλο Μπακογιάννη στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν το γραφείο του. Η ενέργεια αυτή συγκλόνισε την πολιτική επικαιρότητα εκείνων των ημερών, η οποία μονοπωλούνταν από την έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή των πολιτικών του σκανδάλου Κοσκωτά. Την ίδια ημέρα εκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία, που ο ίδιος ο Παύλος Μπακογιάννης είχε καταρτίσει.

1997: Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολουθούν τη συναυλία των U2 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

2000: Στις 22:15 το «Εξπρές Σάμινα» προσκρούει στις βραχονησίδες Πόρτες της Πάρου και μέσα σε 20 λεπτά βυθίζεται. Από τους 510 επιβάτες του, 81 δεν καταφέρνουν να βγουν στη στεριά και πνίγονται.

Γεννήσεις

1881 – Ερνστ Γκρέφενμπεργκ, γερμανός γυναικολόγος, με πρωτοποριακές μελέτες στη γυναικεία σεξουαλικότητα. Στη μελέτη του «Ο Ρόλος της Ουρήθρας στο Γυναικείο Οργασμό» αναφέρει την ύπαρξη μιας ερωτογενούς ζώνης στο σημείο που η ουρήθρα προσεγγίζει τα τοιχώματα του κόλπου. Το 1981 οι σεξολόγοι Τζον Ντ. Πέρι και Μπέβερλι Γουίπλ ονόμασαν την περιοχή αυτή Gräfenberg spot ή G-spot, προς τιμήν του γερμανού επιστήμονα.

1888 – Τόμας Στερνς Έλιοτ, αμερικανός εκδότης, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός

1966 – Χρήστος Δάντης, Έλληνας τραγουδοποιός

1981 – Σερένα Ουίλιαμς, Αμερικανίδα τενίστρια

Θάνατοι

1902 – Λίβαϊ Στρος, Γερμανός επιχειρηματίας

1904 – Λευκάδιος Χερν, Έλληνας συγγραφέας

1989 – Παύλος Μπακογιάννης, Έλληνας πολιτικός

2008 – Πολ Νιούμαν, Αμερικανός ηθοποιός

2019 – Ζακ Σιράκ, Γάλλος πολιτικός και πρόεδρος της Γαλλίας

2021 – Κώστας Καραμηνάς Έλληνας πολιτικός και ΝΔ

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα για την Ολική Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων
Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών
Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης
Παγκόσμια Ημέρα Περιβαλλοντικής Υγείας