Καθώς μια σχέση διαρκεί στον χρόνο, γίνεται όλο και πιο εύκολο να βυθιστεί στη ρουτίνα και να «ξεθωριάσει».

Στην καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται και ο ποιοτικός χρόνος με τον σύντροφο μας συχνά περιορίζεται. Σε αυτή τη συνθήκη έρχεται να προσφέρει λύση ο κανόνας 2-2-2.

Τι είναι ο κανόνας 2-2-2;

Ο κανόνας 2-2-2 αποτελεί μια απλή, αλλά αποτελεσματική μέθοδο που βοηθά τα ζευγάρια να αφιερώνουν τακτικά ποιοτικό χρόνο στη σχέση τους. Σύμφωνα με το Grazia Magazine, πρωτοεμφανίστηκε το 2015 και έκτοτε έχει κερδίσει πλήθος πρακτικάριων μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς influencers να τον προωθούν ως τρόπο ενίσχυσης της σχέσης.

Ο κανόνας λειτουργεί ως εξής:

  • Κάθε δύο εβδομάδες οργανώστε ένα ραντεβού.
  • Κάθε δύο μήνες φύγετε για ένα Σαββατοκύριακο μακριά.
  • Κάθε δύο χρόνια κάντε μια εβδομαδιαία απόδραση.

Η ουσία του κανόνα είναι απλή: Βάλτε τη σχέση σας σε προτεραιότητα, παρά τον φόρτο των καθημερινών υποχρεώσεων. Δεν είναι απαραίτητο ο κανόνας να εφαρμόζεται αυστηρά, όπως προτείνεται, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε ζευγαριού.

Λειτουργεί πραγματικά;

Η καθημερινή ζωή συχνά μας εμποδίζει να αφιερώσουμε χρόνο στη σχέση μας. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, τα ψώνια, οι δουλειές του σπιτιού και οι κοινωνικές δεσμεύσεις γεμίζουν τις μέρες μας και πολλές φορές ακόμα και ο χρόνος που περνάμε με τον σύντροφό μας δεν είναι πάντα ουσιαστικός.

Ο κανόνας 2-2-2 έρχεται να υπενθυμίσει ότι χρειάζεται να προγραμματίζουμε και να αφιερώνουμε χρόνο για να ενδυναμώνουμε τη σχέση μας.

Με ένα δομημένο πρόγραμμα που θέτει τη σχέση σε πρώτη προτεραιότητα, το ζευγάρι μπορεί να έχει ποιοτικές στιγμές, παρά τις καθημερινές προκλήσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που περνούν περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί είναι πιο πιθανό να έχουν υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις.

Πώς να τον εφαρμόσετε στη ζωή σας;

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του κανόνα 2-2-2 είναι η ευελιξία του. Μπορείτε να τον προσαρμόσετε ανάλογα με τις ανάγκες της σχέσης σας και τις απαιτήσεις της ζωής σας.

Για παράδειγμα, αν το πρόγραμμα 2-2-2 φαίνεται πολύ απαιτητικό ή δύσκολο να εφαρμοστεί λόγω οικονομικών, οικογενειακών ή επαγγελματικών περιορισμών, μπορείτε να το αλλάξετε, ανάλογα με το τι σας ταιριάζει καλύτερα. Μπορείτε επίσης εάν έχετε τη δυνατότητα να το «ενισχύσετε», για παράδειγμα σε 3-3-3.

Το σημαντικό είναι να τηρήσετε ένα πρόγραμμα που θα σας επιτρέπει να περνάτε χρόνο μαζί με τον σύντροφό σας, χωρίς να αφήνετε τις καθημερινές υποχρεώσεις να σας απομακρύνουν. Άλλωστε, όπως προγραμματίζουμε όλα τα σημαντικά καθήκοντα της ζωής μας, έτσι αξίζει να προγραμματίζουμε και τον χρόνο για τη σχέση μας.

Ο κανόνας 2-2-2 είναι ένα απλό, αλλά αποτελεσματικό εργαλείο, που μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα στη σχέση σας, αρκεί να τον προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες και να τον ακολουθήσετε με συνέπεια.