Έντονες είναι οι φήμες στην Τουρκία τις τελευταίες ώρες περί παραίτησης του υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, μετά τις πληροφορίες πως μυστικές υπηρεσίες παρέδωσαν έκθεση στον Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αξιωματικοί που λειτουργούν εναντίον του τούρκου προέδρου.

Βάσει της έκθεσης που παραδόθηκε στον Ερντογάν, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 300 από τους συνολικά 650 σπουδαστές στρατιωτικής σχολής συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια. Ειδικότερα, πρόκειται για την τάξη των αξιωματικών που κατά την αποφοίτησή τους πριν από λίγες ημέρες ύψωσαν τα ξίφη τους και φώναξαν «είμαστε οι στρατιώτες του Κεμάλ», όπως ανέφερε και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν έχει τονίσει πως θα ξεκινήσουν εκκαθαρίσεις στις στρατιωτικές σχολές, με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να επισημαίνουν τη «σιωπή» του Γκιουλέρ ως προς την εξέλιξη αυτή.

Ο Τολγκά Σαρντάν, αρθρογράφος στο T24, γράφει: «O μόνος που δεν έχει μιλήσει για το θέμα των αποφοίτων είναι ο υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, και η σιωπή δείχνει κάτι. Ο υπουργός Άμυνας έχει ακυρώσει όλα του τα ραντεβού και δεν μιλάει σχεδόν με κανέναν. Μάλιστα ακούγεται έντονα ο ισχυρισμός πως θα ζητήσει την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του και αυτό ακούγεται από το Σαββατοκύριακο».

«Από τη στιγμή που ξεκίνησαν έρευνες και παραβιάζεται ο εσωτερικός κανονισμός του στρατεύματος, φαίνεται πως η προεδρία δεν εμπιστεύεται τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος μάλλον θα παραιτηθεί. Το αναφέρω αυτό σύμφωνα και με τους ισχυρισμούς και μάλλον ο υπουργός Άμυνας έβγαλε αυτό το συμπέρασμα», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής, Ναΐμ Μπαμπούρογλου, στο κανάλι Sozcu.