Οι πρώτες φωτογραφίες της διπλής κάψουλας αυτοκτονίας που θα χρησιμοποιηθεί για την ευθανασία ενός ζευγαριού Βρετανών αποκαλύφθηκαν από εταιρεία υποβοηθούμενου θανάτου.

Ο Peter και η Christine Scott, που είναι παντρεμένοι 46 χρόνια, είπαν στη Mail αυτή την εβδομάδα ότι πήραν την απόφαση να τερματίσουν τη ζωή τους ταυτόχρονα στην κάψουλα, αφού η πρώην νοσοκόμα Christine διαγνώστηκε με αγγειακή άνοια σε πρώιμο στάδιο.

Η 80χρονη και ο 86χρονος σύζυγός της, που έχουν έξι εγγόνια, επρόκειτο να είναι το πρώτο ζευγάρι που θα πεθάνει με το «The Last Resort», έναν ελβετικό οργανισμό που προσφέρει υποβοηθούμενους θανάτους, όπως αποκαλύφθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Η κάψουλα δύο ατόμων θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, θα έχει ένα ή δύο κουμπιά που μπορούν να πατήσουν οι επιβάτες για να ενεργοποιήσουν τον θάνατό τους και θα είναι έτοιμη για χρήση τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η μονή κάψουλα, η οποία έχει ήδη κατασκευαστεί από την εταιρεία, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη, αφού ο προγραμματισμένος υποβοηθούμενος θάνατος δεν προχώρησε τον Ιούλιο, με έναν νέο «επιβάτη» να αναμένεται σύντομα.

Η κάψουλα λειτουργεί αντικαθιστώντας τον αέρα με 100% άζωτο, καθιστώντας τον επιβάτη αναίσθητο και εμποδίζοντάς τον να αναπνέει μέσα σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με τον Philip Nitschke, τον εφευρέτη του, που έχει ονομαστεί Dr Death.

Οι Scott είναι μεταξύ των περίπου 120 αιτούντων που ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν το μηχάνημα για να βάλουν τέλος στη ζωή τους, σύμφωνα με το «The Last Resort», με περίπου το ένα τέταρτο αυτών στη λίστα αναμονής να λέγεται ότι είναι Βρετανοί.

O υποβοηθούμενος θάνατος είναι παράνομος στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ζευγάρι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ήθελε να μοιραστεί την ιστορία του, για να προσθέσει ένα ειδικό βάρος στο επιχείρημα περί της νομιμοποίησής του.

Ο Peter, ένας πρώην μηχανικός της RAF, εργάζεται επί του παρόντος στην υπόθεσή τους και λέει ότι ανησυχεί για το αν θα επιτραπεί στην Christine να χρησιμοποιήσει το μηχάνημα, καθώς η εξασφάλιση υποβοηθούμενης αυτοκτονίας για άτομα που πάσχουν από άνοια είναι πιο δύσκολη από άλλες περιπτώσεις.

«Η διάγνωση της Christine πριν από αρκετές εβδομάδες σημαίνει ότι η πορεία του ζευγαριού προς τον υποβοηθούμενο θάνατο ίσως πρέπει να επιταχυνθεί, καθώς θα μπορούσε να χάσει την ικανότητα να συναινέσει για έναν υποβοηθούμενο θάνατο», ανέφερε η Fiona Stewart του «The Last Resort».

Ανέφερε επίσης ότι το ζευγάρι θα έπρεπε να περάσει από «αυστηρές» ψυχιατρικές αξιολογήσεις πριν του επιτραπεί να χρησιμοποιήσει την κάψουλα.

Το ζευγάρι είπε ότι θέλουν να πεθάνουν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου μετά από έναν μακροχρόνιο και ευτυχισμένο γάμο, μια επιθυμία που μοιράζονται πολλά αφοσιωμένα ζευγάρια.