Η βιταμίνη D μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ακρογωνιαίος λίθος της σωστής ανάπτυξης των οστών και της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού σε όλες τις ηλικίες. Ακόμα, ξεχωρίζει για τον έλεγχο που προσφέρει στη σταθερότητα του σακχάρου. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι ο κρόκος αβγού, το γιαούρτι, το γάλα, το ψάρι, το μοσχαρίσιο συκώτι, ο χυμός πορτοκαλιού, η βρώμη, το tofu.
Υλικά (8-10 μερίδες)
- 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. αλεύρι βρώμης (αλεσμένη βρώμη)
- 1 αβγό & 1 ασπράδι
- 110 γρ. ταχίνι ή αμυγδαλοβούτυρο
- 150 γρ. μέλι
- 100 γρ. γάλα
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 συσκευασία στραγγιστό γιαούρτι 3% λιπαρά
- 80 γρ. κουβερτούρα με στέβια κομμένη σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Χτυπάμε καλά στο μίξερ το μέλι με το ταχίνι/αμυγδαλοβούτυρο, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι (και τα δύο είδη), το εκχύλισμα βανίλιας και το μπέικιν πάουντερ.
- Βήμα 2: Προσθέτουμε τα αβγά (ολόκληρο και ασπράδι) και το γάλα χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ.
- Βήμα 3: Συνεχίζουμε με το γιαούρτι για 1’ ακόμα. Κλείνουμε το μίξερ και με τη βοήθεια μιας μαρίζ ή ενός κουταλιού ανακατεύουμε απαλά, προσθέτοντας στο μείγμα μας την κουβερτούρα.
- Βήμα 4: Σε μια μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα κέικ βάζουμε αντικολλητικό χαρτί.
- Βήμα 5: Προσθέτουμε το μείγμα του κέικ μας στην φόρμα και ψήνουμε στους 170οC στον αέρα για 50-55’, σε προθερμασμένο φούρνο.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (φέτα κέικ)
- Ενέργεια: 190 kcal
- Υδατάνθρακες: 19 γρ.
- Πρωτεΐνη: 14,5 γρ.
- Λιπαρά: 2,6 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,8 γρ.
- Φυτικές ίνες: 5,6 γρ.