Πριν από τρία χρόνια τέτοια μέρα, η Ελλάδα αποχαιρέτησε έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες της ιστορίας της, τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Θεοδωράκης, εκτός από παγκοσμίου φήμης συνθέτης, ήταν επίσης σύμβολο της αντίστασης, ένας άνθρωπος που μέσα από τη μουσική του και τη δράση του πάλεψε ενάντια σε απολυταρχικά καθεστώτα και υπερασπίστηκε τις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.
Η καριέρα του Θεοδωράκη ήταν αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακή. Η μουσική του συνόδευσε κινηματογραφικά αριστουργήματα, όπως το «Ζορμπάς» και το «Ζ», ενώ τα έργα του για την αντίσταση ενάντια στη δικτατορία των Συνταγματαρχών αποδείχθηκαν παντοδύναμα σύμβολα της μάχης για την ελευθερία.
Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλά συνθέτης, ήταν μια φωνή διαμαρτυρίας. Όταν η Ελλάδα βυθιζόταν σε πολιτικές και οικονομικές κρίσεις, ο Θεοδωράκης έδωσε φωνή σε όσους δεν μπορούσαν να μιλήσουν, χρησιμοποιώντας τη μουσική του ως όπλο. Οι στίχοι και οι μελωδίες του έγιναν το σημείο αναφοράς για την αντίσταση στην καταστολή των πολιτικών ελευθεριών.
Το έργο του Θεοδωράκη δεν σταμάτησε ποτέ, ακόμα και όταν βρισκόταν εξόριστος. Μετά την αποφυλάκισή του το 1970, ο Θεοδωράκης ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία με συναυλίες που ενέπνευσαν τον κόσμο και συνεισέφεραν στην ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος. Η μουσική του έγινε φάρος ελπίδας για όλους όσοι αγωνίζονταν για την ελευθερία και τη δημοκρατία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά τον θάνατό του, το έργο του Θεοδωράκη παραμένει ζωντανό. Η μουσική του συνεχίζει να συγκινεί και να εμπνέει, ενώ η παρακαταθήκη του ως πολιτικού ακτιβιστή αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τις νέες γενιές. Ο Θεοδωράκης δεν ήταν μόνο ένας συνθέτης, αλλά και ένας ήρωας της ελευθερίας, ένας άνθρωπος που μέσα από τις νότες του άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της χώρας του.
Το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αντίσταση, την ελευθερία και την τέχνη. Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι το έτος 2025, που συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη γέννησή του, θα είναι αφιερωμένο σε εκείνον!
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
490 π.Χ.: Οι Πέρσες εισβάλουν στην Ελλάδα και οι Αθηναίοι προ του κινδύνου στέλνουν το Φειδιππίδη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια.
31 π.Χ.: Λαμβάνει χώρα η ναυμαχία του Ακτίου, μεταξύ του Οκταβιανού και της συμμαχίας Μάρκου Αντωνίου και Κλεοπάτρας. Ο πρώτος αναδεικνύεται νικητής και λίγο αργότερα αναλαμβάνει αυτοκράτορας της Ρώμης.
1822: Έπειτα από συμφωνία με τον Κεσέρ Αχμέτ πασά, οι Σουλιώτες εγκαταλείπουν τον τόπο τους από το λιμάνι της Σπλάντζας, για να εγκατασταθούν πρόσφυγες στα Επτάνησα. Από εκεί, παρά την απαγόρευση των αγγλικών Αρχών, θα διαφύγουν αργότερα στα διάφορα μέτωπα της νοτίου Ελλάδος, για να πολεμήσουν υπό την αρχηγία δικών τους ή άλλων οπλαρχηγών.
1843: H πτωχευμένη Ελλάδα αναγκάζεται να υπογράψει το «μνημόνιο», που συντάσσουν οι τρεις πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων για τα οικονομικά του κράτους. Την επόμενη ημέρα θα ξεσπάσει η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου.
1945: Λήγει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος με την οριστική παράδοση της Ιαπωνίας. Η επίσημη τελετή πραγματοποιείται επί του πολεμικού πλοίου «Missouri» στα ανοιχτά του Κόλπου του Τόκιο.
1958: Διεξάγεται η μάχη στον Αχυρώνα, στο Λιόπετρι Αμμοχώστου, η φονικότερη από την έναρξη δράσης της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου. Τέσσερις άνδρες της οργάνωσης (Φώτης Πίττας, Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού και Χρίστος Σαμάρας) πέφτουν ηρωικά μαχόμενοι, ενώ σκοτώνονται και τραυματίζονται αρκετοί Βρετανοί στρατιώτες.
1966: Ο Χρήστος Παπανικολάου κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου της Βουδαπέστης με 5,05 μέτρα, πίσω από τον Ανατολικογερμανό Βόλφγκανγκ Νορντγουινγκ (5,10 μέτρα), μεγάλο του αντίπαλο σε όλες τις μεταξύ τους αναμετρήσεις.
Γεννήσεις
1878 – Ίων Δραγούμης, έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης, από τους βασικούς εκφραστές του ελληνικού εθνικισμού και της «Μεγάλης Ιδέας».
1883 – Ρούντολφ Βάιγκλ, πολωνός γιατρός και ανοσολόγος, ο οποίος παρασκεύασε το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του επιδημικού τύφου – μια από τις παλαιότερες και πιο μολυσματικές ασθένειες της ανθρωπότητας.
1901 – Ανδρέας Εμπειρίκος, Έλληνας ποιητής
1964 – Κιάνου Ριβς, Καναδός ηθοποιός
1966 – Σάλμα Χάγιεκ, Μεξικανή ηθοποιός
1983 – Ηλίας Βρεττός (κατά κόσμον Ηλίας Καραβασίλης), Έλληνας τραγουδιστής
Θάνατοι
1877 – Κωνσταντίνος Κανάρης, Έλληνας ναύαρχος και πολιτικός
1973 – Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν, Βρετανός φιλόλογος και συγγραφέας
1984 – Μάνος Κατράκης, έλληνας ηθοποιός
2014 – Αντώνης Βαρδής, έλληνας τραγουδοποιός
2021 – Μίκης Θεοδωράκης, έλληνας συνθέτης
2021 – MadClip, έλληνας ράπερ