Η γέφυρα Ρίου – Αντίρριου, γνωστή και ως γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης, είναι μία από τις μεγαλύτερες καλωδιωτές γέφυρες στον κόσμο και αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής στην Ελλάδα. Συνδέει την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα, περνώντας πάνω από τον Πατραϊκό Κόλπο, και επιτρέπει τη γρήγορη και ασφαλή διέλευση από το Ρίο, προάστιο της Πάτρας, στο Αντίρριο, που βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα.

Η ιδέα της γέφυρας χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν ο Χαρίλαος Τρικούπης, πρωθυπουργός της Ελλάδας, πρότεινε για πρώτη φορά την κατασκευή της το 1889. Ωστόσο, η τεχνολογία της εποχής δεν επέτρεπε την υλοποίηση του έργου. Το όνειρο του Τρικούπη άρχισε να γίνεται πραγματικότητα μόλις στα τέλη του 20ού αιώνα.

Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1998 και ολοκληρώθηκαν το 2004, με την επίσημη έναρξη της γέφυρας να γίνεται στις 7 Αυγούστου 2004, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η γέφυρα έχει μήκος περίπου 2,88 χιλιόμετρα και αποτελείται από τέσσερις πυλώνες που στηρίζουν την κατασκευή. Η γέφυρα είναι σχεδιασμένη να αντέχει σε ισχυρούς σεισμούς, ισχυρούς ανέμους και πιθανές μετακινήσεις του θαλάσσιου πυθμένα, γεγονός που την καθιστά μια εξαιρετική μηχανική κατασκευή.

Σήμερα, η γέφυρα Ρίου – Αντίρριου αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά σύγχρονα έργα στην Ελλάδα, διευκολύνοντας τη μετακίνηση και προσφέροντας εντυπωσιακή θέα στους ταξιδιώτες. Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την καινοτομία της και τη μηχανική της αρτιότητα. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία και θεωρείται πρότυπο στον τομέα των καλωδιωτών γεφυρών. Συχνά αναφέρεται στα διεθνή μηχανικά και αρχιτεκτονικά περιοδικά ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα του 21ου αιώνα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1204: Ο δόγης της Βενετίας, Ερρίκος Δάνδολος, αγοράζει σε τιμή ευκαιρίας (5.000 χρυσά δουκάτα) την Κρήτη από τον Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό. Με την εξαγορά αυτή, η Κρήτη πέρασε υπό την κυριαρχία της Βενετίας, γεγονός που σηματοδότησε την αρχή μιας μακράς περιόδου βενετικής κατοχής που διήρκεσε σχεδόν 450 χρόνια, μέχρι το 1669, όταν το νησί κατελήφθη από τους Οθωμανούς.

1851: Ο Ισαάκ Σίνγκερ κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη ποδοκίνητη ραπτομηχανή. Με κεφάλαιο μόλις 40 δολαρίων, λίγο αργότερα ιδρύει την εταιρεία που φέρει το όνομά του.

1883: Πεθαίνει στο ζωολογικό κήπο του Άμστερνταμ το τελευταίο κουάγκα. Το κουάγκα (Quagga) ήταν ένα υποείδος της ζέβρας της πεδιάδας (Equus quagga quagga), που κάποτε ζούσε στις ξηρές πεδιάδες της Νότιας Αφρικής. Χαρακτηριζόταν από την ιδιαίτερη εμφάνισή του, με το μπροστινό μέρος του σώματός του να είναι ριγωτό σαν ζέβρα, ενώ το πίσω μέρος του ήταν σχεδόν μονόχρωμο καφέ, χωρίς ρίγες. Το κουάγκα πήρε το όνομά του από τον ήχο που έβγαζε, που έμοιαζε με το “κουά-χα.”

1898: Λήγει ο Ισπανοαμερικανικός πόλεμος. Η Ισπανία απελευθερώνει την Κούβα και παραχωρεί στις ΗΠΑ τα νησιά Πουέρτο Ρίκο, Γκουάμ και Φιλιππίνες. Με την ίδια συμφωνία, η Χαβάη γίνεται αμερικανικό έδαφος.

1910: Τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ελληνική Εθνοσυνέλευση φέρουν ως επιτυχόντες πολλούς λαϊκούς υποψηφίους, που δεν ανήκουν σε κόμματα. Πρώτος επιλαχών στην Αττικοβοιωτία, με μεγάλη πλειοψηφία, εκλέγεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1914: Το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.

1932: Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Αρχαία Αγορά. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και τα ψηφοδέλτια εξοστρακισμού του Αριστείδη.

1933: Στην Ελλάδα εγκρίνεται νομοσχέδιο για τη λογοκρισία θεατρικών έργων και κινηματογραφικών ταινιών.

1936: Η Αμερικανίδα Μάρζορι Γκέστρινγκ γίνεται η νεότερη νικήτρια χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου όταν κατακτά την πρώτη θέση στις καταδύσεις από σανίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου σε ηλικία 13 ετών και 286 ημερών.

1953: Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

1953: Καταστροφικός σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα 871 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.052 να μείνουν άστεγοι. Ζάκυνθος, Ιθάκη και Κεφαλλονιά υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή.

1960: Η Μαρία Κάλλας παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη στην «Αθλητική Ηχώ»! «Γνωρίζω τον Ρουμπάνη και έναν όμορφο τερματοφύλακα, που παίζει στον Ολυμπιακό Πειραιώς» δηλώνει, εννοώντας τον Σάββα Θεοδωρίδη. Η Κάλλας βρισκόταν εκείνες τις μέρες στην Αθήνα για συναυλίες, το εισιτήριο των οποίων κόστιζε 500 χρυσές λίρες!

1963: Το βραβείο Ειρήνης Λένιν απονέμεται στον Μανώλη Γλέζο, σε ειδική τελετή στη Μόσχα.

1968: Οι Τζίμι Πέιτζ, Ρόμπερτ Πλαντ, Τζον Πολ Τζόουνς και Τζον Μπόναμ παίζουν για πρώτη φορά μαζί, σ’ ένα στούντιο στο Λονδίνο. Σε λίγους μήνες θα γεννηθούν οι Led Zeppelin.

1970: Ιδρύεται η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία τα επόμενα χρόνια εξελίσσεται σε μία από τις πιο ισχυρές ομάδες του γαλλικού ποδοσφαίρου.

1988: Βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες η αμφιλεγόμενη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Ο Τελευταίος Πειρασμός», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.

1990: Η κυνηγός απολιθωμάτων Σούζαν Χέντρικσον ανακαλύπτει τρία τεράστια οστά να προεξέχουν από έναν βράχο κοντά στην περιοχή Φέιθ της Νότιας Ντακότα. Αυτά αποδεικνύονται ότι είναι μέρος του μεγαλύτερου σκελετού Τυραννόσαυρου Ρεξ που έχει βρεθεί ποτέ, ενός δείγματος 65 εκατομμυρίων ετών, το οποίο ονομάστηκε Σου, προς τιμήν της ανακαλύπτριάς του.

1994: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραδέχεται ότι ο επιχειρηματικός του όμιλος δωροδόκησε εφοριακούς.

2004: Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου – Αντίρριου, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τέσσερις μήνες νωρίτερα από τη συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών.

2004: Ξεσπά η υπόθεση Κεντέρη – Θάνου, μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι δύο ολυμπιονίκες αρνούνται να περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ, πέφτουν θύματα τροχαίου ατυχήματος με μοτοσικλέτα, το οποίο χαρακτηρίζεται σκηνοθετημένο, και τίθενται εκτός αγώνων.

2020: Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εισέρχεται επισήμως σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2009, σύμφωνα με τον καγκελάριο Ρίσι Σουνάκ.

2020: Παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον αναφέρουν την ανακάλυψη ενός νέου είδους θερόποδου δεινοσαύρου με την ονομασία Vectaerovenator inopinatus στη νήσο Γουάιτ της Αγγλίας. Το είδος ανήκει στην ίδια ομάδα με τον Τυραννόσαυρο και τα σύγχρονα πτηνά και έζησε πριν από περίπου 115 εκατομμύρια χρόνια κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου.

Γεννήσεις

1930 – Τζορτζ Σόρος, αμερικανός επιχειρηματίας ουγγρικής καταγωγής

1954 – Φρανσουά Ολάντ, γάλλος πολιτικός

1981 – Τζιμπρίλ Σισέ, γάλλος ποδοσφαιριστής

1982 – Αλέξανδρος Τζόρβας, έλληνας ποδοσφαιριστής

1990 – Μάριο Μπαλοτέλλι, ιταλός ποδοσφαιριστής

1992 – Κάρα Ντελεβίν, αγγλίδα ηθοποιός και μοντέλο

Θάνατοι

30 π.Χ. – Κλεοπάτρα Ζ’, βασίλισσα της Αιγύπτου

1955 – Τόμας Μαν, Γερμανός συγγραφέας

1613 – Βιτσέντζος Κορνάρος, κρητικός ποιητής. («Ερωτόκριτος», «Η Θυσία του Αβραάμ»)

1957 – Δημήτριος Λαμπράκης, Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης