Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, το 2004, ήταν αυτοί στους οποίους ο Κώστας Κεντέρης θα έμπαινε στο στάδιο ως ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος για να ανάψει τον βωμό αλλά στις 12 Αυγούστου, μία μέρα πριν την τελετή έναρξης, ένα ατύχημα, θα βάλει τέλος, με άσχημο τρόπο, στην καριέρα τόσο του ίδιου όσο και της Κατερίνας Θάνου.

Μια τετραετία νωρίτερα, το 2000 στο Σίδνεϊ, ο Έλληνας αθλητής είχε αφήσει πραγματικά άφωνο όλο τον πλανήτη παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα. Ήταν ένας θρίαμβος που δεν περίμενε κανείς και ο Κεντέρης έγινε κεντρικό πρόσωπο, πρωταγωνιστής, ήρωας και ό,τι άλλο θέλει ο καθένας, όχι μόνο για εμάς, τους Έλληνες, αλλά για τους πάντες. Δεν αποτελούσε έκπληξη, επομένως, το γεγονός ότι είχε επιλεγεί για να είναι αυτός που θα άναβε τον βωμό στο ΟΑΚΑ στην τελετή έναρξης.

Το σκηνικό θα αρχίσει το απόγευμα της 12ης Αυγούστου 2004, μία μέρα πριν την τελετή έναρξης, όταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης και η Θάνου θα κληθούν από την Υγειονομική Επιτροπή της ΔΟΕ για έλεγχο ντόπινγκ. Κανείς εκ των δύο, όμως, δεν βρίσκεται στο Ολυμπιακό Χωριό αφού έχουν πάει στα σπίτια τους για να πάρουν κάποια προσωπικά αντικείμενα που ήθελαν. Το θέμα είναι ότι έχουν ενημερωθεί, αφού νωρίτερα ήταν στο Ολυμπιακό Χωριό για να πάρουν τις διαπιστεύσεις τους, αλλά επέλεξαν να πάνε στα σπίτια τους για τον λόγο που προαναφέρθηκε. Δεν ήταν υποχρεωτικό, άλλωστε, το να παραμείνουν στο Χωριό πριν την τελετή έναρξης.

Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου

Ήταν υποχρεωτικό, όμως, το να περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ αφού το είχαν ήδη αποφύγει, για διάφορους λόγους, δύο φορές και στην τρίτη θα ερχόταν ο αποκλεισμός από τους αγώνες. Με τον χρόνο να πιέζει πλέον, η ΕΟΕ ζητάει να οριστεί νέο ραντεβού για τους Κεντέρη και Θάνου ώστε να δώσουν δείγμα και ο προπονητής τους, Χρήστος Τζέκος, προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί τους. Τα κινητά τους τηλέφωνα, όμως, είναι κλειστά, η ώρα περνάει και η υπόθεση γίνεται θρίλερ, με τα ΜΜΕ να… έχουν πάρει φωτιά. Ο Τζέκος, τελικά, καταφέρνει να μιλήσει βράδυ, στις 21:00, με τον Κεντέρη, ο οποίος λέει πως είναι μαζί με τη Θάνου και ενημερώνεται για την κατάσταση, για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Οι δύο αθλητές ξεκινούν με τη μηχανή του Κεντέρη για το Ολυμπιακό Χωριό προκειμένου να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ. Η μηχανή του Κεντέρη βγαίνει από την πορεία της και τόσο ο ίδιος όσο και η Θάνου πέφτουν και χτυπάνε. Αντί για το Ολυμπιακό Χωριό μεταφέρονται τελικά στο ΚΑΤ και ο αποκλεισμός τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι γεγονός αφού υπήρξε τρίτο non show σε έλεγχο ντόπινγκ. Με τα φάρμακα που πήραν από τις πρώτες βοήθειες, άλλωστε, δεδομένα όλο και κάτι θα εμφανιζόταν στα αποτελέσματα.

Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου

Ο αποκλεισμός τους θα προκαλέσει νεύρα σε όσους θα βρεθούν στο ΟΑΚΑ τόσο για την τελετή έναρξης όσο και για τα αγωνίσματα τις επόμενες μέρες. Νεύρα υπάρχουν και στη ΔΟΕ, η οποία δεν μπορεί να καταλάβει γιατί, με τον ένα ή άλλο τρόπο, οι δύο Έλληνες αθλητές δεν εμφανίζονται σε ελέγχους ντόπινγκ. Νεύρα υπάρχουν και στον προπονητή τους, τον Χρήστο Τζέκο, ο οποίος θα σχολιάσει αυτό που πολλοί μπορεί να σκέφτονται, λέγοντας πως «ντοπέ είναι μόνο όποιος πιάνεται».

Όπως και να έχει, ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου θα τιμωρηθούν από την IAAF με προσωρινό αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα ενώ η επίσημη έρευνα των ελληνικών Αρχών αμφισβητεί το ατύχημα… Η υπόθεση τελικά θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και χρόνια μετά, το 2011, οι δύο αθλητές θα δικαιωθούν σε ό,τι αφορά το ατύχημα. Οι καριέρες τους, όμως, είχαν τελειώσει και όχι με τον τρόπο που θα έπρεπε με βάση όσα είχαν πετύχει ως τότε…