Ένας χρόνος ολοκληρώνεται σήμερα από την ημέρα που ο Μιχάλης Κατσούρης έπεσε νεκρός ύστερα από επεισόδια οπαδικής βίας, γεγονός που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα του χουλιγκανισμού.

Στις 7 Αυγούστου του 2023, ενόψει του αγώνα μεταξύ της ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι δρόμοι της Νέας Φιλαδέλφειας μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, καθώς χούλιγκαν της Ντιναμό επιτέθηκαν βίαια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων και τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη. Το πλήγμα που δέχθηκε με μαχαίρι, έγινε στο βραχίονα του χεριού του που έπληξε αρτηρία με αποτέλεσμα την ακατάσχετη αιμορραγία και το θάνατό του.

Σε ερωτήματα όπως το πώς κατάφεραν οι οπαδοί της Κροατικής ομάδας να διανύσουν 1.500 χλμ. χωρίς να τους ελέγξει και σταματήσει κανείς και πώς ήταν τόσο οργανωμένοι κλήθηκε να απαντήσει η Ελληνική Αστυνομία ενώ προβληματισμοί εκφράστηκαν και για τους χειρισμούς στον τόπο του εγκλήματος. Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και απομάκρυνε από τις θέσεις τους ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που κρίθηκαν υπεύθυνοι για τους χειρισμούς της υπόθεσης.

Περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ενώ οι χούλιγκανς τήρησαν «ομερτά», αρνούμενοι να συνεργαστούν με τις Αρχές. Τον Δεκέμβριο 2023, οι 105 προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ύστερα από αιτήσεις αποφυλάκισης.

Μνημείο Μιχάλης Κατσούρης

Έναν χρόνο μετά, η μνήμη του Μιχάλη Κατσούρη παραμένει ζωντανή. Η τραγική του απώλεια υπήρξε η αφορμή για ενίσχυση των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας και καλύτερο συντονισμό των Αρχών. Το πρωί του Σαββάτου σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια η επιμνημόσυνη δέηση για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη και πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

626: Ο Βυζαντινός Στόλος καταναυμαχεί και διασκορπίζει τον στόλο των Αβάρων και Σλάβων που πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη. Η νίκη αποδίδεται στην «Υπέρμαχο Θεοτόκο», στην οποία αφιερώνεται ο «Ακάθιστος Ύμνος».

1782: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον, καθιερώνει το παράσημο «Purple Heart», που απονέμεται στους στρατιώτες που τραυματίζονται στο πεδίο της μάχης.

1794: Ξεκινά η Επανάσταση του Ουίσκι, όταν αγρότες της Πενσιλβανία αντιδρούν στην επιβολή φόρου στα οινοπνευματώδη ποτά και μπλοκάρουν τις διαδικασίες απόσταξης.

Ασπιρίνη

1863: Ιδρύεται η γερμανική χημική και φαρμακευτική βιομηχανία Bayer, που παρασκευάζει την ασπιρίνη.

1919: Το κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ επεκτείνεται σε όλη τη Μικρά Ασία χωρίς η τουρκική κυβέρνηση να μπορεί να επιβληθεί.

Αγλαΐα Κυριακού

1933: Η Αγλαΐα Κυριακού αποφασίζει με μυστική διαθήκη να αφήσει ολόκληρη την περιουσία της, που ανήρχετο τότε σε 15.000.000 δρχ., για να ιδρυθεί μία παιδιατρική κλινική με την επωνυμία «Κλινική Παίδων Παν. & Αγλαΐας Κυριακού και οικογένειας Σπυρίδωνος Αντωνιάδη». Το Νοσηλευτικό Ίδρυμα δεν είναι άλλο από το «Νοσοκομείο Παίδων Παναγ. & Αγλαΐας Κυριακού» στου Γουδή.

1942: Ξεκινά η μάχη του Γκουανταλκανάλ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ πραγματοποιεί την πρώτη αμερικανική επίθεση του πολέμου με αποβάσεις στις Νήσους Σολομώντα.

1944: Η IBM δημιουργεί το Automatic Sequence Controlled Calculator, το πρώτο αυτόματο κομπιουτεράκι.

1959: Εκτοξεύεται ο πρώτος αμερικανικός δορυφόρος που φωτογραφίζει τη Γη. Η μη επανδρωμένη διαστημική αποστολή των ΗΠΑ με κωδική ονομασία «Explorer 6», στέλνει την πρώτη τηλεοπτική της εικόνα από το διάστημα μία εβδομάδα μετά.

1959: Η Μις Ελλάς, Πάρη Λεβέντη, εκλέγεται Μις Ευρώπη στον διαγωνισμό καλλιστείων που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

1964: Η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις των Ελληνοκυπρίων στη Μεγαλόνησο. Στην περιοχή της Τηλλυρίας ξεσπούν αιματηρές συγκρούσεις, που θα κρατήσουν τέσσερις ημέρες, σε απάντηση της προσπάθειας του στρατηγού Γρίβα να καταλάβει τους τουρκοκυπριακούς θύλακες της Μανσούρας και των Κοκκίνων. Οι βομβαρδισμοί θα σταματήσουν δύο ημέρες μετά, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

1967: Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο δέκαθλο με 6.703 βαθμούς.

2002: Η Κατερίνα Θάνου και η Κατερίνα Βόγγολη κατακτούν χρυσά μετάλλια στα 100 μ. και στη δισκοβολία, αντίστοιχα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο. Χάλκινα μετάλλια κερδίζουν η Αναστασία Κελεσίδου στη δισκοβολία και ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου στη σφυροβολία.

2008: Ξεκινά ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Γεωργίας για τα εδάφη της Νότιας Οσετίας.

2004: Εγκαινιάζεται η γέφυρα Ρίου – Αντίρριου, η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου.

2023: Οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ πραγματοποιούν οργανωμένη επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ ενόψει προγραμματισμένης αναμέτρησης μεταξύ των δύο ομάδων, η οποία και αναβλήθηκε. με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων αλλά και τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη έπειτα από επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι και τραυματισμό του στο μπράτσο κάτι που προκάλεσε ακατάσχετη αιμορραγία.

Γεννήσεις

1932 – Αμπέμπε Μπικίλα, αιθίοπας δρομέας

1948 – Αντώνης Βαρδής, έλληνας τραγουδοποιός

1966 – Τζίμι Γουέιλς, αμερικανός επιχειρηματίας

1975 – Σαρλίζ Θερόν, ,οτιοαφρικανή ηθοποιός

1976 – Δημήτρης Ελευθερόπουλος, έλληνας ποδοσφαιριστής

1982 – Βασίλης Σπανούλης, έλληνας καλαθοσφαιριστής

Θάνατοι

1957 – Όλιβερ Χάρντι, αμερικανός ηθοποιός

1972 – Ασπασία Μάνου, πριγκίπισσα της Ελλάδος, σύζυγος του Βασιλιά Αλέξανδρου Α’

2022 – Διονύσης Σιμόπουλος, έλληνας αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου