Κάτοικοι των κοντινών περιοχών και πολίτες της Αθήνας συναντήθηκαν χτες το πρωί στο Λουμπαρδιάρη, όπως είχαν ανακοινώσει. Η συμμετοχή ήταν συγκινητική, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και σε αριθμό ατόμων και σε διάθεση για δουλειά αλλά και σε ενδιαφέρον για το καφενείο και τη συνολική προστασία του έργου του Δ. Πικιώνη στου Φιλοπάππου.

Όπως διαπιστώσαμε ο Δήμος, προφανώς μαθαίνοντας για την ανακοινωμένη παρέμβαση-καθαρισμό του χώρου, είχε ήδη καθαρίσει αρκετά όχι μόνο το καφενείο αλλά το πράσινο από το Διόνυσο ίσαμε την Πνύκα! Αυτό μας χαροποίησε διπλά: έδειξε τη δύναμη των πολιτών αλλά και ότι υπάρχει ελπίδα. Χρειάστηκε βέβαια αρκετή δουλειά ακόμα και η συγκομιδή μας ήταν πολλές καλά γεμάτες σακούλες.

Στο χώρο υπήρχε επίσης πλούσιος μπουφές με καφέ, κρασάκι, γλυκά και μεζέδες, βιβλία από την εργογραφία του Δ. Πικιώνη και άλλα με ιστορικό και αρχιτεκτονικό περιεχόμενο για την περιοχή και την Αθήνα, καθώς και πολλά ενημερωτικά ταμπλό από τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής για έναν ανοιχτό και πράσινο Φιλοπάππου και για ένα ζωντανό καφενείο ταιριαστό με τον τόπο και την έμπνευση του δημιουργού του.

Ξεχωριστή σημασία για όλους μας είχε ότι κοντά μας ήταν η Αγνή και η Ντόρα Πικιώνη (κόρη και εγγονή του αρχιτέκτονα, αντίστοιχα). Στην πολύχρονη δουλειά της Αγνής Πικιώνη οφείλεται σε μεγάλο μέρος η επιβίωση σημαντικών έργων του δάσκαλου, και βεβαίως, η έκδοση του γραπτού και ζωγραφικού του έργου. Στην δουλειά της Αγνής και της Ντόρας Πικιώνη οφείλουμε την τρέχουσα έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), όπου δίνεται η πιο ολοκληρωμένη εικόνα της πνευματικής πορείας του Πικιώνη.

Στην αρχή έγινε η προγραμματισμένη καθαριότητα, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες πολίτες. Ακολούθησε εκτεταμένη ενημέρωση -που πήρε τη μορφή συνέλευσης- για το θέμα του καφενείου. Η συζήτηση κάλυψε και άλλα θέματα όπως τα οχήματα που διαρκώς παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, τόσο μέσα στο λόφο, όσο και στους πεζοδρόμους της Δ. Αρεοπαγίτου και Απ. Παύλου.

Οι παρευρισκόμενοι και παρευρισκόμενες συμφώνησαν ότι η λειτουργία του χώρου πρέπει να σέβεται τη φιλοσοφία του Δ. Πικιώνη και το γεγονός ότι το καφενείο είναι κηρυγμένο μνημείο. Επίσης έγινε σαφές από όλον τον κόσμο ότι θα υπάρξει και συνέχεια στη δράση για το καφενείο και παρακολούθηση της διαδικασίας για να αποτραπεί εν τη γενέσει της κάθε προσπάθεια φτηνής εμπορευματοποίησης. Είναι πικρή η εμπειρία των κατοίκων της Αθήνας από αυτές τις τακτικές, τις έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια που λειτουργούσε το καφενείο και τις ζούμε καθημερινά στις γειτονιές γύρω από την Ακρόπολη και του Φιλοπάππου σε σημείο που η ζωή μας να γίνεται αβίωτη (βλέπε Θησείο και τώρα, το κακό απλώνεται στα Άνω Πετράλωνα).

Όταν είχαμε πει ότι ξαναζωντανεύουμε το καφενείο δεν περιμέναμε ότι πραγματικά θα το δούμε μετά από τόσα χρόνια γεμάτο κόσμο, φωνές και χαμόγελα. Συνεχίζουμε λοιπόν και τις δράσεις αλλά και τα ραντεβού μας.
Την επόμενη Κυριακή μετά τις 11:00 π.μ. θα βρεθούμε και πάλι στον αγαπημένο χώρο για καφεδάκι και προγραμματισμό συγκεκριμένων δράσεων.

Πηγή: filopappou.wordpress.com