Θέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, με ισραηλινά και αμερικανικά μέσα, επικαλούμενα Ισραηλινούς αξιωματούχους, να κάνουν λόγο για «σκληρή απάντηση» στη μαζική πυραυλική επίθεση από την Τεχεράνη. 

Στο μεταξύ ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου απηύθυνε διάγγελμα. Στις πρώτες του δηλώσεις επέκρινε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι ζήτησε να σταματήσει η προμήθεια όπλων στο Ισραήλ, το οποίο διεξάγει πολέμους στη Γάζα και τον Λίβανο. «Καθώς το Ισραήλ πολεμά τις δυνάμεις της βαρβαρότητας υπό την ηγεσία του Ιράν, όλες οι πολιτισμένες χώρες πρέπει να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν και άλλοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Ντροπή τους», είπε ο Νετανιάχου σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

Δείτε τη δήλωσή του για τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν

«Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές εναντίον μας» ανέφερε στη συνέχεια ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για να συνεχίζει λέγοντας πως εκτόξευσαν εκατοντάδες πυραύλους εναντίον του Ισραήλ σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μία τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα τη δεχτεί» διαμήνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις – και αυτό πρόκειται να κάνουμε», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, δήλωσε ότι η Χαμάς έχει σχεδόν τελειώσει και ότι η σημαντική ηγεσία της Χεζμπολάχ έχει επίσης εξαλειφθεί, ωστόσο οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι οι κάτοικοι του Βορρά να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να επιστραφούν οι όμηροι από τη Γάζα.

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν προειδοποίησεί ότι σε περίπτωση που το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα της επίθεσης της περασμένης Τρίτης (01/10), «θα απαντήσουμε με μεγαλύτερη αυστηρότητα και ισχυρότερη από ποτέ».

«Μπορείτε να δοκιμάσετε τη θέλησή μας», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, μιλώντας από την Τεχεράνη, επιστρέφοντας από την περιοδεία που πραγματοποίησε τις τελευταίες δύο ημέρες σε Λίβανο και Συρία.

«Τόνισα ότι το Ιράν θα σταθεί δίπλα στην Αντίσταση σε οποιαδήποτε κατάσταση. Επίσης, έγινε σαφές ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε επίθεση από το ισραηλινό καθεστώς θα είναι ισχυρότερη – και θα βάλουν σε δοκιμασία την αποφασιστικότητά μας», έγραψε ο Αμπάς Αραγκτσί, ο οποίος συνόδευε την ανάρτησή του με μια φωτογραφία του με τον Μπασάρ Αλ-Άσαντ, του προέδρου της Συρίας, μετά τις συνομιλίες που είχαν για περιφερειακά ζητήματα.

Δεν έχω μιλήσει με τον Νετανιάχου, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Δεν έχει μιλήσει ακόμα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο του CNNi εάν είχε μιλήσει με τον Ισραηλινό ηγέτη.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους ότι θα μιλήσει με τον Νετανιάχου «σχετικά σύντομα» εν μέσω αυξανόμενης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος ρωτήθηκε επίσης για το μήνυμά του προς τις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ενόψει της επετείου ενός έτους από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. «Θα μιλήσω με πολλούς συγγενείς θυμάτων», ήταν η απάντησή του.