Το 1889, στο Παρίσι, ο Τσαρλς Ζινγκλέρ και ο Ζοζέφ Όλερ άνοιξαν τις πόρτες ενός χώρου που έμελλε να γίνει το σύμβολο της γαλλικής νυχτερινής ζωής και της αβάν-γκαρντ τέχνης της εποχής: το καμπαρέ «Μουλέν Ρουζ». Το όνομά του, που σημαίνει «Κόκκινος Μύλος», προέρχεται από τον χαρακτηριστικό κόκκινο ανεμόμυλο στην οροφή του κτιρίου, ο οποίος έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της Μονμάρτρης. Στα εγκαίνια, οι εκκεντρικοί χοροί και τα εντυπωσιακά κοστούμια σόκαραν την αριστοκρατία και την ανώτερη κοινωνία του Παρισιού.

Το «Μουλέν Ρουζ» δεν ήταν απλά ένα κέντρο διασκέδασης, αλλά ένας τόπος που φιλοξενούσε τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής και αποτελούσε το λίκνο του θρυλικού χορού Καν-Καν, ο οποίος θεωρούνταν εξαιρετικά τολμηρός και ανάρμοστος. Η μουσική, η πολυτέλεια, τα φανταχτερά κοστούμια και οι εντυπωσιακές παραστάσεις μαγνήτιζαν τόσο την ελίτ της εποχής όσο και τους πιο αμφιλεγόμενους καλλιτέχνες.

τουλουζ λωτρεκ

Αυτό το κτίριο, που έμελλε να γίνει έμβλημα της «Belle Époque», φιλοξένησε ονόματα όπως η Λα Γκουλού, η μεγάλη χορεύτρια του Καν-Καν, και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ζωγράφο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ, ο οποίος δημιούργησε μερικές από τις πιο γνωστές αφίσες του.

Με τον καιρό, το «Μουλέν Ρουζ» μετατράπηκε σε ένα μέρος όπου η καλλιτεχνική ελευθερία και η πρόκληση συναντιόνταν με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του Παρισιού, καθιερώνοντάς το ως τον απόλυτο προορισμό διασκέδασης και αμαρτίας. Σήμερα, το θρυλικό καμπαρέ συνεχίζει να γοητεύει και να μαγεύει, έχοντας κρατήσει το στίγμα του ως το απόλυτο σύμβολο της γαλλικής ερωτικής αισθητικής και της ανεμελιάς του Παρισιού του 19ου αιώνα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1825: Λήγει η πρώτη φάση της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή.

1860: Γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Πεκίνο, στο πλαίσιο του Β’ Πολέμου του Οπίου.

1889: Το θρυλικό καμπαρέ «Μουλέν Ρουζ» ανοίγει τις πύλες του στο Παρίσι.

1927: Ο «Τραγουδιστής της Τζαζ» με πρωταγωνιστή τον Αλ Τζόλσον είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία του ομιλούντος κινηματογράφου, που κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.

1951: Ο Ιωσήφ Στάλιν ανακοινώνει ότι η Σοβιετική Ένωση διαθέτει ατομική βόμβα.

1973: Αρχίζει ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων.

1976: Η σύλληψη της «Συμμορίας των Τεσσάρων» στην Κίνα. Ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χουά Κουο Φενγκ, διατάσσει τη σύλληψη της «Συμμορίας των Τεσσάρων» και των συνεργατών τους, θέτοντας τέλος στην Πολιτιστική Επανάσταση, που είχε οργανώσει ο Μάο Τσε Τουνγκ, προκειμένου να εξοντώσει τους αντιπάλους του στη χώρα.

2003: Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής απονέμεται στον αμερικανό Πολ Λότερμπαρ και τον βρετανό Πίτερ Μάνσφιλντ, για τη συνεισφορά τους στην εξέλιξη της μαγνητικής τομογραφίας.

Γεννήσεις

1849 – Βασίλειος Ζαχάρωφ, έλληνας επιχειρηματίας (μεγαλέμπορος όπλων)

1887 – Λε Κορμπιζιέ, ελβετός αρχιτέκτονας

1888 – Ρολάν Γκαρός, γάλλος αεροπόρος

1974 – Αλέξης Γεωργούλης, έλληνας ηθοποιός

Θάνατοι

Μπέτι Ντέιβις
Η Μπέτι Ντέιβις στα νιάτα της

404 – Ευδοξία, Βυζαντινή αυτοκράτειρα, σύζυγος του βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκάδιου, γνωστή για τη σύγκρουσή της με τον πατριάρχη Ιωάννη τον Χρυσόστομο, που προκάλεσε πολιτικές αναταραχές.

1989 – Μπέτι Ντέιβις, αμερικανίδα ηθοποιός

1999 – Αμάλια Ροντρίγκεζ, πορτογαλίδα τραγουδίστρια των «Φάντο»

2019 – Τζίντζερ Μπέικερ, άγγλος ντράμερ, μέλος του συγκροτήματος «Cream»

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα για την Εγκεφαλική Παράλυση

Σήμερα γιορτάζουν

Ερωτηίδα, Θωμάς