«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα για τη συλλογική μας άμυνα, και το ερώτημα είναι πώς θα πετύχουμε τους στόχους σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Βορρά – Νότου στη Φινλανδία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ακόμα την άνευ όρων υποστήριξη της Ουκρανίας, τονίζοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα είναι σε θέση ισχύος όταν αποφασίσει να μπει σε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.

Στην άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο Βορρά – Νότου, που πραγματοποιείται στη φινλανδική Λαπωνία, λαμβάνει μέρος σήμερα και αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός, έπειτα από πρόσκληση του Φινλανδού ομολόγου του. Σ’ αυτή συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Σουηδίας, καθώς και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμενόταν να βρεθούν η ευρωπαϊκή άμυνα, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια.

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Καταρχάς, είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ. Είναι η πρώτη φορά που κάνω δήλωση στο χιόνι και στο σκοτάδι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Petteri για την πρόσκληση να λάβω μέρος σε μία συζήτηση που πιστεύω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα: δύο χώρες του Νότου να συζητούν με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας όσον αφορά στην ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γνωρίζουμε ότι πρέπει να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για τη συλλογική μας άμυνα. Το ερώτημα είναι πώς θα επιτύχουμε αυτούς τους στόχους σε μια εποχή αυξημένων γεωπολιτικών αναταραχών.

Επομένως, θα είναι μια ευκαιρία για εμάς να μοιραστούμε με τους Σκανδιναβούς φίλους μας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη Μεσόγειο, αλλά και να μάθουμε από εσάς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης.

Προσβλέπω σε μία πολύ ενδιαφέρουσα -όπως είμαι βέβαιος ότι θα είναι- συζήτηση».

Δημοσιογράφος: Κύριε Μητσοτάκη, ποιο είναι το μήνυμά σας στη Ρωσία και στον Βλαντίμιρ Πούτιν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το μήνυμα είναι πολύ καθαρό: θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και να υποστηρίζουμε την Ουκρανία απερίφραστα. Εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει τον χρόνο έναρξης των όποιων συνομιλιών με τη Ρωσία αλλά θα πρέπει να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας».