Στις 16 Δεκεμβρίου 1940, το αμερικανικό περιοδικό LIFE δημοσιεύει στο εξώφυλλό του τη φωτογραφία ενός Έλληνα τσολιά με φουστανέλα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για τον ηρωικό αγώνα της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εικόνα αυτή, τραβηγμένη από τη διάσημη Ελληνίδα φωτογράφο Nelly’s, απεικόνιζε έναν εύζωνα πάνω σε έναν βράχο της Ακρόπολης. Με μια τρομπέτα στο χέρι, ο τσολιάς έμοιαζε να σημαίνει τη νίκη των Ελλήνων κατά του φασισμού, ενώ πίσω του δέσποζαν τα ερείπια ενός αρχαίου ναού, ενισχύοντας το αίσθημα ιστορικής συνέχειας και αντίστασης.

Η φωτογραφία συνοδευόταν από τη λιτή αλλά ισχυρή λεζάντα: «Έλληνας στρατιώτης». Το LIFE με τον τρόπο αυτό εξήρε τους Έλληνες για την αναπάντεχη νίκη τους στο αλβανικό μέτωπο, μια επιτυχία που αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα. «Οι Έλληνες έδρασαν σαν γίγαντες», έγραφαν τα διεθνή μέσα της εποχής, υπογραμμίζοντας την ανδρεία ενός μικρού αλλά αποφασισμένου έθνους.

Η επιλογή του εξωφύλλου είχε τεράστια συμβολική σημασία. Το LIFE δημοσίευσε μαζί με τη φωτογραφία και ένα μήνυμα ελπίδας: η Ελλάδα, ένας μικρός λαός με μεγάλη ψυχή, μπορούσε να σταθεί απέναντι στις δυνάμεις που ήθελαν να κατακτήσουν την Ευρώπη.

Η επεξήγηση της φωτογραφίας στις σελίδες του περιοδικού περιέγραφε τους εύζωνες ως «πολύ καλά ζωσμένους» μαχητές, ειδικευμένους στον ορεινό πόλεμο, που είχαν αποκτήσει φήμη για την αντοχή και το θάρρος τους. Οι Έλληνες στρατιώτες, με τη χαρακτηριστική τους φουστανέλα και τα τσαρούχια, έγιναν σύμβολο της αντίστασης, πολεμώντας μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου.

Σύμφωνα με το LIFE, οι εύζωνες, που κάποτε είχαν υποστεί μεγάλες ήττες (όπως το 1922), τώρα πρωταγωνιστούσαν σε μια ιστορική στιγμή νίκης. Ένας δημοσιογράφος της εποχής έγραψε: «Δεν περίμενα να δω άλλον στρατό που να συγκριθεί με τους Φινλανδούς πολεμιστές, αλλά τον βρήκα στην Ελλάδα».

Το εξώφυλλο του LIFE δεν ήταν μόνο μια δημοσιογραφική καταγραφή, αλλά και ένας φόρος τιμής. Ήταν ένα «σάλπισμα» για τις συμμαχικές δυνάμεις και μια υπενθύμιση ότι ο αγώνας κατά του φασισμού μπορούσε να κερδηθεί. Η φωτογραφία της Nelly’s έγινε σύμβολο της ελληνικής αντίστασης, ενώ η ίδια, που βρισκόταν τότε στις ΗΠΑ, κέρδισε διεθνή αναγνώριση για το έργο της.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

755: Ξεσπά η επανάσταση του Αν Λουσάν εναντίον της δυναστείας των Τανγκ στην Κίνα.

1497: Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος, Βάσκο Ντα Γάμα, περιπλέει το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ανοίγοντας νέους δρόμους στη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο.

1773: Στη Βοστόνη, κάτοικοι μεταμφιεσμένοι σε Ινδιάνους αδειάζουν στο λιμάνι το φορτίο τριών βρετανικών πλοίων που μεταφέρουν τσάι, διαμαρτυρόμενοι για τον φόρο που είχε επιβληθεί από τις βρετανικές Αρχές στο τσάι που εισαγόταν στις αποικίες. Το γεγονός, γνωστό ως το «Τσάι Πάρτι της Βοστόνης» (Boston Tea Party), αποτέλεσε καθοριστική στιγμή της Αμερικανικής Επανάστασης, συμβολίζοντας την αντίσταση των αποίκων στη φορολογική καταπίεση και την έλλειψη εκπροσώπησης στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

1809: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης χωρίζει την πρώτη σύζυγό του, Ιωσηφίνα.

1899: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Μίλαν.

1905: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού Variety. Θα εξελιχθεί στη «Βίβλο» της καλλιτεχνικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.

1923: Οι εκλογές στην Ελλάδα εξελίσσονται σε θρίαμβο του Ελευθερίου Βενιζέλου, εξαιτίας της αποχής των αντιβενιζελικών δυνάμεων. Είναι οι τελευταίες εκλογές που διεξάγονται με σφαιρίδιο.

1926: Ιδρύεται από πόντιους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη ο Απόλλων Καλαμαριάς.

1940: Το αμερικανικό περιοδικό LIFE κυκλοφορεί με έναν Έλληνα τσολιά στο εξώφυλλό του.

1942: Ο Χάινριχ Χίμλερ διατάζει να μεταφέρονται οι υπό εξόντωση Αθίγγανοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.

1985: Ψηφίζεται από τη Βουλή ο πρώτος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

1991: Συνέρχεται το δεύτερο (έκτακτο) συνέδριο του Συνασπισμού (16-19 Δεκεμβρίου). Οι 1.250 σύνεδροι από 430 οργανώσεις εκλέγουν πρόεδρο τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.

1991: Με πρωτοβουλία της Γερμανίας, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδέχεται τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της Κροατίας, της Σλοβενίας και της ΠΓΔΜ. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε σημείο καμπής στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, καθώς ενίσχυσε τις τάσεις απόσχισης και τη διαμόρφωση νέων κρατών, αλλά παράλληλα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και επιτάχυνε τις ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή.

1993: Τα μέλη της ΕΟΚ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Δανία αναγνωρίζουν διπλωματικά τα Σκόπια με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM).

1995: Η κυκλοφορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος στις αρχές του 2000 και η προώθηση της ΟΝΕ αποφασίζονται -μεταξύ άλλων- κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη. Οι ηγέτες των χωρών-μελών «βαφτίζουν» το κοινό νόμισμα ευρώ.

2008: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

2011: Ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, κερδίζει μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ως ο άνθρωπος με τις περισσότερες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Από το 1959, όταν ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπατίστα, έως το 2006, οπότε παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ, έγινε στόχος 368 φορές.

Γεννήσεις

1775 – Τζέιν Όστεν, αγγλίδα συγγραφέας, από τις σημαντικότερες λογοτέχνες της κλασικής αγγλικής λογοτεχνίας, με έργα όπως «Περηφάνια και Προκατάληψη»

1866 – Βασίλι Καντίνσκι, ρώσος ζωγράφος, πρωτοπόρος της αφηρημένης τέχνης και σημαντική μορφή του μοντερνισμού

1917 – Άρθουρ Κλαρκ, άγγλος συγγραφέας, γνωστός για το επιστημονικό έργο του και το μυθιστόρημα «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»

Θάνατοι

705 – Γου Ζετιάν, αυτοκράτειρα της Κίνας, η μόνη γυναίκα που κυβέρνησε ως αυτοκράτορας στην ιστορία της χώρας

1921 – Καμίγ Σαιν-Σανς, γάλλος συνθέτης, γνωστός για έργα όπως «Ο Καρναβάλι των Ζώων» και «Συμφωνία αρ. 3»

1965 – Ουίλιαμ Σόμερσετ Μομ, βρετανός συγγραφέας, από τους δημοφιλέστερους μυθιστοριογράφους και θεατρικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα

1974 – Κώστας Βάρναλης, έλληνας ποιητής, σημαντικός εκπρόσωπος της κοινωνικής ποίησης στην Ελλάδα

2006 – Γιάννης Ε. Διακογιάννης, έλληνας δημοσιογράφος, κορυφαία μορφή της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας, γνωστός για την κάλυψη διεθνών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων και την επιρροή του στον χώρο των ΜΜΕ

2023 – Γιώργος Μιχαλακόπουλος, έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης, από τις εμβληματικές μορφές του θεάτρου και της τηλεόρασης στην Ελλάδα

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων

Γιορτάζουν

Μόδεστος, Μοδεστία