Υλικά
- Για το κέικ
- 1/2 κλωνάρι βανίλια
- 1 κουταλιά του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 2 αυγά
- 1/2 κούπα γάλα ή ξινόγαλα, καλά ανακινημένο
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα
- 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 55 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 145 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 κούπα μύρτιλλα
- 1 κούπα μούρα
- 1 1/2 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- Για το γλάσο λευκής σοκολάτας
- 1 κουταλιά γλυκόζη
- 1/2 κούπας κρέμα γάλακτος
- 300 γραμμάρια λευκή σοκολάτα
Εκτέλεση
Για το κέικ
Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε τη σόδα, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύετε πρόχειρα με ένα πιρούνι.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύετε με το φτερό το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει, για περίπου 3 λεπτά. Κατόπιν, βάζετε τη βανίλια και το ξύσμα.
Προσθέτετε τα αυγά κι ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και ρίχνετε στο μπολ σταδιακά το περιεχόμενο με το αλεύρι.
Προσθέτετε λίγο από το αλεύρι κι εναλλάξ με το γάλα ή το ξινόγαλα, που το έχετε ανακινήσει καλά. Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα. Μεταφέρετε το μείγμα εκεί και με μια σπάτουλα λειαίνετε την επιφάνεια.
Πλένετε και σκουπίζετε τα μούρα με τα μύρτιλλα. Τα μοιράζετε πάνω στο κέικ κι από πάνω πασπαλίζετε τη ζάχαρη.
Ψήνετε στη μεσαία θέση σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει το γλυκό. Αφού ψηθεί, το αφήνετε για 10 λεπτά στο φούρνο με ανοιχτή την πόρτα και κατόπιν το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Λιώνουμε τις κουβερτούρες σε μπεν μαρί ξεχωριστά και όταν κρυώσει το κέικ πασπαλίζουμε από πάνω.
Για το γλάσο λευκής σοκολάτας
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε την κρέμα με τη γλυκόζη. Κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίξτε μέσα τα κομματάκια της λευκής σοκολάτας και ανακατέψτε ώσπου να λιώσουν.
Αφήστε το γλάσο να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσετε.