Υλικά
- Για 6-8 άτομα
- 150 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 550 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 αυγά
- 8 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι
- 125 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 250 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα
- 8 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ
- 180ml νερό
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Στη συνέχεια βουτυρώστε τη φόρμα και καλύψτε την με μια λαδόκολλα (κόψτε πρώτα ένα στρογγυλό χαρτί για τη βάση και μετά ένα παραλληλόγραμμο για τα τοιχώματα, το οποίο θα πρέπει να προεξέχει 2 εκατοστά πάνω από τη φόρμα).
Σε μπαιν μαρί και σε χαμηλή θερμοκρασία βάλτε το βούτυρο, την κουβερτούρα, τον καφέ και το νερό. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν και απομακρύνετε από τη φωτιά.
Κοσκινίστε μαζί σε ένα μεγάλο μπολ τα αλεύρια, το κακάο και τη σόδα. Ανακατέψτε και τη ζάχαρη και σχηματίστε μια λακκούβα στο κέντρο.
Σε ένα άλλο μπολ αναμείξτε τα αυγά, το λάδι και την κρέμα γάλακτος και προσθέστε το μίγμα των αυγών και της σοκολάτας στο μίγμα με τα αλεύρια.
Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά πολύ καλά.
Αδειάστε το μίγμα του κέικ στη φόρμα και ψήστε το για 1 ώρα και 50 λεπτά.
Προς το τέλος του χρόνου ελέγξτε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα μαχαίρι μέσα. Θα πρέπει να βγει καθαρό μεν, αλλά να «κολλάει» λίγο.
Αφήστε το κέικ μέσα στη φόρμα, μέχρι κρυώσει τελείως, προτού το ξεφορμάρετε.