Υλικά

  • 120 γρ. μαύρη σοκολάτα (70% κακάο) ψιλοκομμένη
  • 240 γρ. βούτυρο + επιπλέον για άλειμμα
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 2/3 φλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. αλεύρι
  • 1 κουταλάκι βανίλια
  • παγωτό για το σερβίρισμα (όλα προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε καλά 8 ατομικά σκεύη για σουφλέ και τα κρατάτε στην άκρη.
  2. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αποσύρετε.
  3. Ανακατεύετε μέσα λίγο-λίγο το βούτυρο μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα μίγμα λείο και γυαλιστερό. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει για 7 περίπου λεπτά.
  4. Στο μεταξύ, χτυπάτε με το μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σαν κρέμα και ύστερα ρίχνετε μέσα τη λιωμένη σοκολάτα συνεχίζοντας το χτύπημα.
  5. Τέλος, χτυπάτε μέσα, με χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, το αλεύρι και  τη βανίλια.
  6. Μοιράζετε το μίγμα σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη χωρίς να τα παραγεμίσετε και τα βάζετε στο φούρνο.
  7. Τα ψήνετε για 11-12 λεπτά. Τα βγάζετε, περνάτε ένα μαχαιράκι στον περίγυρό τους, τα αναποδογυρίζετε αμέσως σε πιάτα και τα σερβίρετε με 1 κουταλιά παγωτό.