Υλικά
- 120 γρ. μαύρη σοκολάτα (70% κακάο) ψιλοκομμένη
- 240 γρ. βούτυρο + επιπλέον για άλειμμα
- 4 μεγάλα αβγά
- 2/3 φλ. ζάχαρη
- ½ φλ. αλεύρι
- 1 κουταλάκι βανίλια
- παγωτό για το σερβίρισμα (όλα προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε καλά 8 ατομικά σκεύη για σουφλέ και τα κρατάτε στην άκρη.
- Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αποσύρετε.
- Ανακατεύετε μέσα λίγο-λίγο το βούτυρο μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα μίγμα λείο και γυαλιστερό. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει για 7 περίπου λεπτά.
- Στο μεταξύ, χτυπάτε με το μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σαν κρέμα και ύστερα ρίχνετε μέσα τη λιωμένη σοκολάτα συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Τέλος, χτυπάτε μέσα, με χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, το αλεύρι και τη βανίλια.
- Μοιράζετε το μίγμα σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη χωρίς να τα παραγεμίσετε και τα βάζετε στο φούρνο.
- Τα ψήνετε για 11-12 λεπτά. Τα βγάζετε, περνάτε ένα μαχαιράκι στον περίγυρό τους, τα αναποδογυρίζετε αμέσως σε πιάτα και τα σερβίρετε με 1 κουταλιά παγωτό.