Η έγκαιρη διάγνωση των συγγενών καρδιακών ανωμαλιών αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την υγεία των νεογνών. Ωστόσο, παρά την πρόοδο της προγεννητικής φροντίδας, η ανίχνευση τέτοιων παθήσεων μέσω των ρουτίνας υπερηχογραφικών ελέγχων παραμένει ελλιπής.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περίπου 1 στα 4 μωρά που γεννιούνται με καρδιακή ανωμαλία παρουσιάζει σοβαρή μορφή της πάθησης, που συχνά απαιτεί άμεση χειρουργική ή άλλη ιατρική παρέμβαση μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του.
Κάτι που καθιστά ιδιαίτερα σημαντική τη νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής (SMFM) – The Pregnancy Meeting και η οποία δείχνει ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αυξήσει την ακρίβεια και την ταχύτητα διάγνωσης των συγγενών καρδιοπαθειών κατά τη διάρκεια των προγεννητικών υπερηχογραφημάτων, εξασφαλίζοντας καλύτερα αποτελέσματα για μητέρα και έμβρυο.
Τα ευρήματα: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει διαγνωστικά τους γιατρούς
Η μελέτη εξέτασε 200 υπερηχογραφήματα εγκύων γυναικών, τα οποία αξιολογήθηκαν από 14 κλινικούς ιατρούς, συμπεριλαμβανομένων μαιευτήρων-γυναικολόγων και υποειδικών στη μητρική-εμβρυϊκή ιατρική. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο με όσο και χωρίς τη βοήθεια ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των γιατρών να εντοπίζουν συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ανεξάρτητα από την εμπειρία ή την εξειδίκευση του κάθε γιατρού, η χρήση της ενίσχυσε σημαντικά την ακρίβεια της διάγνωσης. Πιο συγκεκριμένα:
- Οι κλινικοί ιατροί που χρησιμοποίησαν το λογισμικό αναγνώρισαν μεγαλύτερο αριθμό ύποπτων περιπτώσεων σε σύγκριση με όσους στηρίχθηκαν αποκλειστικά στη δική τους κρίση.
- Ο χρόνος που απαιτούνταν για την ανάλυση κάθε υπερηχογραφήματος μειώθηκε αισθητά.
- Οι γιατροί ανέφεραν αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης στις διαγνώσεις τους.
Αυτή η τεχνολογική πρόοδος έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τις κλινικές πρακτικές, επιτρέποντας πιο έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των συγγενών καρδιακών ανωμαλιών πριν από τη γέννηση του παιδιού.
Τεχνητή Νοημοσύνη: Ένα απαραίτητο διαγνωστικό συμπλήρωμα
Παρά τις προόδους στην ιατρική, το 50% των προγεννητικών υπερηχογραφημάτων διεξάγεται από μη ειδικούς σε καρδιακές ανωμαλίες, κυρίως μαιευτήρες-γυναικολόγους που δεν έχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση στην εμβρυϊκή ηχοκαρδιογραφία. H επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και ειδική στη μητρική-εμβρυϊκή ιατρική, Dr. Lam-Rachlin, εξηγεί: «Σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ανίχνευση συγγενών καρδιοπαθειών παραμένει χαμηλή, διότι οι περισσότερες εγκυμοσύνες χαρακτηρίζονται ως χαμηλού κινδύνου και οι γυναίκες παρακολουθούνται από μαιευτήρες-γυναικολόγους που δεν διαθέτουν εξειδίκευση στην εμβρυϊκή καρδιολογία». Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις, κρίσιμες ανωμαλίες μπορεί να μην εντοπιστούν εγκαίρως, καθυστερώντας τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη διαχείριση της υγείας του νεογνού.
Και υπογραμμίζει τη σημασία των αποτελεσμάτων της μελέτης: «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει δραστικά τον ρυθμό ανίχνευσης συγγενών καρδιοπαθειών τόσο από γενικούς μαιευτήρες-γυναικολόγους όσο και από εξειδικευμένους γιατρούς. Αυτή η βελτίωση μπορεί να σώσει ζωές, αλλάζοντας τη διαχείριση της εγκυμοσύνης και προσφέροντας έγκαιρη φροντίδα σε νεογνά με σοβαρές καρδιοπάθειες».
Παρόμοια άποψη εκφράζει και ο Christophe Gardella, Ph.D., επικεφαλής τεχνικός διευθυντής του λογισμικού Bright-basAI, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη: «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αντικαθιστά τους γιατρούς αλλά τους ενισχύει. Κατασκευάσαμε το λογισμικό μας ώστε να βοηθήσει ακόμα και τους μη ειδικούς στην ανίχνευση αυτών των κρίσιμων ανωμαλιών, επιτρέποντας την έγκαιρη διάγνωση και βελτιώνοντας τα κλινικά αποτελέσματα».
Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στην προγεννητική διάγνωση
Τα ευρήματα της μελέτης αποδεικνύουν πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια μελλοντική καινοτομία, αλλά μια πρακτική λύση που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στην ιατρική πράξη. Με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να διαδραματίσουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη διάγνωση και πρόληψη σοβαρών παθήσεων, βελτιώνοντας την υγειονομική φροντίδα για μητέρες και νεογνά.
Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην προγεννητική ιατρική ανοίγει νέους δρόμους, φέρνοντας μια νέα εποχή διαγνωστικής ακρίβειας και εξατομικευμένης ιατρικής, με στόχο την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και την καλύτερη ποιότητα ζωής για τα παιδιά που γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες.