Για την εικόνα που έχουν οι επιστήμονες σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη μίλησε η Εύη Νομικού, καθηγήτρια στο εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ. Όπως ανέφερε, τα επίκεντρα των σεισμών επανατοποθετούνται, επιτρέποντας στους σεισμολόγους να τα εντοπίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια.
«Τα επίκεντρα επανατοποθετούνται και μπορούμε να βλέπουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πού βρίσκονται οι σεισμοί, πού σπάνε τα πετρώματα στα έγκατα της γης, καθώς έχουν τοποθετήσει οι σεισμολόγοι πολλούς σταθμούς όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και στην Ίο, στην Αμοργό, στην Άνυδρο, στην Αστυπάλαια, στην Ανάφη», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Η συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου θεωρείται σεισμογενής και οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, προσπαθώντας να προσδιορίσουν ποια ρήγματα έχουν ενεργοποιηθεί.
Οι φόβοι για το ρήγμα της Αμοργού
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η κύρια ανησυχία των σεισμολόγων σχετίζεται με το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, το οποίο στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς, όπως εκείνον του 1956.
«Η ανησυχία μας είναι ότι όλος αυτός ο σεισμογόνος χώρος έχει δίπλα του μεγάλες ενεργές ρηξιγενείς ζώνες, όπως το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού. Δεν θέλουμε τα επίκεντρα των σεισμών να πηγαίνουν προς τα βορειοανατολικά, όπου βρίσκεται το ρήγμα αυτό», εξήγησε.
Η δραστηριότητα που παρατηρείται κοντά στο ρήγμα αυτό έχει προβληματίσει τους επιστήμονες, καθώς η περιοχή είναι γεμάτη με μικρότερα ρήγματα που φαίνεται πως ενεργοποιούνται.
«Είναι ένας σεισμογόνος χώρος ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί και ήδη από μόνος του πάρα πολλά μικρότερα ρήγματα που θέλουν να βγουν προς την επιφάνεια. Η αιτία, γιατί αυτά τα ρήγματα θέλουν να βγουν στην επιφάνεια, είναι κάτι που ακόμα διερευνούμε», σημείωσε η κ. Νομικού.
Πώς συνδέεται η σεισμική δραστηριότητα με το ηφαίστειο Κολούμπο
Ένας επιπλέον παράγοντας που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα είναι το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, το οποίο βρίσκεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης. Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη γύρω περιοχή εγείρει ερωτήματα για πιθανή σύνδεση με μαγματικές διεργασίες.
«Δεν θέλουμε να υπάρχει καμία επιρροή της σεισμικής διέγερσης στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης και γειτονεύει με αυτά τα ρήγματα», προειδοποίησε η καθηγήτρια.
Όσον αφορά την πιθανή αιτία αυτής της δραστηριότητας, η πιο πιθανή εξήγηση είναι η διέλευση ρευστών από μεγαλύτερους μαγματικούς θαλάμους από τα έγκατα της γης, τα οποία, καθώς ανεβαίνουν, προκαλούν μετακινήσεις στον υποθαλάσσιο πυθμένα.
Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο
Σε ερώτηση σχετικά με τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας, η καθηγήτρια απάντησε πως δεν είναι εύκολο να δοθεί μια ακριβής πρόβλεψη.
«Γι’ αυτό είπαμε πως σε άλλες περιοχές το φαινόμενο αυτό κράτησε 1-1,5 μήνα και για αυτό λένε οι σεισμολόγοι πως θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια απ’ ό,τι αναμέναμε», ανέφερε.
Αυτό που τονίζεται από τους επιστήμονες είναι πως δεν έχουμε ξαναζήσει σμηνοσειρά σεισμών σε ηφαιστειακό περιβάλλον, γεγονός που κάνει την εξέλιξη του φαινομένου απρόβλεπτη.
«Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δεν μας δείχνουν κανένα στοιχείο ηφαιστειακής έκρηξης. Τα σενάρια είναι για επιστημονικά συνέδρια, όχι για να εκθέτουμε τον κόσμο», ξεκαθάρισε η καθηγήτρια.
Τέλος, σε ερώτηση για το εάν οι κάτοικοι της Σαντορίνης πρέπει να επιστρέψουν στο νησί, η καθηγήτρια διευκρίνισε πως αυτό δεν είναι απόφαση των επιστημόνων, αλλά των αρμόδιων αρχών, αφού πρώτα γίνει έλεγχος στις υποδομές.