Φόβο για παραγραφή αδικημάτων για το δυστύχημα των Τεμπών αν δεν απαγγελθούν κατηγορίες μέχρι και τον Ιούνιο, εκφράζει ο δικηγόρος και διδάκτωρ Νομικής, Θέμης Σοφός.

«Όπως είναι γνωστό μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019, τροποποιήθηκε το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο απέκλειε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργών και υφυπουργών, των μελών της κυβέρνησης, αν περάσει η δεύτερη Σύνοδος της βουλευτικής περιόδου μετά την τέλεση του αδικήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κίνδυνος της παραγραφής αφορά στα υπουργικά αδικήματα. Αν δηλαδή ελέγχεται κάποιος υπουργός ή υφυπουργός ή και ο πρωθυπουργός, δεν ισχύει ο ίδιος χρόνος παραγραφής με αυτόν που ισχύει για τους πολίτες, για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Αυτό συνέβαινε μέχρι που τελικώς η Βουλή με 274 ψήφους το 219 κατάργησε αυτή τη διάταξη», είπε ο δικηγόρος.

Στη συνέχεια, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Βουλή όφειλε να τροποποιήσει και τον ισχύοντα νόμο. Ο νόμος αυτός δεν τροποποιήθηκε. Δεν μερίμνησε δηλαδή η κυβέρνηση, και τονίζω ούτε και η αντιπολίτευση, να φέρει διάταξη στη Βουλή για να τροποποιήσει τη νομοθετική ρύθμιση που ίσχυε και ισχύει μέχρι και σήμερα».

«Άρα έχουμε το εξής παράδοξο: Το Σύνταγμα τι λέει; Δεν ισχύει η σύντομη αποσβεστική προθεσμία, ενώ ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει και δεν έχει τροποποιηθεί», είπε.

Ο Θέμης Σοφός μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στο ANT1 είπε ότι, «το δυστύχημα των Τεμπών έγινε Φεβρουάριο του 2023. Τον Ιούνιο του 2023 είχαμε εκλογές και άρχισε η επόμενη βουλευτική περίοδος. Η πρώτη Σύνοδος ήταν τον Ιούνιο του 2024 και η δεύτερη Σύνοδος θα είναι τον Ιούνιο του 2025. Άρα λήγει τον Ιούνιο η δεύτερη Σύνοδος της νέας βουλευτικής περιόδου».

Το αδίκημα θα παραγραφεί «εάν μέχρι τον Ιούνιο του 2025 δεν έχει δώσει άδεια η Βουλή για την άσκηση ποινικής δίωξης υπουργού ή υφυπουργού».

Σχολιάζοντας τις κινήσεις του πολιτικού συστήματος, είπε ότι, «η κυβέρνηση είτε σκοπίμως -και το λέω ενσυνείδητα- είτε από αμέλεια παρέβλεψε να εισάγει νομοθετική ρύθμιση τροποποίησης του νόμου. Αυτό φυσικά αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως είναι ο τρόπος με τον οποίο παρέβλεψε η Βουλή τη νομοθέτηση, αφήνει σοβαρά ερωτήματα».

«Ένα υψηλότατο στέλεχος της κυβέρνησης, υπουργός, είπε ότι μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 κρίθηκε το θέμα. Αυτό έκρυβε και ένα νομικό νόημα από πίσω, διότι μπήκαμε στη νέα βουλευτική περίοδο, η κυβερνητική πλειοψηφία θα έτρεχε για δύο Συνόδους όπου ήταν αδύνατον να εισάγει η κυβερνητική πλειοψηφία πρόταση αυτοκατηγορίας».

«Αν παρέλθει ο Ιούνιος όπου τελικά κλείνει η δεύτερη Σύνοδος και δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, όχι μόνο να έχει αποφασίσει η προανακριτική, αλλά να έχει συνεδριάσει η προανακριτική να έχει τελειώσει τις εργασίες της να έχει εκδώσει πόρισμα και αν έχει στη συνέχεια ασκηθεί ποινική δίωξη ώστε να γίνει εμπροθέσμως».

Τέλος, όπως είπε ο ίδιος: «Οφείλει η κυβέρνηση, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να εισάγει άμεσα τροποποίηση του νόμου και τον νόμο που ισχύει να τον καταργήσει σύμφωνα με τη διάταξη 86 του συντάγματος ως ισχύει σήμερα. Και ρητή αναφορά να κάνει, ότι αυτή η τροποποίηση έχει αναδρομική εφαρμογή».