Η σημερινή κατάθεση του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που συγκροτήθηκε προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο «τέλεσης του αδικήματος παράβασης καθήκοντος κατά την άσκηση των καθηκόντων του» αναφορικά με το μπάζωμα του χώρου που συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών το 2023, ανοίγει επί της ουσίας τον δρόμο για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών.
Ο κ. Τριαντόπουλος όπως άφησε να εννοηθεί από χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης θα καταθέσει υπόμνημα προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή («Είναι δικαίωμά του» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά) και δεν θα παραστεί, αποφεύγοντας τη βάσανο των ερωτήσεων από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Αυτό που επιθυμεί ο πρώην υφυπουργός είναι να παραπεμφθεί απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα κρίνουν εάν θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ή όχι.

Αυτό που κάνει σήμερα ο βουλευτής, είναι να παρακάμψει τις πολύμηνες συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής που αναμέναμε
Με την κίνησή του αυτή ο κ. Τριαντόπουλος ανοίγει τον δρόμο για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών που αναφέρει πως «μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως ο νόμος ορίζει». Αυτό που κάνει σήμερα ο βουλευτής Μαγνησίας, είναι να παρακάμψει τις πολύμηνες συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής που αναμέναμε, ζητώντας απευθείας να του ασκηθεί δίωξη. Με αυτό τον τρόπο αφενός αποφεύγονται οι καταθέσεις μαρτύρων (σ.σ. ο κατάλογος θα ήταν ιδιαίτερα μακρύς και βέβαια μπορεί να προκύπταν και νέα στοιχεία για το δυστύχημα) και αφετέρου καταδεικνύεται ότι δεν επιθυμεί το όποιο κουκούλωμα τυχόν ευθυνών του από τους συναδέλφους του βουλευτές.
Την πρόταση περί αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος, έχει καταθέσει από το 2016 ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο συνολικό σχέδιο αναθεώρησης με τίτλο «Ένα καινοτόμο Σύνταγμα για την Ελλάδα» που είχε συγγράψει μαζί με καταξιωμένους καθηγητές Νομικής όπως είναι ο Φίλιππος Σπυρόπουλος αλλά και ο Νίκος Αλιβιζάτος που προ δεκαετίας είχε προταθεί από το ΠΑΣΟΚ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι θέσεις αυτές κυκλοφόρησαν και ως βιβλίο με τον ίδιο τίτλο, στο οποίο διαβάζουμε: «Εισηγούμεθα την εκ βάθρων αλλαγή στις ρυθμίσεις για την ποινική ευθύνη των υπουργών, έτσι ώστε οι τελευταίοι να διώκονται με απόφαση συλλογικού δικαστικού οργάνου – της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου- και όχι της Βουλής, όπως σήμερα. Τίθεται έτσι τέρμα σε ένα παρωχημένο προνόμιο, που δεν ανταποκρίνεται πια στην πάνδημη αξίωση να αντιμετωπίζονται κατ’ αρχήν και οι υπουργοί όπως οι κοινοί θνητοί».
Σχετική αναφορά στην αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου έκανε πρόσφατα από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως σημείωσε, «αν θέλουμε να γεφυρώσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, θα πρέπει να μην δίνουμε την εντύπωση ότι το πολιτικό σύστημα δια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έχει την δυνατότητα να προστατεύει πολιτικούς από την εκάστοτε πλειοψηφία. Μετά από πολλή σκέψη, ο ρόλος της Βουλής όπως καθορίζεται από το υφιστάμενο Σύνταγμα και ο τρόπος που λειτουργούν οι προανακριτικές επιτροπές δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα απόδοσης δικαιοσύνης».