Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που παραδοσιακά γίνεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα ύστερα από μια σειρά ζυμώσεων, οι οποίες επιτυγχάνονται με την προσθήκη ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος που εμφανισιακά μοιάζουν με… κουνουπίδι. Ίσως να μην ακούγεται πολύ νόστιμο, αλλά για όσους έχουν δοκιμάσει το κεφίρ, έχουν βρει την γευστική εκδοχή που τους καλύπτει και γνωρίζουν τα οφέλη του, τότε χωρίς καμία αμφιβολία αποτελεί το γαλακτοκομικό που προτιμούν συχνά. Αρχικά, να τονίσουμε ότι το κεφίρ είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι ευεργετικά για την καλή υγεία του εντέρου, ενώ παράλληλα έχει μεγάλο αριθμό προβιοτικών και καλών βακτηριδίων και βοηθά στον καθαρισμό του εντέρου. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, βελτιώνει την υγεία των οστών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προωθεί την άρτια εντερική κίνηση και είναι σύμμαχος κατά της δυσκοιλιότητας. Τέλος, ξεχωρίζει για τη σημαντική συγκέντρωση βιταμίνης Β12, μαγνησίου, ασβεστίου και φωσφόρου.
Υλικά (4-6 pancakes)
- 100 γρ. κεφίρ
- 50 γρ. αλεύρι βρώμης
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 αβγό
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. μέλι
- φρούτα και ξηρούς καρπούς για σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Ανακατεύουμε το αλεύρι βρώμης, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ.
- Βήμα 2: Προσθέτουμε στο μείγμα το αβγό, το κεφίρ και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια υγρή ζύμη χωρίς σβώλους. (Εάν η ζύμη σάς φαίνεται πολύ παχιά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό.)
- Βήμα 3: Ρίχνουμε μία ποσότητα ζύμης σε προθερμασμένο τηγάνι το οποίο έχουμε ψεκάσει με ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Βήμα 4: Ψήνουμε κάθε pancake για περίπου ένα λεπτό από κάθε μεριά.
- Βήμα 5: Σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστά με φρούτα και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.
Διατροφική αξία ανά 3 pancakes
- Ενέργεια: 237 kcal
- Υδατάνθρακες: 24 γρ.
- Πρωτεΐνη: 33 γρ.
- Λιπαρά: 5,3 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,2 γρ.