Το καρότο συγκαταλέγεται στα πιο υγιεινά και θρεπτικά λαχανικά περιέχοντας μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, Β1, B2, C και νιασίνης. Συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL), υποστηρίζει την καλή όραση και δρα προληπτικά για πολλές ασθένειες, όπως κάποιους τύπους καρκίνου, καρδιοπάθειες και νόσο Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση πληγών, αλλά και στην παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων κολλαγόνου. Τέλος, έχει ελάχιστες θερμίδες καθιστώντας το φοβερό σύμμαχο όσων κάνουν δίαιτα!
Υλικά (12-15 τεμάχια)
- 250 γρ. αλεύρι βρώμης που φουσκώνει μόνο του
- 200 γρ. καρότο
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 40 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
- χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 1 κ.σ. σπόρους chia
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Ψιλοτρίβουμε τα καρότα, αλατίζουμε και τα σουρώνουμε για να φύγουν τα πολλά υγρά.
- Βήμα 2: Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά ένα-ένα και ζυμώνουμε πολύ καλά. Αν το ζυμάρι βγει πολύ ρευστό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι με το μάτι – αν βγει πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νερό.
- Βήμα 3: Αφού πλάσουμε πολύ καλά, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 20’.
- Βήμα 4: Πλάθουμε σε λεπτά μπαστουνάκια (περίπου 20 γρ. και 20 εκ. το καθένα), τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 15-20’ στους 160οC, ιδανικά στον αέρα.
Διατροφική αξία ανά κριτσίνι
- Ενέργεια: 46 kcal
- Υδατάνθρακες: 5,3 γρ.
- Πρωτεΐνη: 3,2 γρ.
- Λιπαρά: 2,4 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,3 γρ.