Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και καλή πηγή βιταμινών Α, C και Β6, καλίου, μαγγανίου και φυτικών ινών. Η κατανάλωσή τους ωφελεί την όραση, προστατεύει την υγεία του δέρματος, βοηθά σημαντικά στη διαχείριση του βάρους και συμβάλλει στη λειτουργία του εντέρου λόγω των φυτικών ινών που βοηθούν στη βελτίωση της πέψης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Σε σύγκριση με τη λευκή πατάτα, η γλυκοπατάτα φαίνεται να υπερέχει ως προς την περιεκτικότητά της σε βιταμίνες Α και C, κάλιο, φυτικές ίνες και καροτενοειδή. Επίσης, κατατάσσεται στα τρόφιμα μέτριου γλυκαιμικού δείκτη, ενώ η λευκή πατάτα σε εκείνα του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. 100 γρ. γλυκοπατάτας αντιστοιχούν σε 90 θερμίδες.
Υλικά (8-10 μερίδες)
- 500 γρ. σάρκα ψημένης γλυκοπατάτας (για να βγει η σάρκα στα 500 γρ., θα χρειαστούμε γλυκοπατάτες 700 γρ.)
- 200-220 γρ. βούτυρο αμυγδάλου/κάσιους
- 150-180 γρ. μέλι (ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε το τελικό αποτέλεσμα)
- 60 γρ. άγλυκο κακάο σε σκόνη
- 1 σφηνάκι κονιάκ/ρούμι
- 2 κ.σ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις γλυκοπατάτες σε διάφορα σημεία. Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να μαλακώσουν (οι πατάτες είναι έτοιμες όταν βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και μπαινοβγαίνει χωρίς αντίσταση) για 50’ λεπτά περίπου. Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες και μεταφέρουμε τη σάρκα τους σε ένα μπολ.
- Βήμα 2: Πολτοποιούμε τη γλυκοπατάτα σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
- Βήμα 3: Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα/μαρίζ. Βάζουμε τις σταγόνες σοκολάτας στο τέλος.
- Βήμα 4: Σε ένα ταψί 30×20 στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, απλώνουμε το μείγμα του brownie και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180°C για 30’ περίπου. Το brownie είναι έτοιμο όταν βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού αυτό βγαίνει καθαρό από μέσα.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (κομμάτι 60 γρ.)
- Ενέργεια: 220 kcal
- Υδατάνθρακες: 30,5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 6,9 γρ.
- Λιπαρά: 6,0 γρ.
- Φυτικές ίνες: 2,7 γρ.