Η κολοκύθα είναι καλή πηγή αρκετών βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Περιέχει βιταμίνες A, C και Ε, καθώς και κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Βοηθά στην υγεία της όρασης, προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες, συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, βοηθά σημαντικά στη λειτουργία των μυών και των νεύρων, καθώς επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Υποστηρίζει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Κάθε 100 γρ. κολοκύθας αντιστοιχούν σε 25 θερμίδες.

Να τονίσουμε πως καλό είναι να την αποφεύγουν άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα, λόγω των φυτικών ινών που πιθανώς να επιδεινώσουν συμπτώματα, όπως π.χ. του ευερέθιστου εντέρου.

Υλικά (4 μερίδες)

  • 100 ml φυτικό γάλα χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • 320 γρ. κολοκύθα στον ατμό ή βραστή
  • 3 αβγά & 4 ασπράδια
  • 80 γρ. κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά τριμμένο ή σε μικρά κυβάκια
  • 70-80 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, σοταρισμένο με ελάχιστο λάδι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Λίγο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μπολ σπάμε τα αβγά (ολόκληρα & ασπράδια), ενσωματώνουμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε καλά.
  • Βήμα 2: Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί, το κρεμμύδι που έχουμε σοτάρει και τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Βήμα 3: Όταν έχουμε το χυλό έτοιμο, τον τοποθετούμε σε φόρμα με λαδόκολλα και ψήνουμε για 35-40’ στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 265 kcal
  • Υδατάνθρακες: 22,2 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 17,5 γρ.
  • Λιπαρά: 3,4 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 8 γρ.