Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 ml σπορέλαιο
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml κονιάκ
  • 60 ml χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 1/4 κ. γλ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ. γλ. κανέλα
  • 100 γρ. κοπανισμένα καρύδια (για το πασπάλισμα)
  • Για το σιρόπι: 350 ml νερό, 250 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. μέλι, 1 ξύλο κανέλας, 1 φέτα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  1. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα τοποθετήστε το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φέτα πορτοκάλι και βράστε για περίπου 5 λεπτά. Αφήστε στην άκρη.
  2. Σε ένα μπολ τοποθετήστε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα και ανακατέψτε με μια μαρίζ μέχρι να αποκτήσετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σιγά σιγά και ανακατεύοντας προσθέστε το αλεύρι μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  3. Πλάστε τα μελομακάρονα και τοποθετήστε πάνω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Χαράξτε τα με ένα πιρούνι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά στους 170 βαθμούς.
  4. Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα, και αφού έχετε βεβαιωθεί ότι το σιρόπι έχει κρυώσει, βουτήξτε τα ζεστά για περίπου 2 λεπτά (αναλόγως πόσο σιροπιαστά τα θέλετε ή όχι, μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε το χρόνο).
  5. Τοποθετήστε σε μια πιατέλα και πασπαλίστε με τα ψιλοκομμένα καρύδια.