Την πρόταση να απαγορευτεί η χρήση και η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στη ρωσική επικράτεια έκανε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Μάλιστα, επικαλέστηκε απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ευημερία των πολιτών και την κυριαρχία της νομισματικής πολιτικής της.
«Το καθεστώς του ρωσικού ρουβλίου, το οποίο δεν είναι αποθεματικό νόμισμα, δεν επιτρέπει μια ήπια προσέγγιση στη Ρωσία και την αγνόηση της συσσώρευσης κινδύνων. Κατά την άποψή μας, είναι σκόπιμο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα» αναφέρει στην έκθεση της και προτείνει διάφορες αλλαγές στην νομοθεσία και συγκεκριμένα «να θεσπισθεί η απαγόρευση της οργάνωσης της εξόρυξης ή εξόρυξη και η κυκλοφορία κρυπτονομισμάτων… στη Ρωσική Ομοσπονδία και να θεσπιστεί ευθύνη για την παραβίαση αυτής της απαγόρευσης».
Προτείνεται επίσης να θεσπισθεί η νομική ευθύνη για την παραβίαση της νομοθετικής απαγόρευσης που αφορά στην χρήση κρυπτονομισμάτων ως μέσο πληρωμής για αγαθά, έργα και υπηρεσίες που πωλούνται και αγοράζονται από νομικά και φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοικοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Ρωσία έχει ταχθεί εδώ και χρόνια κατά των κρυπτονομισμάτων, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το ξέπλυμα χρήματος ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Τελικά το 2020 τους έδωσε νομικό καθεστώς, αλλά απαγόρευσε τη χρήση τους ως μέσου πληρωμής.
Τον Δεκέμβριο, η τιμή του bitcoin έπεσε, αφού το Reuters είχε μεταδώσει, επικαλούμενο πηγές, ότι η ρυθμιστική αρχή της Ρωσίας τάχθηκε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των κρυπτονομισμάτων.
Η κεντρική τράπεζα σε έκθεση της που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη αναφέρει ότι η κερδοσκοπική ζήτηση καθόρισε πρωτίστως την ταχεία ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων και ότι φέρουν χαρακτηριστικά χρηματοπιστωτικής πυραμίδας, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν φούσκες στην αγορά, απειλώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τους πολίτες.
Η τράπεζα στην έκθεση της προτείνει να εμποδίζονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διενεργούν οποιεσδήποτε συναλλαγές με κρυπτονομίσματα και τονίζει ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν μηχανισμοί για τον αποκλεισμό των συναλλαγών που αποσκοπούν στην αγορά ή πώληση κρυπτονομισμάτων έναντι νομισμάτων fiat ή παραδοσιακών νομισμάτων. Η προτεινόμενη απαγόρευση περιλαμβάνει και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.
«Η καλύτερη λύση είναι η απαγόρευση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία»
Οι Ρώσοι χαρακτηρίζονται στην έκθεση της ως ενεργοί χρήστες κρυπτονομισμάτων, με ετήσιο όγκο συναλλαγών που φθάνει τα περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης παγκοσμίως στην εξόρυξη bitcoin, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Καζακστάν, αν και στο Καζακστάν ενδέχεται να σταματήσει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων εξαιτίας των φόβων να γίνουν πιο αυστηροί οι κανονισμοί μετά τις αναταραχές που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων δημιουργεί προβλήματα στην κατανάλωση ενέργειας. Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα «εξορύσσονται» από ισχυρούς υπολογιστές που ανταγωνίζονται άλλους που είναι συνδεδεμένοι σε ένα παγκόσμιο δίκτυο για την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών γρίφων. Η διαδικασία αυτή καταβροχθίζει την ηλεκτρική ενέργεια και συχνά τροφοδοτείται από ορυκτά καύσιμα. Η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει επίσης τον αρνητικό αντίκτυπο της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στις συναφείς αγορές και στο περιβάλλον.
«Η καλύτερη λύση είναι η απαγόρευση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία» αναφέρει η κεντρική τράπεζα στην έκθεση της.
Η FSB έπεισε την Κεντρική Τράπεζα για την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων
Στο μεταξύ, ήταν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) εκείνη που έπεισε την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, να προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα στη Ρωσία. Αυτό αναφέρει, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax και την εφημερίδα RBK, το πρακτορείο Bloomberg το οποίο επικαλείται δύο πηγές.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η FSB έκανε την πρόταση για την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων, επειδή οι Ρώσοι όλο και πιο συχνά μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε κρυπτονομίσματα στις «ανεπιθύμητες οργανώσεις» και σε Μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων». Το Interfax αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα και η FSB δεν προέβησαν σε σχόλια προς το Bloomberg.
Παράλληλα επισημαίνει ότι στην αντιπολίτευση αναλογεί μόνο ένας ασήμαντος αριθμός συναλλαγών με κρυπτονομίσματα. Ο γενικός όγκος των κρυπτονομισμάτων που κατέχουν οι Ρώσοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, ανέρχεται στα 7 τρισεκατομμύρια ρούβλια (στη Ρωσία φυλάσσονται περίπου 17 εκατομμύρια κρυπτοπορτοφόλια).
Η εφημερίδα Kommersant έγραφε χθες ότι η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να παρακολουθεί προσεκτικά τις συναλλαγές των ρωσικών τραπεζών σε κρυπτονομίσματα όπως και ότι η Κεντρική Τράπεζα στα τέλη του 2021 είχε αποστείλει στις ρωσικές τράπεζες αίτημα αναφορικά με την συνεργασία τους στον τομέα των κρυπτονομισμάτων που αφορούσαν ιδιαίτερα τις συναλλαγές πληρωμών μεταξύ πολιτών, αποδίδοντας την κίνησή της αυτή «στην εκτίμηση των κινδύνων που απορρέουν από το ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». Παράλληλα η εφημερίδα εκτιμούσε ότι ο όγκος της εξωχρηματιστηριακής αγοράς κρυπτονομισμάτων στην Ρωσία και στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες φθάνει περίπου το 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια μηνιαίως εκ των οποίων το 50% αναλογεί στην Ρωσία.
Τον Δεκέμβριο η Ελβίρα Ναμπιούλινα είχε ταχθεί κατά των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα στα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πριν από τις δηλώσεις της αυτές το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να απαγορεύσει τις επενδύσεις στην Ρωσία σε κρυπτονομίσματα.