Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων οι οποίες εκτός των άλλων φιλοδοξούν να εξοικονομήσουν δημόσιους πόρους ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο, αρχής γενομένης από το 2011 ήταν το βασικό θέμα της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούση εν όψει της σύνταξης του προϋπολογισμού του 2011.

Ο πρώτος τη τάξει υπουργός της κυβέρνησης έχει επιφορτιστεί να φέρει σε πέρας την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα στην κεντρική διοίκηση μέσω του νέου μισθολογίου, την αυτοδιοίκηση μέσω του Καλλικράτη και της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Σε δημοσιονομικούς όρους οι αλλαγές αυτές για το 2011 μεταφράζονται σε εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του Καλλικράτη 400 εκατ. ευρώ από τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη.

Επίσης εξέτασαν και τη σταδιακή απόδοση φορολογικής εξουσίας στο νέο θεσμό της περιφέρειας η οποία σε ορίζοντα χρόνου θα απορροφά το 20% των φορολογικών εσόδων.

Με Μ. Χρυσοχοΐδη

Το ίδιο κρίσιμη ήταν και η συνάντηση που είχε αργά το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών με τον υπουργό Ανταγωνιστικότητας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί το 8,7 δισ. του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και παράλληλα να υλοποιήσει όλες τις νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Δηλαδή του νέου αναπτυξιακού νόμου ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει περί τα μέσα του επόμενου χρόνου αλλά και τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ σε Τράπεζα των επιχειρήσεων.

Επίσης συζητήθηκε η υποχρέωση του ΥΠΑΑ για την επίτευξη των στόχων απορρόφησης του ΕΣΠΑ που αποτελούν και απαίτηση του μνημονίου. Μέσα στο 2011 η Ελλάδα θα πρέπει να απορροφήσει κοινοτικούς πόρους ύψους 3.350 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το βοηθήσει και το δάνειο ύψους 2 δισ. ευρώ από την ΕΤΕΠ με την πρώτη δόση ύψους 600 εκατ. ευρώ να αναμένεται να εκταμιευτεί πριν το τέλος του 2010 .

Άλλες επαφές

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις περικοπές που θα πρέπει να γίνου και το 2010 αλλά και το 2011. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τόσο το επίδομα των ένστολων που θα επιφορτιστούν με τη φύλαξη των εκλογικών τμημάτων όσο και η αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών είναι μειωμένο κατά 28% σε σύγκριση με τις προηγούμενες αντίστοιχες εκλογές.

Για τα δέματα

Ερωτώμενος για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τις αποστολές παγιδευμένων δεμάτων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής τόνισε «Όχι δεν φοβάμαι για τον εαυτό μου. Πρέπει όμως να είμαστε όλοι σε εγρήγορση. Και η αστυνομία η οποία έχει ήδη τεθεί σε συναγερμό αλλά και οι πολίτες. Η ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας».

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών θα συνεχίσει τις επαφές του με τους υπουργούς Εργασίας Λούκα Κατσέλη, Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, την υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπριρμπίλη, Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και Παιδείας, Aννα Διαμαντοπούλου.

Παραοικονομία της υγείας

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τον παριστάμενο γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Γιάννη Καπελέρη συνδρομή για την αντιμετώπιση της τεράστιας παραοικονομίας στο χώρο της υγείας.

Το ΣΔΟΕ σχεδιάζει να επεκτείνει τους ελέγχους για να εντοπίσει κυκλώματα που επιδίδονται σε παράνομη ή πλαστή συνταγογράφηση ενώ συνεχίζει τους ελέγχους σε ύποπτες περιπτώσεις ιδιωτών αλλά και γιατρών του ΕΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμοί που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 2.000 γιατρούς οι μισοί από τους οποίους (περίπου χίλιοι) εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα για τους ιδιώτες στις 150 περιπτώσεις των περίφημων πια «γιατρών του Κολωνακίου» έχουν προστεθεί άλλες 220 περιπτώσεις γιατρών με εισοδήματα από 1 έως και 10 εκατ. ευρώ.

Πηγή: nafteboriki.gr