Οι βροχοπτώσεις που δεν έχουν σταματήσει στο Παρίσι, έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα σχετικά με το αν τελικά οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν τον Σηκουάνα όπως ήλπιζαν για τη διοργάνωση του τριάθλου και του αγωνίσματος της ανοιχτής θάλασσας.

Ήδη προπονήσεις που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν σήμερα στον ποταμό ακυρώθηκαν καθώς οι μετρήσεις των επιστημόνων για τη μόλυνση του ποταμού δεν ήταν οι καλύτερες. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων και η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Τριάθλου ανέφερεαν ότι τα τεστ που διενεργήθηκαν στον ποταμό έδωσαν αποτελέσματα κατώτερα του επιτρεπόμενου. Ένα τελευταίο τεστ για τη μόλυνση του ποταμού θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, περίπου 4,5 ώρες πριν την έναρξη του αγωνίσματος.

«Το Παρίσι 2024 και η Ομοσπονδία Τριάθλου επαναβεβαιώνουν πως προτεραιότητα είναι η υγεία των αθλητών» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. «Τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν στον Σηκουάνα δείχνουν ότι τα επίπεδα ποιότητας των υδάτων δεν δίνουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ώστε το αγώνισμα να πραγματοποιηθεί εκεί. Αυτό συνέβη εξαιτίας των βροχοπτώσεων στο Παρίσι στις 26 και 27 Ιουλίου».

Αν η ποιότητα των υδάτων δεν φτάσει τα απαραίτητα επίπεδα, υπάρχουν δύο ημέρες έκτακτης ανάγκης, η 1η και η 2η του Αυγούστου. Αν και τότε τα νερά παραμένουν στην ίδια κατάσταση, οι αγώνες ανδρών και γυναικών θα μετατραπούν σε… δίαθλο, με έναν δρόμο 5 χιλιομέτρων να αντικαθιστά τα 1500 μέτρα κολύμβησης που θα ακολουθηθεί από 40 χλμ ποδηλασίας και έναν ακόμα δρόμο 10 χλμ.

Οι διοργανωτές παραμένουν αισιόδοξοι πως τα εναλλακτικά πλάνα δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν. «Με δεδομένα τα προγνωστικά για τον καιρό τις επόμενες 36 ώρες, το Παρίσι 2024 και η Ομοσπονδία του Τριάθλου είναι αισιόδοξοι πως η ποιότητα των νερών θα επιστρέψουν στα επίπεδα που πρέπει πριν από την έναρξη του τριάθλου στις 30 Ιουλίου» αναφέρει η ανακοίνωση. «Όπως παρατηρήθηκε με την ηλιοφάνεια, τις υψηλότερες θερμοκρασίες και την απουσία βροχής, η ποιτότητα των υδάτων επανέρχεται γρήγορα».

Η κολύμβηση στον Σηκουάνα απαγορευόταν για περισσότερο από έναν αιώνα. Από το 2015, οι διοργανωτές έχουν ξοδέψει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για να σιγουρέψουν πως η ποιότητα του νερού θα βελτιωθεί και θα επιτρέψει πρώτα τη διοργάνωση αγωνισμάτων και έπειτα την κολύμβηση των Παριζιάνων. Μεταξύ των μέτρων που πάρθηκαν για την ποιότητα των νερών του Σηκουάνα ήταν και η κατασκευή μιας γιγάντιας λεκάνης για τη δέσμευση του νερού της βροχής και τη διακοπή της ροής πολλών λυμάτων στον ποταμό, την ανακαίνιση υποδομών και την αναβάθμιση των σταθμών επεξεργασίας λυμάτων.