Το Ισραήλ προετοιμάζεται ξανά για πόλεμο με τη Χεζμπολάχ μετά την επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν, για την οποία θεωρήθηκε υπεύθυνη η σιιτική οργάνωση, την ώρα που η Δύση εκλιπαρεί να μην ηχήσουν τα όπλα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διέκοψε ταξίδι που πραγματοποιούσε στις ΗΠΑ και επέστρεψε εκτάκτως στη χώρα του, όπου συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, για να αποφασιστεί η απάντηση που θα δοθεί. Τελικά, έγινε επίθεση με drone στα περίχωρα της πόλης Σάκρα, στον νότιο Λίβανο, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian έγραψε ότι δόθηκε αγώνας από τους συμμάχους του Ισραήλ για να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καθώς ορισμένα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης επιδιώκουν έναν νέο πόλεμο. Παραδείγματος χάριν, τον Ιούνιο ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Μπεν Γκβιρ, προέτρεψε δημόσια τη χώρα να μπει σε πόλεμο με την Χεζμπολάχ, με αφορμή επιθέσεις της δεύτερης σε στρατιωτικά φυλάκια σε κατεχόμενα εδάφη, που βρίσκονται στα σύνορα με τον Λίβανο.

Φωτογραφία από την κηδεία του 11χρονου Γκεβάρα Ιμπραήμ, ενός από τα θύματα της επίθεσης στα υψίπεδα του Γκολάν

Ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής άμυνας περιέγραψε στο πρακτορείο «Reuters» τις προσπάθειες που έγιναν, για να βρεθεί διπλωματική λύση ή τουλάχιστον να υπάρξει «πόλεμος λίγων ημερών» μέχρι να ξεφουσκώσει η ένταση. «Το Ισραήλ θέλει να πλήξει τη Χεζμπολάχ, αλλά δεν επιθυμεί να παρασύρει την περιοχή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Δεν συμφέρει κανέναν», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ισραηλινοί αξιωματούχοι μίλησαν στην εφημερίδα «Yedioth Ahronoth», περιγράφοντας ως «περιορισμένη, αλλά σημαντική» την απάντηση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, που δόθηκε με την επίθεση στη Σάκρα.

Στιγμιότυπο από την κηδεία ενός από τους μαχητές της Χεζμπολάχ, που σκοτώθηκε στη Σάκρα

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος «Axios» έγραψε σχετικά ότι οι σύμμαχοι του Ισραήλ πιέζουν να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματίας. Ένας ισραηλινός και ένας αμερικανός αξιωματούχος τόνισαν πως αν το Ισραήλ χτυπούσε αποφασιστικά τη Χεζμπολάχ, τότε η κατάσταση θα ξέφευγε από τον έλεγχο και θα ακολουθούσε χάος. Αναλυτές ασφαλείας δήλωσαν σχετικά πως οι ΗΠΑ έδωσαν αγώνα για να μην υπάρξει κλιμάκωση από την πλευρά του Ισραήλ. «Όσο καθυστερούσε η ισραηλινή απάντηση, δινόταν χρόνος στη διπλωματία για να βρεθεί λύση», είπαν στο «Axios».

Πλέον, το Ισραήλ καλείται να διαλέξει αν θα εναρμονιστεί με τους συμμάχους του, αντιμετωπίζοντας με διπλωματία τη Χεζμπολάχ ή αν θα χαράξει τη δική του πολιτική, διαλέγοντας τον πόλεμο, ακόμη και λίγων ημερών.

Προειδοποίηση Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επισκέφθηκε το Ματζντάλ Σαμς και υποσχέθηκε να δοθεί νέα σκληρή απάντηση μετά την επίθεση στην περιοχή.

«Τα παιδιά αυτά είναι δικά μας παιδιά (…) Το κράτος του Ισραήλ δεν θα αφήσει, και δεν μπορεί να αφήσει, να περάσει αυτό. Η απάντησή μας θα έρθει και θα είναι σκληρή», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο μετά το ισραηλινό χτύπημα στη Σάκρα.

Το χτύπημα του Σαββάτου

Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, το Σάββατο (27/7) ρουκέτα έπληξε γήπεδο ποδοσφαίρου στο χωριό Ματζντάλ Σαμς προκαλώντας τον θάνατο 12 αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας μεταξύ 10 και 16 ετών, και τραυματίζοντας άλλους περίπου 30 ανθρώπους.

Ο Λευκός Οίκος με τον IDF κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ, αναφέροντας ότι χρησιμοποιήθηκε ιρανική ρουκέτα τύπου Φαλάκ, με κεφαλή που περιείχε γόμωση 53 κιλών εκρηκτικών, όπλο που χρησιμοποιεί μόνο η λιβανέζικη οργάνωση στην περιοχή.

«Η Χεζμπολάχ -η οποία διέψευσε πως επρόκειτο για δική της ενέργεια- είναι η μόνη δύναμη στην περιοχή που έχει στο οπλοστάσιό της αυτόν τον τύπο ρουκέτας», ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.