Την ώρα που είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στη Γάζα και λίγο μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο και συγκεκριμένα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο στρατιωτικός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Χέρτσι Χαλέβι, δήλωσε πως το IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ως σώμα εκπαιδεύεται μήνες για να επιτεθεί στον βορρά, με αφορμή επιθέσεις της σιιτικής οργάνωσης, που ξεκίνησαν ως αντίποινα για τις επιθέσεις κατά της Χαμάς.

«Είμαστε προετοιμασμένοι, έπειτα από εκτεταμένη εκπαίδευση, για επίθεση στον βορρά», είπε ο Χαλέβι σε μαγνητοφωνημένη δήλωση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters», προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε κοντά στο σημείο απόφασης».

«Επιτιθέμεθα εδώ και οκτώ μήνες και η Χεζμπολάχ πληρώνει βαρύ τίμημα. Έχει αυξήσει τις δυνάμεις της τις τελευταίες μέρες και είμαστε προετοιμασμένοι έπειτα από μια πολύ καλή προετοιμασία να προχωρήσουμε σε επίθεση στον βορρά», είπε στη συνέχεια ο Χαλέβι.

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια εκείνων του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος υποστήριξε σήμερα πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους στα βόρεια σύνορα, προτρέποντας σε πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Τι μπορεί να προκαλέσει ένας νέος πόλεμος

Οι σκέψεις του Ισραήλ να εισβάλει στον Λίβανο, για να χτυπήσει τη Χεζμπολάχ, δεν είναι νέες, ενώ πρόσφατα χτύπησε θέσεις της σιιτικής οργάνωσης, με αφορμή την απάντηση που έδωσε στο Ιράν.

Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι ένας νέος πόλεμος τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο απειλεί με μεγάλο αιματοκύλισμα τη Μέση Ανατολή, καθώς η Χεζμπολάχ στηρίζεται από το Ιράν.

Παράλληλα, η οργάνωση δραστηριοποιείται στον Λίβανο, χώρα που πρόσφατα χρεοκόπησε και τυχόν πόλεμος θα μπορούσε να σημαίνει νέες μεταναστευτικές ροές. Επίσης, η Χεζμπολάχ αναγνωρίζεται επίσημα από το κράτος του Λιβάνου και μάλιστα συνεργάζεται μαζί του.

Η απόφαση για ένα νέο πολεμικό μέτωπο απειλεί την εύθραυστη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του Ισραήλ να τονίζουν πως δεν πρέπει να ριχτεί περισσότερο «λάδι στη φωτιά».