Μετά την κίνηση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s τον περασμένο Αύγουστο να υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ, η Merrill Lynch εκτιμά τώρα πως θα υπάρξει και νέα υποβάθμιση έως το τέλος του έτους από άλλον οίκο πιστοληπτικής ικανότητας, τη Moody’s ή τη Fitch, λόγω των ανησυχιών για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα των ΗΠΑ.

Η αφορμή, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, θα δοθεί από την πιθανολογούμενη αποτυχία του Κογκρέσου να συμφωνήσει σε ένα αξιόπιστο μακροχρόνιο σχέδιο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Δεύτερη απώλεια της ανώτατης πιστοληπτικής αξιολόγησης του αμερικανικού χρέους θα αποτελέσει ένα πρόσθετο πλήγμα για τη βραδεία ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, προσθέτει η Merrill Lynch.

«Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν σαφώς υπονοήσει ότι είναι πιθανές περαιτέρω μειώσεις του αξιόχρεου, αν το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει σε ένα αξιόπιστο μακροχρόνιο πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος», σημειώνει ο οικονομολόγος της Merrill Lynch Ιταν Χάρις, προσθέτοντας: «Συνεπώς, αναμένουμε τουλάχιστον μία υποβάθμιση στα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η Επιτροπή (του Κογκρέσου) αποτύχει».