Η κλιματική αλλαγή και ο εφησυχασμός που ακολούθησε την κρίση λειψυδρίας στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μας έχει φέρει για μία ακόμη φορά αντιμέτωπους με το ενδεχόμενο να πούμε το νερό νεράκι. Το καμπανάκι του κινδύνου ηχεί ήδη στις νησιωτικές περιοχές, με τις εικόνες από υδροφόρες να μεταφέρουν το πολύτιμο αγαθό στους διψασμένους κατοίκους και τουρίστες να πυκνώνουν.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής η ΕΥΔΑΠ έχει καταστρώσει ένα σχέδιο τριών σημείων για την αντιμετώπιση του κινδύνου. Περιλαμβάνει μέτρα εκσυγχρονισμού του δικτύου, περιορισμού της κατανάλωσης και εναλλακτικά σενάρια υδροδότησης.

Ξεκινώντας από την Αττική, οι ταμιευτήρες της οποίας δεν βρίσκονται στα επιθυμητά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση της εταιρείας προχωρά σε προσθήκη υφιστάμενων αποθεμάτων, όπως της Υλίκης. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, δεν αποκλείεται και η ενίσχυση του συστήματος με νερό από τους παραπόταμους του Ευήνου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο αξιοποίησης του βρόχινου νερού, σε ταμιευτήρες συγκέντρωσης ομβρίων. Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, το κόστος για τα συγκεκριμένα εναλλακτικά σενάρια εκτιμάται από 500 έως 750 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις αντικαταστάσεις παλαιωμένων δικτύων, προκειμένου να περιοριστούν και οι διαρροές υδάτων, η εταιρεία προχωρά την επόμενη πενταετία στην εφαρμογή προγράμματος μαζικής αντικατάστασης αγωγών.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται εκκίνηση των έργων που περιλαμβάνουν 480 χιλιόμετρα αγωγών δευτερεύοντος και τριτεύοντος δικτύου και εξυγίανση-αντικατάσταση περίπου 150 χιλιάδων υδρομετρητών ακινήτων.

Ταυτόχρονα, η ΕΥΔΑΠ καλεί τους καταναλωτές να μην σπαταλούν το νερό, καθώς η κατανάλωση το τελευταίο εηξάμηνο έχει αυξηθεί κατά 8%.

Στο κόκκινο το Αιγαίο και η Κρήτη

Το πλέον οξυμένο πρόβλημα εντοπίζεται στα νησιά, όπου τα φράγματα έχουν στην κυριολεξία στεγνώσει. Επισημαίνεται πως στο Αιγαίο λειτουργούν συνολικά 57 μονάδες αφαλάτωσης, με πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος.

Στην Κρήτη η παρατεταμένη ανομβρία έχει οδηγήσει το φράγμα Αποσελέμη, που υδρεύει πάνω από τον μισό πληθυσμό του νησιού και εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, να διαθέτει μόνο 5,9 εκατ. κυβικά μέτρα νερού από 25,3 εκατ. κυβικά μέτρα νερού το 2019!

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων Μανώλη Κοκοσάλη το πρόβλημα δεν οφείλεται μόνο στην απουσία βροχών, αλλά και στην κακοδιαχείριση από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δημότες, που θεωρούν ότι το νερό είναι ανεξάντλητος φυσικός πόρος.