Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιένς Βάιντμαν επέκρινε έντονα τους μηχανισμούς βοήθειας προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ, κυρίως προς την Ελλάδα, ειδικά τις επαναγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας του που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Μέχρι σήμερα, οι επαναγορές των ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο γίνονται από την ΕΚΤ, παρά την έντονη αντίδραση των γερμανών κεντρικών τραπεζιτών, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ιδρύματος Γιούργκεν Σταρκ ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του που προκάλεσε πάταγο.

Ο κ. Βάιντμαν τοποθετείται στην ίδια σκληρή γραμμή, λέγοντας σήμερα ότι «δεν είναι καθήκον της νομισματικής πολιτικής να απαλλάξει τις κυβερνήσεις των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με την υποστήριξη ορισμένων κρατών ή τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Ο επικεφαλής της Bundesbank καλεί τελικά τα ευρωπαϊκά κράτη να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής στις αρχές της πειθαρχίας που υπαγορεύονται από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας ή στο να «κάνουν το μεγάλο βήμα προς ένα κοινό προϋπολογισμό».

Ο κ. Βάιντμαν επανέλαβε επίσης την άποψή του, ότι τα ευρωομόλογα «παρουσιάζουν πολύ περισσότερους κινδύνους από οφέλη».