Στην εκπομπή του ΕΡΤNews, «Prime», και τη Βάλια Πετούρη φιλοξενήθηκε η Μιλένα Αποστολάκη, υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία μίλησε για τις εσωκομματικές εξελίξεις αλλά και για την απόφαση που έλαβε να μπει στην «κούρσα» για την προεδρία.

«Ανήκω σε εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που διαχειρίστηκαν το εκλογικό αποτέλεσμα το βράδυ των ευρωεκλογών με μεγάλη νηφαλιότητα και με ψυχραιμία. Πιστεύω ότι πάντοτε το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει κανείς να το βλέπει με μια μεγάλη απόσταση. Και δεν ήμουν ανάμεσα σε εκείνα τα στελέχη που μίλησαν για αλλαγή ηγεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό δημιουργήθηκε ως μια ντε φάκτο, πλέον, εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης αποφάσισε να «σηκώσει το γάντι» και να προκηρύξει εκλογές εσωκομματικές στις 6 Οκτωβρίου», δήλωσε στην αρχή η κυρία Αποστολάκη και συνέχισε:

«Άρα με βάση αυτήν την πραγματικότητα, η απόφασή μου υπαγορεύτηκε από την ευθύνη να συμβάλω σε έναν, κατά την άποψή μου, αναγκαίο στόχο, αναγκαίο όχι για τις μικροκομματικές επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά έναν αναγκαίο στόχο για τη χώρα».

Να γίνει, δηλαδή, και στην Ελλάδα αυτό που έζησε και ζει η Βρετανία αυτή τη στιγμή με την επάνοδο των Εργατικών, 14 χρόνια μετά την τελευταία διακυβέρνησή τους. Πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή σελίδας είναι μια κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα για τη χώρα και τους πολίτες. Δεν αφορά τις κομματικές επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί η διακυβέρνηση της χώρας πέντε χρόνια τώρα από τον κ. Μητσοτάκη, που υποδύεται τον κεντρώο, είναι μια καθεστωτική διακυβέρνηση από μια δεξιά κυβέρνηση, που αυξάνει δραματικά τις ανισότητες και αυξάνει, επίσης, δραματικά την απόσταση ανάμεσα στους κερδισμένους και τους χαμένους, οδηγώντας εκτεταμένα τμήματα της κοινωνίας σε αποκλεισμό και ανημπόρια.

Άρα είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει εκείνος ο φορέας, που πλειοψηφικά θα μπορέσει να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα.
Και αυτός ο φορέας πρέπει να είναι ένας προοδευτικός φορέας και όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ υπάρχει ένας μεγάλος ηττημένος και μια απόφαση των πολιτών να ζητήσουν πολιτική αλλαγή, δεν υπάρχει φορέας για να υποδεχτεί αυτό το αίτημα. Αυτή λοιπόν είναι η κινητήρια, αν θέλετε, βάση της απόφασής μου».

Η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ακόμη: «Οποιοσδήποτε αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη οφείλει να είναι έτοιμος. Και σε ό, τι με αφορά, παρότι μου είναι λίγο άβολο να μιλώ για μένα, θέλω να σας πω ότι έχω μια μακρά κοινοβουλευτική παρουσία, ότι έχω συμμετοχή σε υπουργικά, εχω συμμετοχή στα ανώτατα πολιτικά καθοδηγητικά όργανα του ΠΑΣΟΚ όταν το ΠΑΣΟΚ λειτουργούσε με έναν τρόπο πολύ πειθαρχημένο και συλλογικό, δηλαδή Εκτελεστικό Γραφείο, με 11 πρόσωπα, πολύ ισχυρά πολιτικά πρόσωπα, μέσα από τα οποία άντλησα πολύ χρήσιμη εμπειρία και όλα αυτά είναι για μένα μια μεγάλη περιουσία».

Η κα Αποστολάκη μίλησε για αναγκαιότητα αλλαγής σελίδας και ερωτώμενη εάν αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει με τον Νίκο Ανδρουλάκη απάντησε: «Όπως σας είπα ετέθη ένα θέμα ηγεσίας με έναν τρόπο στον οποίο δεν είχα καμία συμμετοχή το ίδιο βράδυ των εκλογών. (…) Άρα αυτό από μόνο του σημαίνει νομίζω, πολλά πράγματα για τη δική μου θέση.

Πιστώνω στον Ανδρουλάκη την στρατηγική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ

Τώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένα πρόσωπο στο οποίο νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να πιστώσουμε ότι κατοχύρωσε για το ΠΑΣΟΚ τη στρατηγική της αυτονομίας απέναντι σε πολλούς που προσπαθούσαν να μονιμοποιήσουν το χαρακτήρα του μικρού χρήσιμου εταίρου. Αυτό είναι κάτι που δε συμβαδίζει με τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, με την ταυτότητά του, με τα ιδρυτικά του χαρακτηριστικά.

Από κει και πέρα, είναι αλήθεια πως σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, υπό την έννοια όχι μόνο ότι δεν επετεύχθη ο στόχος της δεύτερης θέσης, τον οποίο πολύ σωστά έθεσε κατά την άποψή μου, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κάτι πιο σημαντικό, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε: Μια πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί. Μια πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εκείνα τα φόντα ώστε με πλειοψηφικό τρόπο, ως προοδευτικός πόλος να γίνει η εναλλακτική λύση για τη χώρα, ενώ κατά την άποψή μου το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι ώριμο. Άρα αυτή, νομίζω αυτό είναι το διακύβευμα της δικής μου υποψηφιότητας. Να μπορέσουμε να πείσουμε ότι ναι, μπορούμε».

«Ηχηρή η αυτοκριτική του Ν. Ανδρουλάκη»

Αναφορικά με το ποια πολιτική θα ακολουθήσει στο ζήτημα της Κεντροαριστεράς, μιας ενδεχόμενης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος, η κα Αποστολάκη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε ένα αποτέλεσμα στο οποίο εκτός από την ηχηρή μείωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, που δεν της στερεί μόνο το αλαζονικό επιχείρημα του 41%, αλλά είναι πραγματικά ένα νέο πολιτικό σκηνικό, έχουμε και μια περαιτέρω υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι απειροελάχιστη και πράγματι, αν δει κανείς τα ποσοστά τους, θα έλεγε ότι η άθροισή τους οδηγεί σε μια ισορροπία με το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ πιστεύω ότι ο δρόμος για να ξαναγεννήσει το ΠΑΣΟΚ ελπίδα ως φορέας πολιτικής αλλαγής στη χώρα, έχει να κάνει με δύο συνιστώσες. Η μία είναι οι καθαρές του θέσεις, από τις οποίες προκύπτει το με ποιους είμαστε και ποιους υπερασπιζόμαστε. Και πολλές φορές η ηχώ των θέσεών μας, ή ο τρόπος με τον οποίο οι θέσεις μας παρουσιάστηκαν δημιούργησαν μια μεγάλη σύγχυση και αυτό είχε να κάνει με μια κακή λειτουργία σε ό, τι αφορά τη συλλογικότητά μας, σε ό, τι αφορά το συντονισμό μας και σε ό, τι αφορά το πώς επεξεργαζόμαστε θέσεις.

Σε ό, τι αφορά το ζήτημα της συλλογικής λειτουργίας, θα πω ότι ο κ. Ανδρουλάκης έκανε μια πολύ ηχηρή αυτοκριτική. Εγώ έκανα μια παρουσίαση στο Πολιτικό Συμβούλιο και πρότεινα ένα εντελώς διαφορετικό εναλλακτικό μοντέλο λειτουργίας που παρέπεμπε σε ολιγομελές κεντρικό όργανο, το οποίο συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα, που παρέπεμπε σε ένα επιτελείο συμβούλων γύρω από τον πρόεδρο και τους τομείς παραγωγής πολιτικής του κόμματος που παρέπεμπε σε μια κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία έχει μια καθοδήγηση και μια νομιμοποίηση στις πολιτικές αποφάσεις και δεν συγκρούεται παραμονές ψήφισης πολύ κρίσιμων νομοσχεδίων, στέλνοντας μηνύματα διαφωνιών και ενδεχομένως και ενός μικρού χάους».

Η κα Αποστολάκη τόνισε: «Άρα νομίζω ότι χρειαζόμαστε αυτό το καθαρό μήνυμα από το οποίο προκύπτει με ποιους είμαστε και ποιους υπερασπιζόμαστε, αλλά χρειαζόμαστε και αυτό που είναι αν θέλετε, η ταυτότητα του ελπιδοφόρου ΠΑΣΟΚ, που είναι οι πλατιές, οι ευρείες κοινωνικές συμμαχίες. Όσες φορές το πέτυχε αυτό το ΠΑΣΟΚ, άλλαξε τη χώρα μέσα από την κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει, κατά την άποψή μου, συμφωνίες μεταξύ ηγεσιών, συμφωνίες μεταξύ στελεχών και τέτοιου είδους αθροίσματα με πάρα πολύ προβληματικό αποτέλεσμα».

«Η στόχευση του ΠΑΣΟΚ, κατά την άποψή μου, δεν είναι συμμαχίες με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι συμμαχίες με την κοινωνία, με ψηφοφόρους άλλων κομμάτων ή κυρίως με ψηφοφόρους που δεν ψηφίζουν. (…) Εγώ υποστηρίζω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ο βασικός πυλώνας, όπως το έχει κάνει στο παρελθόν», διευκρίνισε.