Το δικό της «ταξίδι» στα άδυτα της ελληνικής μασονίας έκανε το βράδυ της Πέμπτης 4/7 η εκπομπή του Alpha, «Αυτοψία». O Αντώνης Σρόιτερ γνώρισε από κοντά τους Τέκτονες και αποκάλυψε όσα συμβαίνουν πίσω τα καλά κλεισμένα τείχη της Μεγάλη Στοάς.

H εκπομπή παρουσίασε τις τελετές μύησης, ανέλυσε τα σύμβολα, έδωσε στο «φως» σπάνια έγγραφα και ντοκουμέντα, ενώ αναφέρθηκε και στο dress code των μασόνων.

Στην είσοδο της Μεγάλης Στοάς υπάρχει «θυρωρός»

Για να μπει κάποιος στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Στο εξωτερικό της υπάρχουν κάγκελα, κάμερες και μαγνητικές πόρτες που στόχο έχουν να αποφύγουν τους αδιάκριτους. Στην είσοδο δε υπάρχει και θυρωρός ένα δηλαδή άτομα που αποφασίζει ποιος θα μπει και ποιος όχι.

Στη Μεγάλη Στοά απαγορεύεται η είσοδος σε οποιονδήποτε δεν είναι μέλος, ενώ υπάρχει και το απαραίτητο dress code, καθώς το κοστούμι είναι απαραίτητο.

Οι τελετές, τα σύμβολα και τα μυστικά

Στην εκπομπή του Alpha, «Αυτοψία», μίλησε ο κοσμήτορας Ανδρέας Κυριαζής, ο οποίος υποδέχθηκε τον Αντώνη Σρόιτερ στη Μεγάλη Αίθουσα της Στοάς.

«Ο ρόλος του κοσμήτορα είναι ένας διοικητικός ρόλος καθώς στηρίζει το έργο της Μεγάλης Στοάς και το δεύτερο σημαντικό κομμάτι είναι οι πνευματικές κατευθύνσεις για να συμβουλεύουμε τους αδερφούς», ανέφερε και εξήγησε ποιοι κάθονται στο υψηλότερο επίπεδο της αίθουσας λέγοντας: «Εδώ κάθεται ο Σεβάσμιος (πρόεδρος) και πρώην Σεβάσμιοι». Δίπλα του βρίσκεται ένα βιβλίο της Καινής Διαθήκης, αλλά και ένας γνώμονας, με τον ίδιο να εξηγεί πως αντιστοιχεί «στην ηθική συμπεριφορά του κάθε Τέκτονα, την εξέλιξη και την αυτοπειθαρχία».

Εστιάζοντας δε στο διάσημο μάτι, είπε πως πρόκειται για τον «Παντεπόπτη οφθαλμό» και σημείωσε πως «είναι η θεϊκή δύναμη, αυτός που βλέπει τα πάντα και βέβαια τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από την αντίληψή του», ενώ στη συνέχεια μίλησε και για άλλα σύμβολα πριν φτάσει στην ελληνική σημαία που βρίσκεται επίσης εκεί με τον ίδιο να λέει πως μετά από κάθε τελετή, άπαντες τραγουδούν τον εθνικό ύμνο.

Ο κοσμήτορας παράλληλα τόνισε πως ο κάθε συμμετέχων εισέρχεται στην αίθουσα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ανάλογα με τον βαθμό του. Οι τρεις βασικοί βαθμοί του τεκτονισμού είναι οι μαθητές, οι εταίροι και οι διδάσκαλοι.

Άπαντες έχουν το ξίφος τους στη θέση του, που συμβολίζει το εργαλείο που θα του δώσει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί και να ακούσει τη διδασκαλία. Το μόνο ξίφος που διαφέρει είναι του Σεβάσμιου.

Στην είσοδο της συγκεκριμένης αίθουσας, όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο στύλοι που συμβολίζουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα, ενώ πλάι τους είναι δύο λίθοι. Ο ένας ακατέργαστος, που συμβολίζει την πρότερη κατάσταση όποιου γίνεται μέλος της Στοάς, και ακόμα ένας τέλειος κυβικός λίθος, που συμβολίζει το αποτέλεσμα.

«Απευθυνόμαστε στους πάντες»

Η εκπομπή βρέθηκε επίσης και στο γραφείο του ηγέτη των Ελλήνων μασόνων, Μιχαήλ Ματτέ, που είναι ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.

Ο ίδιος μίλησε για την ιστορία των μασόνων και από πού ξεκίνησε η συγκεκριμένη φιλοσοφία. «Απευθυνόμαστε στους πάντες», τόνισε χαρακτηριστικά. «Το αίτημα για να μπει κάποιος στη Στοά, το κάνει ο ενδιαφερόμενος ο οποίος για να μυηθεί θα περάσει από δοκιμασίες και ελέγχους. Αυτός ζητά να μπει. Εμείς αρκούμαστε να είναι ένα άτομο καλής μαρτυρίας» είπε.

Στις τεκτονικές στοές δεν υπάρχουν γυναίκες, ξεκαθάρισε, σημειώνοντας «δεν θεωρούμε υποδεέστερες τις γυναίκες, αλλά σύμφωνα ότι είναι μια αντρική παράδοση».

«Δεν θα θέλαμε κάποιος που επιδιώκει να έρθει για να εκμεταλλευτεί το οτιδήποτε. Δεν θέλουμε κάποιον που έχει διαπράξει αδικήματα, που έχει κάνει κακό. Και κυρίως δεν θέλουμε κάποιον που έχει κακή σχέση με την οικογένειά του» συμπλήρωσε επίσης ο Μιχαήλ Ματτές.

Μιλώντας επίσης για τις δραστηριότητες κάποιου από τη στιγμή που θα μπει στη Στοά, δήλωσε ότι «αρχικά θα έρχεται μια φορά την εβδομάδα για να παρακολουθεί εργασίες και σταδιακά να ανέλθει στους βαθμούς και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν αυτές οι ημέρες να πληθαίνουν».

Τα σκάνδαλα και η παρασκηνιακή δράση

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς, κάνοντας ειδική αναφορά στα οικονομικά, εξήγησε «το 2015 είχα ζητήσει να ξεκινήσουμε οικονομικούς ελέγχους και ανακαλύψαμε υπεξαίρεση, η οποία ακολούθησε τη νομική οδό που έπρεπε με τον λογιστή να καταδικάζεται μόλις πέρυσι. Πλέον λειτουργούμε με καθημερινό έλεγχο και ορκωτούς λογιστές, δεν θέλουμε να εμφανιστεί ξανά τέτοιο φαινόμενο». Ο κ. Ματτές αναφέρθηκε και στη διάσπαση των Στοών, που χωρίστηκαν το 1986.

Ο επικεφαλής των Ελλήνων τεκτόνων ρωτήθηκε και για το αν οι μασόνοι επηρεάζουν τις εξελίξεις. «Δεν στηρίζεται αυτό πουθενά, παρά μόνο στη φαντασία κάποιων ανθρώπων. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν συνωμοσίες. Από την άλλη, μέλη μας είναι πολύ σημαντικές προσωπικότητες, όπως επιχειρηματίες και πολιτικοί. Υπάρχουν αδερφοί σε όλες τις θέσεις. Υπάρχει παντού υπερβολή όμως» είπε.

Το ντοκουμέντο – έγγραφο μύησης στη Φιλική Εταιρεία

Ο ιστορικός Άρης Κατωπόδης μίλησε για τη Φιλική Εταιρεία αλλά και για τη σχέση της με τον τεκτονισμό παρουσιάζοντας και ένα σχετικό έγγραφο μύησης.