Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του παρουσιάζει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, μετά τη συντριπτική νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές της χώρας.

Η Ρέιτσελ Ριβς, η λεγόμενη «Θάτσερ» των Eργατικών, είναι η πρώτη γυναίκα – υπουργός Οικονομικών της χώρας τα τελευταία… 800 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι «έσπασε» ένα από τα πιο ισχυρά στεγανά της βρετανικής πολιτικής.

«Αποτελεί τιμή ζωής που χρίστηκα επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ» η Ριβς μετά τον διορισμό της.

Η ίδια δήλωσε πως έχει επίγνωση της ιστορικής ευθύνης, που συνοδεύει το γεγονός ότι είναι «η πρώτη γυναίκα» που καταλαμβάνει αυτήν τη θέση, τη δεύτερη πιο περίοπτη της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα αξιοσέβαστο λειτούργημα, το οποίο υφίσταται εδώ και 800 χρόνια.

«Η οικονομική ανάπτυξη ήταν η αποστολή του Εργατικού Κόμματος. Αυτή είναι τώρα μια εθνική αποστολή», υπογράμμισε.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ντέιβιντ Λάμι. Πρόκειται για δικηγόρο, απόγονο σκλάβων και φίλο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο 51 ετών άνδρας έχει μιλήσει για την ιστορία των προγόνων του, οι οποίοι ήταν σκλάβοι τον 19ο αιώνα στη Γουιάνα, σε φυτείες ζαχαροκάλαμου.

«Θα αντιμετωπίσω με απίστευτη σοβαρότητα την ευθύνη ότι θα είμαι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών, απόγονος του δουλεμπορίου», δήλωσε πρόσφατα.

Ο Τζον Χίλι είναι ο νέος υπουργός Άμυνας.

Νέα υπουργός Εσωτερικών είναι η Ιβέτ Κούπερ.

Η Άντζελα Ρέινερ θα βρίσκεται τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και αναπληρώτρια πρωθυπουργός.

Στάρμερ: Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη επανεκκίνηση

Αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που έλαβε από τον βασιλιά Κάρολο, ο Κιρ Στάρμερ μετέβη με τη σύζυγό του στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου μίλησε στο έθνος παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων από μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου.

Στις πρώτες του δηλώσεις ως πρωθυπουργός, ο ηγέτης των Εργατικών τόνισε: «Είτε ψηφίσατε Εργατικούς είτε όχι, ειδικά αν δεν ψηφίσατε, θα σας υπηρετήσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βρετανία πρέπει να ξαναβρεί την ταυτότητά της και να κάνει μια ευρύτερη επανεκκίνηση. Μάλιστα, υποσχέθηκε να αγωνιστεί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτική και την εξυπηρέτηση όλων των ψηφοφόρων.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από το αποτέλεσμα

Στις εκλογές, η σκιώδης υπουργός Πολιτισμού δεν εξελέγη. Πήρε τη θέση της μια βουλευτής από το κόμμα των Πρασίνων. Αυτό, λοιπόν, θα έχει ως αποτέλεσμα να ψάξει τώρα να βρει ποιος από τους συνεργάτες του και έμπιστος μπορεί να κρατήσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτό θα έχει πολύ ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, γιατί θα είναι ο επικεφαλής που θα έχει να ασχοληθεί με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο ίδιος ο Στάρμερ έχει δηλώσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία τυχόν συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να αλλάξει το νομοσχέδιο που απαγορεύει ουσιαστικά στο Βρετανικό Μουσείο να δώσει τα Γλυπτά.