Ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας ζήτησε σήμερα, Παρασκευή, από τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη των Εργατικών. Ο 61χρονος Στάρμερ, πρώην δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, που εισήλθε στην πολιτική πριν από μόλις 9 χρόνια, μετέβη στο Μπάκιγχαμ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βικτόρια.

Λίγη ώρα αργότερα, στις πρώτες του δηλώσεις ως πρωθυπουργός από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Κιρ Στάρμερ τόνισε: «Είτε ψηφίσατε Εργατικούς είτε όχι, ειδικά αν δεν ψηφίσατε, θα σας υπηρετήσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βρετανία πρέπει να ξαναβρεί την ταυτότητά της και να κάνει μια ευρύτερη επανεκκίνηση, ενώ υποσχέθηκε να αγωνιστεί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτική και την εξυπηρέτηση όλων των ψηφοφόρων.

«Είναι σίγουρα σαφές σε όλους ότι η χώρα μας χρειάζεται μια ευρύτερη επανεκκίνηση, μια επανανακάλυψη του ποιοι είμαστε», είπε.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία, η δουλειά για την αλλαγή αρχίζει αμέσως», συνέχισε.

Δείτε τις πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυποργού της Βρετανίας:

Έπειτα από 14 χρόνια κυριαρχίας των Συντηρητικών, η οποία στιγματίστηκε τα τελευταία χρόνια από μια σειρά κρίσεων -το Brexit, η κάθετη άνοδος των τιμών ή ακόμη η εναλλαγή πρωθυπουργών- μια σελίδα γυρίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα και από τις 650 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, αναγνώρισε την ήττα της παράταξής του, ανακοινώνοντας ότι τηλεφώνησε στον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, τον Κιρ Στάρμερ, για να τον συγχαρεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μιας αποτυχίας, που μοιάζει, πλέον, ιστορικών διαστάσεων.

Πλέον, ένας μετριοπαθής ηγέτης της Κεντροαριστεράς εγκαθίσταται στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ σε μια περίοδο που η άκρα δεξιά έχει πιθανότητες να φθάσει στην εξουσία στη Γαλλία και που ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να έχει καλές προοπτικές επιστροφής στον Λευκό Οίκο.

«Η αλλαγή αρχίζει τώρα», υπογράμμισε ο μελλοντικός πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τους οπαδούς του και ανανεώνοντας την υπόσχεσή του για μια «εθνική ανανέωση». «Δεν σας υπόσχομαι ότι θα είναι εύκολο. Δεν αρκεί να πατήσεις ένα κουμπί, για να αλλάξει μια χώρα. Αυτό απαιτεί δύσκολη δουλειά, υπομονετική δουλειά, δουλειά με αποφασιστικότητα».