Σύγγνώμη ζήτησε ο Ρίσι Σούνακ μετά την πανωλεθρία των Συντηρητικών στις εκλογές στη Βρετανία. Δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο για να παραιτηθεί επισήμως από πρωθυπουργός την Παρασκευή και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί επίσης από αρχηγός των Τόρις, μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη του Εργατικού Κόμματος του Κιρ Στάρμερ.

Η απόφασή του να παραιτηθεί από αρχηγός των Συντηρητικών θα πυροδοτήσει μια νέα κούρσα για την ηγεσία του κόμματός του, το οποίο προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα στις χθεσινές εκλογές. Ο Σούνακ δήλωσε ότι θα παραμείνει ως αρχηγός του κόμματος μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τον διάδοχό του.

«Έδωσα τα πάντα σε αυτή τη δουλειά, αλλά στείλατε ένα σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει και η δική σας κρίση είναι η μόνη που μετράει», δήλωσε ο Σούνακ σε ομιλία του προς τους ψηφοφόρους έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Άκουσα τον θυμό σας, την απογοήτευσή σας και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή την ήττα», τόνισε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας ευχαρίστησε στη συνέχεια όλους τους υποψήφιους των Συντηρητικών για τις προσπάθειές τους και σημείωσε ότι «τον πονά» το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοί του δεν θα είναι πλέον στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Προς όλους τους υποψήφιους και τους υπεύθυνους της εκστρατείας των Συντηρητικών που εργάστηκαν ακούραστα, αλλά χωρίς επιτυχία, λυπάμαι που δεν μπορέσαμε να αποδώσουμε αυτό που άξιζαν οι προσπάθειές σας», είπε.