Ένας από τους αθλητές που έγραψαν ιστορία τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαίας Ελλάδας ήταν ο πυγμάχος Διαγόρας της Ρόδου, με τον Πίνδαρο να εξυμνεί τα κατορθώματά του και τον μύθο να αναφέρει πως είχε πατέρα τον Θεό Ερμή.
Έζησε περίπου τον 5ο π.Χ. αιώνα και δεν διακρίθηκε μόνο στους Ολυμπιακούς, αλλά και σε κάθε άλλη μεγάλη αθλητική διοργάνωση της αρχαίας Ελλάδας. Κατάγονταν από την αριστοκρατική οικογένεια των Ερατιδών της Ρόδου και ήταν ο γενάρχης των Διαγοριδών, οικογένειας που μεσουράνησε στους Ολυμπιακούς, ανέφερε δημοσίευμα του Perseus Digital Library.
Ο Διαγόρας εκτός από τους Ολυμπιακούς διακρίθηκε τέσσερις φορές στα Ίσθμια, δύο φορές στα Νέμεα, αλλά και σε άλλους αγώνες που έγιναν στη Ρόδο και την Αθήνα.
Επίσης, έζησε από κοντά τις δύο ολυμπιακές νίκες των γιων του, με τον Δαμάγητο και τον Ακουσίλαο να κερδίζουν την ίδια μέρα σε διαφορετικά αγωνίσματα. Ο Πίνδαρος αναφέρει ότι στο τέλος των αγώνων, οι γιοι του σήκωσαν τον Διαγόρα στους ώμους και τον περιέφεραν στο στάδιο, με το κοινό να ζητωκραυγάζει, φωνάζοντας τα ονόματά τους.
Στη συνέχεια ο τρίτος γιος του έγινε κι αυτός Ολυμπιονίκης, ενώ οι δύο κόρες του γέννησαν αγόρια που κέρδισαν στους Ολυμπιακούς. Μάλιστα, η μια κόρη του ήταν η Καλλιπάτειρα, που έμεινε στην ιστορία, γιατί μεταμφιέστηκε ως άνδρας για να δει στους Αγώνες τον γιο της.
Στην αρχαιότητα απαγορευόταν στις παντρεμένες γυναίκες να πάνε στους Αγώνες. Όταν λοιπόν κέρδισε ο γιος της Καλλιπάτειρας, εκείνη έτρεξε να τον αγκαλιάσει και έπεσε ο χιτώνας της, αποκαλύπτοντας την αληθινή της ταυτότητα.
Οι Ελλανοδίκες σκέφτηκαν να την τιμωρήσουν για το σκάνδαλο που προκάλεσε, ωστόσο σεβάστηκαν τα ολυμπιακά επιτεύγματα της οικογένειας της, έγραψε ο ιστότοπος visitworldheritage.com.