Σαν σήμερα γεννήθηκε μια από τις πιο εμβληματικές και επαναστατικές καλλιτέχνιδες στην παγκόσμια ιστορία, η Φρίντα Κάλο, η ζωή και το έργο της οποίας συνεχίζουν να εμπνέουν εκατομμύρια ανθρώπους. Η τέχνη της αποτελεί μια ζωντανή εξερεύνηση της ταυτότητας, του μεταποικιακού καθεστώτος, του φύλου, της τάξης και της φυλής στην μεξικανική κοινωνία, καθιστώντας την όχι μόνο μία επιδραστική καλλιτέχνιδα, αλλά και ένα σύμβολο της αυθεντικότητας.

Γεννήθηκε το 1907 στην Κογιοακάν του Μεξικό και η ζωή της ήταν γεμάτη από σωματικό και ψυχικό πόνο, τον οποίο μετουσίωσε σε μοναδικά έργα τέχνης. Σε ηλικία έξι ετών, προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα, που την άφησε με ένα κουτσό πόδι. Αργότερα, ένα τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο στα 18 της χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη και το δεξί της πόδι. Αυτοί οι τραυματισμοί της προκαλούσαν διαρκή πόνο και ιατρικά προβλήματα, αναγκάζοντάς την να παραμείνει στο κρεβάτι για παρατεταμένες περιόδους, κατά τη διάρκεια των οποίων άρχισε να ζωγραφίζει, βρίσκοντας παρηγοριά και έκφραση μέσω της τέχνης της.

Το έργο της Κάλο είναι γνωστό για την ακατέργαστη απεικόνιση της ανθρώπινης πραγματικότητας. Οι αυτοπροσωπογραφίες της είναι εμβληματικές και πολύπλοκες.

“Ζωγραφίζω τον εαυτό μου επειδή είμαι τόσο συχνά μόνη και επειδή είμαι το θέμα που γνωρίζω καλύτερα”, έχει πει.

Φρίντα Κάλο

Αυτά τα πορτρέτα είναι κάτι περισσότερα από απλές αναπαραστάσεις· είναι βαθιά προσωπικές αφηγήσεις που αποκαλύπτουν τις πιο ενδόμυχες σκέψεις και συναισθήματά της. Μέσω του βλέμματός της, ο θεατής καλείται στον κόσμο της, να βιώσει τις χαρές, τις λύπες και τους αγώνες της. Στα έργα της γίνεται αντιληπτή η απόστασή της από τις τις παραδοσιακές αντιλήψεις γύρω από τον ρόλο των δύο φύλων.

Η Φρίντα Κάλο ήταν παθιασμένη υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης και της μεξικανικής κουλτούρας, η οποία προβάλεται στα έργα της, συχνά με έναν σουρεαλισμό. Ήταν μέλος του Μεξικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Το σπίτι της, La Casa Azul (Το Μπλε Σπίτι), ήταν όχι μόνο η κατοικία της αλλά και χώρος συνάντησης για διανοούμενους και ακτιβιστές, αντανακλώντας την βαθιά δέσμευσή της σε κοινωνικά ζητήματα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1785: Το δολάριο γίνεται η επίσημη νομισματική μονάδα των νεοσύστατων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με πρωτοβουλία του Τόμας Τζέφερσον και απόφαση του Κογκρέσου.

1827: Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζουν την αυτονομία της Ελλάδος ως φόρου υποτελής στον σουλτάνο. Στην Τουρκία επιβάλλεται η αποδοχή της αυτονομίας της Ελλάδας, η προστασία των Ελλήνων και η διμερής κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η μη τουρκική συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα την αποστολή των τριών στόλων στα ελληνικά ύδατα και στη συνέχεια τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

1932: Η θερινή ώρα εφαρμόζεται για πρώτη φορά δοκιμαστικά στην Ελλάδα, στο διάστημα από 6 Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο τα ρολόγια τίθενται μία ώρα μπροστά. Θα εγκαταλειφθεί, όμως, στη συνέχεια…

Αλθέα Γκίμπσον

1957: Η Αλθέα Γκίμπσον κερδίζει το Wimbledon γυναικών. Γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα που σηκώνει το Venus Rosewater Dish ως πρωταθλήτρια στο single γυναικών στο Wimbledon.

2015: Την παραίτησή του υποβάλλει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Στη θέση του τοποθετείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

2015: «Η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μία κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης συμφωνίας», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που διάρκεσε επτά ώρες. Στη σύσκεψη δεν προσκλήθηκε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Γεννήσεις

1808 – Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν, γερμανός ιστορικός, γνωστός για τη βιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου

1907 – Φρίντα Κάλο, Μεξικανή ζωγράφος

1925 – Μπιλ Χάλεϊ, Αμερικανός τραγουδιστής

Θάνατοι

1971 – Λούις Άρμστρονγκ, Αμερικανός τραγουδιστής και μουσικός

2019 – Γιάννης Σπάθας, Έλληνας κιθαρίστας και συνθέτης

2020 – Ένιο Μορικόνε, Ιταλός συνθέτης, ενορχηστρωτής, μαέστρος και τρομπετίστας