Το 2008 ξεκίνησε η ιστορία ενός ψηφιακού νομίσματος που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο. Το bitcoin, γεννημένο μέσα από τις στάχτες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν ήταν απλώς μια τεχνολογική καινοτομία. Ήταν μια πρόκληση στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ένα στοίχημα για ένα αποκεντρωμένο, διαφανές μέλλον. Σήμερα, με την αξία του να αγγίζει τα 100.000 δολάρια, το bitcoin, ο «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων», συνεχίζει να διχάζει επενδυτές και αναλυτές.

Τι κάνει, όμως, το bitcoin μοναδικό, και ποια είναι η αλήθεια πίσω από την τρελή πορεία του; Τις απαντήσεις δίνει στο podcast του Newsbeast o Χρήστος Αλωνιστιώτης, αναλυτής της XSpot Wealth.

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα και πώς δημιουργήθηκε ο «βασιλιάς» τους, το bitcoin;

Το 2008, δεν είναι μία τυχαία ημερομηνία γέννησης του bitcoin. Είναι αμέσως μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση με τις καταρρεύσεις τραπεζών και τα πολυάριθμα προβλήματα που προέκυψαν. Αυτή η συγκυρία αποτέλεσε την ιδανική στιγμή για τον δημιουργό του bitcoin – που παραμένει άγνωστος μέχρι και σήμερα – να δημοσιεύσει το περίφημο white paper, παρουσιάζοντας την ιδέα του. Το bitcoin σχεδιάστηκε για να δείξει πώς η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια και τη διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως μέσο πληρωμής.

Αρχικά, το bitcoin υιοθετήθηκε από πιστούς θαυμαστές της τεχνολογίας. Σταδιακά, όμως, αναδείχθηκε ως εναλλακτική μορφή χρήματος και μέσο συναλλαγών, με χώρες και επιχειρήσεις να το δέχονται. Αυτή η εξέλιξη συνοδεύτηκε από έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του, κάτι που χαρακτηρίζει και άλλα καινοτόμα επενδυτικά προϊόντα.

Τι οδηγεί σε αυτές τις έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του bitcoin;

Ο κύριος λόγος είναι η περιορισμένη προσφορά. Υπάρχουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin, και καθώς η ζήτηση αυξάνεται, η τιμή ενισχύεται. «Σήμερα, παράγονται λιγότερα από 700 bitcoin ημερησίως, κάτι που δυσκολεύει την κάλυψη της ζήτησης», σημειώνει ο Χρ. Αλωνιστιώτης.

Παράλληλα, το bitcoin εξαρτάται από την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η διαπραγμάτευση των ETF (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) που επενδύουν σε bitcoin ή εταιρείες όπως η MicroStrategy που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες bitcoin. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο έμπειρος αναλυτής, το μεγαλύτερο ETF που επενδύει σε bitcoin και είναι της Blackrock, έχει ξεπεράσει αυτή τη στιγμή σε ενεργητικό τα 40 δισ. δολάρια, όταν το αντίστοιχο του χρυσού που υπάρχει σχεδόν 20 χρόνια βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 35 δισ. δολαρίων.

Ποιες διαφορές έχουν τα κρυπτονομίσματα από τις μετοχές, τον χρυσό ή το πετρέλαιο;

Το bitcoin έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική μορφή πληρωμής και αντιμετωπίζεται παγκοσμίως ως ένα αντισυστημικό προϊόν. Κάποιος μπορεί να αγοράσει έναν καφέ από τα Starbucks με bitcoin, κάτι που δεν γίνεται με μετοχές ή χρυσό.

Επίσης, η περιορισμένη προσφορά του το κάνει ελκυστικό, σε μια εποχή όπου το χρήμα τυπώνεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Παράλληλα, είναι προσωποποιημένο και δεν μπορεί να το κατασχέσει ή να το δεσμεύσει, τουλάχιστον εύκολα κάποια Αρχή. Και φυσικά είναι ένα προϊόν που «μιλά στην καρδιά της νέα γενιάς, που το βλέπει σαν κάτι που ‘μου επιτρέπει στο μέλλον να μην είμαι φτωχός‘», τονίζει ο κ. Αλωνιστιώτης.

Πολλοί αναρωτιούνται: «Τι θα γινόταν αν είχα επενδύσει 1000 δολάρια πριν 5 χρόνια;»

Η άνοδος κατά 130% του Bitcoin μέσα στο 2024 δεν είναι κάτι τόσο εντυπωσιακό, λέει ο κ. Αλωνιστιώτης. Υπάρχουν και άλλες επενδύσεις που απέδωσαν ακόμα περισσότερα. Για παράδειγμα, η τιμή της μετοχής της Nvidia έχει αποδώσει 180%, ενώ η MicroStrategy 450%.

Δηλαδή αν κάποιος είχε επενδύσει 1.000 δολάρια στη Nvidia 20 χρόνια πριν θα είχε τώρα 1 εκατ. δολάρια. Το ερώτημα είναι όμως πόσοι θα το έκαναν; Αντίστοιχα και με το bitcoin κανείς δεν το πίστεψε και ακόμα και σήμερα πολλοί θεωρούν ότι είναι φούσκα. «Για αυτό η νοοτροπία του επενδυτή είναι πολύ σημαντική» τονίζει.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να επενδύσει σήμερα στο bitcoin;

Η συμβουλή στρατηγικής είναι «ποτέ μην επενδύετε όλα τα χρήματά σας σε ένα προϊόν». Είναι σημαντικό να υπάρχει διασπορά στο χαρτοφυλάκιο. Το bitcoin μπορεί να κατέχει το 5-10% ενός χαρτοφυλακίου, αλλά δεν πρέπει να είναι η μοναδική επένδυση. «Επίσης, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να έχουμε μακροπρόθεσμο ορίζοντα» σημειώνει ο κ. Αλωνιστιώτης.

«Ειδικά για το bitcoin, εκτιμώ ότι θα αρχίσει να γίνεται ακόμα πιο έντονο το trend όταν θα ξεπεράσει τα 100.000 δολάρια και όλοι θα θέλουν να επενδύσουν, αλλά καλό είναι να το κάνουμε με το σωστό τρόπο» τονίζει ο ίδιος.

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον για το bitcoin;

Το Bitcoin έχει σφοδρούς πολέμιους, έχει επικριθεί έντονα αλλά συνεχώς αποδεικνύει την αξία του. Πολλοί αναλυτές έλεγαν ότι θα καταρρεύσει, αλλά αυτό το σενάριο έχει γίνει όλο και πιο αδύνατο να επαληθευτεί. «Αν συνεχίσει έτσι την πορεία του, αργά ή γρήγορα θα δούμε την τιμή του να φτάνει τα 100.000 ή ακόμα και τα 200.000 δολάρια» παρατηρεί ο κ. Αλωνιστιώτης.

Παρά τις έντονες διακυμάνσεις, το bitcoin ακολουθεί μια ανοδική πορεία, όπως ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 που έχει σταθερή ανάπτυξη για περισσότερα από 100 χρόνια. «Θεωρώ ότι το bitcoin θα συνεχίσει να εξελίσσεται, παραμένοντας ένα από τα πιο συναρπαστικά επενδυτικά προϊόντα» τονίζει ο ίδιος.

Και καταλήγει: «Μακροπρόθεσμα, πιστεύω ότι το Bitcoin θα ακολουθήσει την πορεία του S&P, με πιθανώς ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη. Σε βάθος χρόνου, θα δούμε την αξία του να αυξάνεται συνεχώς, παρά τις όποιες βίαιες πτώσεις μπορεί να υπάρξουν».

Ακούστε το podcast της Όλγας Μπαλαφούτη με τον Χρήστο Αλωνιστιώτη.