Καταλύτη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, εκθεσιακό κόμβο για τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις σημαντικότερες υποδομές που θα αποκτήσει η πόλη θα αποτελέσει το νέο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, το οποίο θα προκύψει από την ανάπλαση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της ΔΕΘ.

Το 2026 αναμένεται να εγκατασταθεί ο παραχωρησιούχος στο μεγάλο εργοτάξιο της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου. Η εταιρεία που θα επιλεγεί θα αναλάβει την κατασκευή, καθώς και τη λειτουργία του επιχειρηματικού κέντρου, του ξενοδοχείου των 150 κλινών και του υπόγειου πάρκινγκ που θα λειτουργούν στις αναπλασμένες εγκαταστάσεις, σχεδιασμένες από ένα εκ των γνωστότερων αρχιτεκτονικών γραφείων της Ευρώπης. Το έργο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί, από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί ο παραχωρησιούχος και θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες.

Μέσω ΤΑΙΠΕΔ η ωρίμανση του μεγάλου έργου ανάπλασης

Στις αρχές Αυγούστου υπεγράφη η σύμβαση σχετικά με το Έργο της Ανάπλασης της ΔΕΘ, μεταξύ του Growthfund, της ΔΕΘ – HELEXPO και της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF – Project Preparation Facility) του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως συμφωνήθηκε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, περίπου το 60% της περιοχής μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο με πυκνή φύτευση. Δημιουργείται ένας «πνεύμονας πρασίνου» μέσα στην πόλη, ανοικτός και προσβάσιμος 365 μέρες τον χρόνο.

Ένα σύγχρονο Μητροπολιτικό Πάρκο:

  • Περισσότερες από 3.000 νέες δενδροφυτεύσεις,
  • 100.000 τ.μ. πρασίνου, χωρίς περίφραξη

Ο χώρος αποκτά ζωή 365 μέρες τον χρόνο μέσα από τη δημιουργία νέων κοινόχρηστων και ανοικτών χώρων,

  • 11.500 τ.μ. (επιπλέον των 100.000) Πάρκο Αγ. Φωτεινής,
  • 10.800 τ.μ. κοινόχρηστοι χώροι περιμετρικά της ΔΕΘ.

Οι νέες υποδομές και εγκαταστάσεις θα είναι σχεδιασμένες, ώστε να μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την ανθρώπινη δραστηριότητα (πράσινες και έξυπνες τεχνολογίες).

Ο χώρος στάθμευσης που θα δημιουργηθεί (με 1.300 νέες θέσεις), συνδυαστικά με τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, θα συνδράμει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος που υπάρχει στην πόλη. Παράλληλα θα αναδειχθούν εγκαταστάσεις που θα ενισχύσουν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης (Μουσείο MOMus, Μουσείο Ιστορίας ΔΕΘ, Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης).

Πάρκο 110 στρεμμάτων στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με την υπογραφή της σύμβασης στις 7 Αυγούστου «κλείνει ένας μεγάλος κύκλος, διάρκειας 12 ετών, που περιλάμβανε πολύ επίπονη, προσεκτική και ουσιαστική προετοιμασία μελετών, διεθνών διαγωνισμών, εγκρίσεων του master plan και των Προεδρικών Διαταγμάτων και τελικά διαβουλεύσεων με την κοινωνία, τους φορείς της πόλης και τα αρμόδια υπουργεία, σε απόλυτη συνεργασία με τον μέτοχό μας, το Υπερταμείο. Πρόκειται για ένα έργο, που θα αλλάξει την πόλη και θα την κάνει πιο ανταγωνιστική, πράσινη και ελκυστική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της». Το σημαντικότερο είναι, όπως προσθέτει, ότι από τα 165 στρέμματα του συνολικού οικοπέδου της ΔΕΘ τα 100 θα μετατραπούν σε πάρκο, ενώ αν προστεθεί και η έκταση της «Αγίας Φωτεινής» (στο βορειοανατολικό τμήμα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου επί της οδού Εγνατία), η «καρδιά» της πόλης θα αποκτήσει 110 καταπράσινα στρέμματα, προσβάσιμα από όλες και όλους (συνολικά, πάνω από το 60% της έκτασης θα είναι πάρκο).

Πώς θα είναι το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ το 2031

Η αρχιτεκτονική πρόταση για το νέο εκθεσιακό κέντρο περιλαμβάνει περίπτερα που παραπέμπουν σε νησιά στην αστική θάλασσα. Παρότι γνωστά κτίρια της ΔΕΘ θα κατεδαφιστούν (χαρακτηριστικό παράδειγμα το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» στη Λεωφόρο Στρατού), υπάρχουν και κάποια που θα διατηρηθούν, λόγω της αρχιτεκτονικής, ιστορικής και πολιτιστικής τους αξίας. Αυτά θα είναι ο πύργος του ΟΤΕ, το «Παλέ ντε Σπορ», το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το παλιό μικρό περίπτερο της Esso Pappas ως χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’60 και το τόξο στην πύλη που «κοιτάζει» προς την ΧΑΝΘ.

Η επίδραση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης μετά από την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν 1500 θέσεις εργασίας.

Το συνολικό εγχείρημα χρησιμοποιεί τόσο φυσικά όσο και τεχνητά μέσα για να παρέχει ένα υγιές περιβάλλον με ήπιο κλίμα:

  • Το καλοκαίρι τα δέντρα, οι σκιάσεις των οροφών και τα στοιχεία νερού θα βοηθούν να μετριαστεί η επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας.
  • Τον χειμώνα, οι στέγες θα προστατεύουν από τη βροχή, τα δέντρα θα μειώνουν τις κινήσεις του ανέμου και η πληθώρα των υαλοστασίων στις προσόψεις θα επωφελούνται από τη χαμηλή θέση του χειμερινού ήλιου.
  • Οι στέγες θα είναι εξοπλισμένες για τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συλλεκτών και του νερού της βροχής για την εξυπηρέτηση των αναγκών του πάρκου.
  • Τα κτίρια θα χρησιμοποιούν γεωθερμική ενέργεια και θαλασσινό νερό για ψύξη.
  • Ο εξαερισμός με διασταύρωση της ροής του αέρα και με τη βοήθεια ανάκτησης θερμότητας από τους εκθεσιακούς χώρους θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας μέσω του μηχανικού εξαερισμού.

Το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο έχει τη δυνατότητα να γίνει φάρος τεχνολογικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, καθώς αυτή η κεντρική τοποθεσία στην πόλη αναγεννάται σε ένα καταπράσινο σύνδεσμο τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

Η αύξηση της βιοποικιλότητας θα δημιουργήσει ένα φυσικό οικοσύστημα εντός της Θεσσαλονίκης, βοηθώντας την πόλη να υποστηρίξει ένα υγιές περιβάλλον για τους πολίτες της.