Στις 19 Ιουνίου 2000, η Ελλάδα εντάσσεται στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την υιοθέτηση του ευρώ ως επίσημου νομίσματος. Αυτή η εξέλιξη υπήρξε αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών για την επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την Ελλάδα.
Η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ αποτελεί ορόσημο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992, η οποία έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία της ΟΝΕ και την υιοθέτηση του ευρώ. Για την Ελλάδα, η είσοδος στην ΟΝΕ σήμαινε την επίτευξη μιας μακρόπνοης φιλοδοξίας, όπως περιγράφεται από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη, ο οποίος δήλωσε ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο».
Η ένταξη στην ΟΝΕ συνεπάγεται την υιοθέτηση αυστηρών οικονομικών κριτηρίων, όπως η σταθερότητα των τιμών, τα χαμηλά επιτόκια και το περιορισμένο δημόσιο χρέος. Η Ελλάδα κατόρθωσε να εκπληρώσει αυτά τα κριτήρια μετά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις και προσπάθειες σταθεροποίησης της οικονομίας.
Η υιοθέτηση του ευρώ προσέφερε στην Ελλάδα την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια σταθερή και ισχυρή νομισματική ένωση, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των αγορών και διευκολύνοντας τις εμπορικές συναλλαγές με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Παράλληλα, οι Έλληνες πολίτες επωφελήθηκαν από τη σταθερότητα των τιμών και τα χαμηλότερα επιτόκια.
Ωστόσο, η ένταξη στην ΟΝΕ δεν ήταν χωρίς προκλήσεις. Η Ελλάδα αντιμετώπισε δυσκολίες στην προσαρμογή της οικονομίας της στις απαιτήσεις της ευρωζώνης, γεγονός που συνέβαλε στην οικονομική κρίση της επόμενης δεκαετίας. Παρά τις δυσκολίες αυτές, η ένταξη στην ΟΝΕ παραμένει ένα σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ελλάδας.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast
240 π.Χ.: Ο Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.
1827: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απειλεί όσους Έλληνες προσκυνούν τον Μωάμεθ.
1827: Ο Καρλ Μαρξ έρχεται εις γάμου κοινωνία με την αριστοκρατικής καταγωγής Τζένι φον Βεστπάλεν. Ο γερμανός φιλόσοφος είναι 25 ετών και η σύζυγός του 29.
1863: Ένοπλη ρήξη σημειώνεται μεταξύ «Ορεινών» και «Πεδινών» στην Αθήνα (Κανάρης, Βούλγαρης), που αποτελεί την κορύφωση των γνωστών και ως «Ιουνιανών».
1867: Εκτελείται ο πρώην αυτοκράτορας του Μεξικού, Άρντουκ Φερντινάντο Μαξιμιλιάνο, με εντολή του Μπενίτο Χουάρες.
1912: Καθιερώνεται η οκτάωρη εργασία στις ΗΠΑ.
1938: Η Ιταλία νικά την Ουγγαρία με 4-2 στο Παρίσι και κατακτά το 3o Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Λίγο πριν από την έναρξη του τελικού, ο Μπενίτο Μουσολίνι είχε τηλεγραφήσει στους παίκτες της χώρας του το μήνυμα «νίκη ή θάνατος».
1953: Οι Έθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ εκτελούνται στις φυλακές Σινγκ-Σινγκ των ΗΠΑ, καταδικασμένοι σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ των Σοβιετικών.
1963: Η Σοβιετική Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, επιστρέφει στη Γη μετά το παρθενικό ταξίδι της στο διάστημα.
2000: Η Ελλάδα υπογράφει την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και γίνεται το 12ο μέλος της, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου του 2001. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εκφράζει την ικανοποίηση της κυβέρνησης γι’ αυτό που αποκάλεσε μεγάλο ποιοτικό και αναπτυξιακό άλμα. Η Ελλάδα ήταν η μόνη από τις 15 χώρες που το 1998, μολονότι είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στην ΟΝΕ, δεν είχε καταφέρει να εκπληρώσει τα κριτήρια.
2004: Σε συμφωνία για το πρώτο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλήγουν μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
2020: Ανακαλύπτεται το δεύτερο μεγαλύτερο αυγό στον κόσμο στο νησί Σέιμουρ της Ανταρκτικής. Το αυγό, το οποίο είναι, επίσης, το πρώτο απολιθωμένο αυγό από την Ανταρκτική και το μεγαλύτερο αυγό με μαλακό κέλυφος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, μπορεί να αμφισβητήσει την άποψη ότι οι μοσαύροι και οι πλειόσαυροι ήταν πλήρως ζωοτόκοι σύμφωνα με τους επιστήμονες.
2023: Το υποβρύχιο Titan, που μετέφερε τουρίστες στο ναυάγιο του RMS Titanic, αναφέρεται ως αγνοούμενο, με την Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών να προσπαθεί να εντοπίσει το αγνοούμενο σκάφος.
2023: Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει ομόφωνα τη Συνθήκη των Ρηχών Θαλασσών, την πρώτη συνθήκη που αφορά τη θαλάσσια προστασία στα διεθνή ύδατα.
Γεννήσεις
1930 – Τζίνα Ρόουλαντς, Αμερικανίδα ηθοποιός
1954 – Κάθλιν Τέρνερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1962 – Πόλα Αμπντούλ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
1964 – Μπόρις Τζόνσον, Βρετανός πολιτικός
1969 – Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κύπριος τραγουδιστής
1970 – Αντώνης Ρέμος, Έλληνας τραγουδιστής
Θάνατοι
1865 – Ευάγγελος Ζάππας, Έλληνας επιχειρηματίας και ευεργέτης
1876 – Μιχαήλ Μπακούνιν, ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού.
1951 – Άγγελος Σικελιανός, Έλληνας ποιητής