Περισσότερα από 1.000 θαλάσσια ζώα αρρώστησαν ή πέθαναν τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), λόγω τοξικών φυκιών. Οι ειδικοί αναφέρουν, σύμφωνα με το BBC, ότι η άνθηση των φυκιών αποτελεί εποχικό πρόβλημα, αλλά η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Οι ομάδες διάσωσης λαμβάνουν περισσότερες από 200 αναφορές για θαλάσσια θηλαστικά σε κίνδυνο κάθε μέρα.
«Έχω ακούσει για πολλούς ανθρώπους που περπατούν στις παραλίες και έχουν δει άρρωστο ζώο»ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάρον, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.
Τα θαλάσσια πτηνά, τα δελφίνια και τα θαλάσσια λιοντάρια αρρωσταίνουν από την ταχεία ανάπτυξη ορισμένων ειδών φυκιών, τα οποία παράγουν μια τοξίνη που ονομάζεται δομοϊκό οξύ.
Οι επιβλαβείς ανθοφορίες φυκιών λειτουργούν διαταράσσοντας τους τροφικούς ιστούς, είπε ο Δρ Caron. Πλάσματα όπως τα οστρακοειδή, οι γαύροι και οι σαρδέλες καταναλώνουν τις τοξίνες πριν καταναλωθούν από μεγαλύτερα θαλάσσια θηλαστικά.
«Τρώνε ένα γεύμα από αυτά τα εξαιρετικά τοξικά ψάρια και μετά γίνονται οι ίδιοι τοξίνες, και αν πάρουν αρκετό από αυτό το υλικό, φυσικά μπορεί να τους σκοτώσει, κάτι που συμβαίνει τώρα», είπε.
Οι κομητείες Santa Barbara και Ventura στη Νότια Καλιφόρνια έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, σύμφωνα με την NOAA.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Άγριας Ζωής των Νήσων της Μάγχης, το οποίο βοηθά στη διάσωση και τη θεραπεία άρρωστων ζώων, δήλωσε ότι λάμβανε περισσότερες από 200 αναφορές για θαλάσσια θηλαστικά σε κίνδυνο κάθε μέρα.
«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να συμβαδίσουμε με τον έντονο ρυθμό», δήλωσε η συνιδρύτρια του Ινστιτούτου Ρουθ Ντόβερ σε δήλωση.
Όταν το δομοϊκό οξύ επηρεάζει τα θαλάσσια θηλαστικά, μπορεί να αποπροσανατολιστούν ή ακόμα και να σπάσουν και να πεθάνουν κάτω από το νερό.