Το διάσημο κρυπτονόμισμα Bitcoin, μπαίνει στο «στόχαστρο» αυτή τη φορά των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, οι οποίες αναφέρουν ότι η «εξόρυξη» του κάνει κακό στο περιβάλλον. Σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις, όσο περνάνε τα χρόνια, η δημιουργία του δημοφιλέστερου ψηφιακού κρυπτονομίσματος, του Bitcoin, η οποία απαιτεί πολλές χιλιάδες υπολογιστές να δουλεύουν στο “φουλ”, καταναλώνει ολοένα περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και γίνεται έτσι ολοένα λιγότερο βιώσιμη για το περιβάλλον.
Μέσα σε ένα έτος η χρήση/κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για την παγκόσμια παραγωγή bitcoins εκτιμάται ότι είναι περίπου 50% μεγαλύτερη από την ετήσια κατανάλωση ρεύματος στην Ελλάδα.
«Δεν βρήκαμε καμία ένδειξη ότι η εξόρυξη Βitcoin γίνεται διαχρονικά πιο βιώσιμη. Τα ευρήματα μας δείχνουν μάλλον το αντίθετο: η παραγωγή του Bitcoin γίνεται πιο «βρώμικη» και πιο επιβλαβής για το κλίμα με το πέρασμα του χρόνου. Εν ολίγοις, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του bitcoin κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής Μπένζαμιν Τζόουνς.
Από άποψη επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή, η παραγωγή του bitcoin είναι περισσότερο συγκρίσιμη με την άντληση και τη διύλιση του πετρελαίου παρά με την εξόρυξη χρυσού. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αντί το κρυπτονόμισμα να θεωρείται «ψηφιακός χρυσός», θα πρέπει να συγκρίνεται μάλλον με άλλα πολύ ενεργοβόρα προϊόντα όπως η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος ή τα ίδια τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Κάθε bitcoin που παρήχθη το 2021, εκτιμάται ότι προκάλεσε κλιματικές ζημιές ύψους 11.314 δολαρίων, με τις συνολικές ζημιές από όλα τα παραχθέντα bitcoins παγκοσμίως να ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2016-2021. Υπολογίστηκε ότι οι κλιματικές ζημιές του bitcoin ήσαν κατά μέσο όρο το 35% της αξίας του νομίσματος στην αγορά μεταξύ 2016-2021, περισσότερο από το αντίστοιχο ποσοστό για το παραγόμενο μοσχαρίσιο κρέας (33%) και ελαφρώς λιγότερο σε σχέση με την παραγωγή βενζίνης από πετρέλαιο (41%) και φυσικού αερίου (46%).
«Παγκοσμίως η εξόρυξη ή παραγωγή του bitcoin χρησιμοποιεί τρομακτικές ποσότητες ηλεκτρισμού, κυρίως παραγόμενες από ορυκτά καύσιμα, όπως άνθρακα και φυσικό αέριο. Αυτό προκαλεί ανάλογα τεράστιες ποσότητες ρύπανσης του αέρα και εκπομπές άνθρακα, πράγμα που έχει αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα και στην υγεία μας. Βρήκαμε αρκετές περιπτώσεις μεταξύ 2016-2021 στις οποίες ένα bitcoin υπήρξε πιο επιζήμιο για το κλίμα από ό,τι ήταν η αξία του σε χρήματα. Με διαφορετικά λόγια, η εξόρυξη bitcoin μερικές φορές δημιουργεί κλιματικές βλάβες που κοστίζουν περισσότερο από την αξία ενός κρυπτονομίσματος. Αυτό είναι άκρως προβληματικό από τη σκοπιά της βιωσιμότητας», ανέφερε ο Τζόουνς και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το μερίδιο του bitcoin στην παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων υπολογίζεται περί το 40%.