Η ειδοποίηση ήρθε από ευαισθητοποιημένους πολίτες που έβλεπαν μια χελώνα να επιπλέει ακίνητη στο θαλάσσιο χώρο της παραλίας Τσιλιβή Ζακύνθου.
Το Λιμεναρχείο ειδοποίησε τον ΑΡΧΕΛΩΝ και έσπευσαν οι εθελοντές του. Η χελώνα ήταν νεκρή τυλιγμένη σε ένα μακάβριο κουβάρι από πετονιές, πιασμένο σε βράχια του βυθού. Όπως φάνηκε από την αυτοψία η χελώνα είχε μπλεχτεί σε παραγάδι βυθού και προσπαθώντας να απελευθερωθεί μπλεκόταν όλο και περισσότερο. Κάποια στιγμή δεν μπορούσε πια να βγει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει και πέθανε από ασφυξία. Η εμπλοκή σε αλιευτικά μέσα είναι η δεύτερη κύρια απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες, μετά την υποβάθμιση των παραλιών ωοτοκίας.
Η χελώνα αυτή είχε έναν αργό θάνατο. Το τραγικότερο όμως είναι ότι η χελώνα ήταν αρσενική. Οι αρσενικές χελώνες έρχονται για αναπαραγωγή στη Ζάκυνθο λίγο πριν από τις θηλυκές, δηλαδή από τον Απρίλιο. Η Ζάκυνθος εκτός από το ότι είναι η μεγαλύτερη περιοχή αναπαραγωγής της Καρέττα στη Μεσόγειο έχει και μια άλλη σημαντικότατη ιδιαιτερότητα. Ορισμένες παραλίες της «παράγουν» σχετικά μεγάλο αριθμό από αρσενικά χελωνάκια.
Το φύλο της θαλάσσιας χελώνας καθορίζεται από τη θερμοκρασία επώασης των αυγών. Υψηλές θερμοκρασίες επωάζουν θηλυκά χελωνάκια, ενώ χαμηλές αρσενικά.
Ειδικά, το Μαραθωνήσι Ζακύνθου παράγει σχεδόν αποκλειστικά αρσενικά χελωνάκια λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατεί στην παραλία του. Έτσι ο βιότοπος αναπαραγωγής της Ζακύνθου είναι θα λέγαμε «αυτάρκης» αφού διαθέτει τη δικιά του παραλία παραγωγής αρσενικών ατόμων, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλες περιοχές ωοτοκίας όπου κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή θηλυκών.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αντίθετα με τις θηλυκές χελώνες που επιστρέφουν στην ίδια περιοχή για να γεννήσουν, οι αρσενικές κινούνται πιο «ελεύθερα». Αρσενικά άτομα από μια περιοχή μπορούν να γονιμοποιήσουν θηλυκές χελώνες σε άλλες περιοχές ωοτοκίας. Αυτό διαπιστώθηκε μετά από γενετική μελέτη σε μεσογειακό επίπεδο. Έτσι οι αρσενικές χελώνες που εκκολάπτονται στη Ζάκυνθο δεν είναι απαραίτητες μόνο για τον πληθυσμό της Ζακύνθου αλλά και για τους πληθυσμούς άλλων περιοχών.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάνει έκκληση στους ψαράδες: Εάν πιαστεί χελώνα σε παραγάδι, επιφανείας ή βυθού, να την απεγκλωβίσουν αμέσως από τις πετονιές, και ειδικά να απεγκλωβίσουν τα πτερύγιά της, κόβοντας τις όσο πιο κοντά μπορούν στο σώμα της. Οι χελώνες συμβάλουν στην ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και επομένως είναι σύμμαχοι των ψαράδων. Η σπανιότητά τους, ειδικά των αρσενικών, δεν επιτρέπει περισσότερες απώλειες.