Είναι μεγάλο το στοίχημα που καλείται να φέρει εις πέρας ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης: τη μεταφορά στο θέατρο των 1.214 σελίδων του «Armadale» του Γουίλκι Κόλινς. Το μυθιστόρημα μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Σάντυ Παπαϊωάννου και κυκλοφόρησε το 2001 από τις εκδόσεις Γκούτενμπεργκ. Ήταν η Μαρία Κίτσου που το πρωτοδιάβασε και το συνέστησε στο Κωνσταντίνο Ασπιώτη ο οποίος, όπως παραδέχεται, το διάβασε πιο εύκολα από κάθε άλλο βιβλίο στη ζωή του και με κάθε σελίδα που περνούσε, ήδη εικόνες σχηματίζονταν στο μυαλό του.

Οι δυο τους, Μαρία Κίτσου και Κωνσταντίνος Ασπιώτης, έχουν αναλάβει και τη διασκευή του ή καλύτερα τη θεατρική προσαρμογή του. «Κανονικά θα έπρεπε να είναι 24ωρη παράσταση» σημειώνει ο σκηνοθέτης, ο οποίος κρατά και τον κομβικό ρόλο του Οζίας Μινντιγουότερ. Ωστόσο, η παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα 17 Μαρτίου στο Σύγχρονο Θέατρο (και θα παίζεται Δευτέρα και Τρίτη) ανεβαίνει με λογική διάρκεια. Οι συντελεστές, κρίνοντας πως η αφήγηση παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, θα διατηρήσουν όλα τα λογοτεχνικά στοιχεία του Κόλινς, όπως άλλωστε και την εποχή -το έργο διαδραματίζεται στη βικτωριανή Αγγλία του 1851. «Εν μέρει “εγκληματίες”, εν μέρει δημιουργοί» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης ότι γίνονται μεταφέροντας το βιβλίο στη θεατρική σκηνή, καθώς «δεν είναι εύκολο να κόβεις κομμάτια που σου αρέσουν. Είναι σαν να κάνεις λεπτή χειρουργική επέμβαση σε κάποιον που δεν τη χρειάζεται».

Το μυθιστόρημα μυστηρίου του Κόλινς, δημοσιευμένο αρχικά σε 20 μηνιαίες συνέχειες από το Νοέμβριο του 1864 έως τον Ιούνιο του 1866, εκδόθηκε ως βιβλίο (σε δύο τόμους) τον Μάιο του 1866 και στη συνέχεια βρήκε τη θέση του στο λογοτεχνικό πάνθεον. Πολυπρόσωπο, ασχολείται με οικογενειακά θέματα, βρίθει από δολοπλοκίες και ίντριγκες, διαθέτει στις τάξεις του ενάρετους και δολοφονικούς χαρακτήρες, ενώ δεν λείπουν οι ανεκπλήρωτοι έρωτες και οι ταξικές διαφορές. «Τα πάντα περνάνε μέσα από την εξαιρετική πλοκή του Κόλινς και ό,τι συμβαίνει οδηγεί κάπου, ενώ τα θέματα που θίγει μιλάνε άμεσα στο σήμερα» σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, που γοητεύτηκε και συγκινήθηκε από το μεγάλο ερώτημα με το οποίο παίζει ο Κόλινς: «το κατά πόσο η ελεύθερη ανθρώπινη βούληση μπορεί να καθυποτάξει την ανθρώπινη μοίρα και κατά πόσο είμαστε ή δεν είμαστε κύριοι του πεπρωμένου μας».

Εννέα ηθοποιοί απαρτίζουν τον θίασο και ερμηνεύουν πολλούς ρόλους, μια και το μυθιστόρημα έχει πολλούς κεντρικούς χαρακτήρες και ακόμη περισσότερους δευτερεύοντες. Η Μαρία Κίτσου ερμηνεύει την Λύντια Γουίλτ, ο Λάζαρος Βαρτάνης τον Άλαν Αρμαντέιλ και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης (όπως προαναφέραμε) τον Οζίας Μιντγουότερ με συμπρωταγωνιστές τους Ζωή Καραβασίλη, Μάριο Μακρόπουλο, Χάρη Αττώνη, Φάνη Παυλόπουλο, Ελένη Κακκάλου (που είναι και βοηθός σκηνοθέτη) και Σύνθια Μπατσή. Ο Δημήτρης Καμαρωτός γράφει πρωτότυπη μουσική για την παράσταση, τα σκηνικά είναι της Ηλένιας Δουλαβίρη, η οποία φτιάχνει και τα κοστούμια μαζί με τον Παναγιώτη Λαμπριανίδη, ενώ οι φωτισμοί του Τάκη Λυκοτραφίτη (στον οποίο ανήκουν και οι φωτογραφίες της παράστασης).

Πηγή: tospirto.net